[+] Instalacja j

Pomoc dotycząca instalacji systemu
dami

[+] Instalacja jądra 2.6.24.4

Post autor: dami »

Witam zassalem sobie jadro linux-2.6.24.4.tar.gz i rozpakowalem go w /usr/src/
wydalem komende make menuconfig i oczywiscie w kreatorze wybralem sobie moduly ktore mnie interesuja itp., nastepnie wydalem komende: make-kpkg clean i nastepnie przeszedlem do kompilacjii jadra komenda: make-kpkq --revision=786:nowejadro2.6.24.4 kernel_image (chcialbym dodac ze korzystalem z opisu kompilacji na stronce: http://pl.wikibooks.org/wiki/Bardzo_szc ... w_Debianie)

No i zaczela sie kompilacja... Po jakichs 20 minutach komputer sie wylaczyl. Nie wiem dlaczego?

Powtorzylem proces kompilacji od poczatku i znow komputer sie wylacza...

Oczywiscie komputer to laptop Acer Aspire 3100...

Moze wiecie co jest grane?
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Może procek się przegrzewa? Kompilacja to dość "gorący" proces
dami

No raczej na pewno się podgrzewa. To co mam z tym problemem zrobić?
kiko80
Beginner

Post autor: kiko80 »

Chłodzenie lepsze daj. 8-)
AdeBe
Junior Member

Wyczyść układ chłodzący z kurzu, jeśli masz tam dużo syfu, to możesz zyskać nawet 20 stopni
dami

Szczerze to ,,podmuchałem'' w tą szparę gdzie wychodzi układ chłodzenia i kompilacja się zakończyła pomyślnie. Trochę śmieszne dla mnie że po takim ,,zabiegu'' już się nie wyłączał, możliwe że procesorowi coś siedziało na sumieniu i trzeba było to zdmuchnąć.

Bardzo dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam.
AdeBe
Junior Member

Polecałbym powtarzać taki zabieg co miesiąc lub dwa. Zwiększysz w ten sposób trwałość sprzętu i komfort pracy (niższa temperatura powoduje wolniejsze obracanie się wentylatora co oszczędza łożyska i zmniejsza hałas)
dami

Odnośnie mojego procesora w laptopie to jest nim "AMD Sempron 3200+". I jak kupowałem laptopa to sprzedawca mówił że Semprony się bardzo grzeją i mogę potwierdzić to. I raczej nie polecam komputerów z tym procesorem. Teraz pytanie dlaczego kupiłem jak wiedziałem że się grzeje? Jakoś tak wyszło oraz potrzebowałem komputera jak najszybciej.
Pozdrawiam.
Radoslaus

Post autor: Radoslaus »

Ja mam Semprona 3400+ i szczerze mówiąc nie zauważyłem nic takiego. Już kilka razy kompilowałem jądro.. w tym to nowe i proces ten idzie mi w miarę szybko. I jeszcze nigdy nie miałem żadnych problemów technicznych przy nim. Może zdejmij element obudowy nad procesorem i przeczyść dokładniej.
jmarcin_1984
Beginner

Post autor: jmarcin_1984 »

Podepne sie do tematu No i mam juz to jajco :D a niech ktoss mi powie jak usunac starsze wersje jader bo mam to standardowe z lennego czyli 2.6.24.1...jak je calkowicie usunac bez zadnego zachwiania systemu i z zachowaniem dotychczasowych ustawien :) z gory dzieki za info
ODPOWIEDZ