Nie wiem,Archie4 pisze:Czy myślisz, że wymiana karty tego nieszczęsnego Pentagrama zmieni całą sytuację?
Pozdrawiam.
ale jeżeli dobrze pamiętam w ubiegłym roku próbowałem w ten sposób (Ad-Hoc) uruchomić kartę Edimax także wersja usb i połączyć Windows XP z Fedorą Core. Męczyłem się i niestety poległem. Kernel wersja 2.6.18 oprogramowanie karty Intela ipw.
Karty zarówno usb jak i wbudowana w laptop Intel 3945ABG pod Windowsami działały dobrze mogłem łączyć się z AP.
Na dzień dzisiejszy pomysły mi się skończyły.[Dodano: 2008-04-15, 19:27]
DadaD chyba mnie nie zostawisz samego z tym <lekkie bluzgi>. Zostań i mi pomóż. Mnie się udało utrzymać tryb ad-hoc na mojej karcie dopiero poprzez wpisanie do /etc/network/interfaces. Ale to niestety nic nie daje. U mnie host też jest niestety nieosiągalny i nie wiem jak to ugryźć.
Kartę Horneta wypożyczoną ze sklepu musiałem oddać. U nas jej cena wynosi 50.- natomiast router z AP, kosztuje ~100.- a nawet i mniej i bez kłopotu zapewni podział łącza, ma też firewall, można podłączyć przewodowo i bezprzewodowo kilka komputerów.
Ja Ciebie doskonale rozumiem, także lubię gdy wszystko działa i taki nierozwiązany problem mnie dręczy.
Pozwolę sobie na małą dygresję. Rok temu kartę w laptopie udawało mi się łączyć ręcznie z jednym kanałem, gdy chciałem zmienić sieć musiałem dokonywać tego ręcznie a teraz Knetwork Manager wyszukuje dostępne sieci i mogę wybrać preferowaną.
Pewno za jakiś czas problem zostanie rozwiązany.
W komputerze z Windowsem nie mam wolnego slota, bo wtedy bym sprawdził jak działa zwykła bezprzewodowa karta pci w interesującym nas trybie.
Oczywiście zastanawiam się jak problem rozwiązać.
Mógłbyś podać co podaje polecenie 'ipconfig /all' po stronie oczywiście Windows gdy jest podłączony skonfigurowany Hornet. Czy używałeś załączonej aplikacji i czy pod Windows XP łączyłeś się do sieci bezprzewodowej (skutecznie)?
Pozdrowienia
EDIT:16.04.2008
W międzyczasie nasunęły się następujące spostrzeżenia:
1. nie testowałem połączenia Windows-Windows. Może spróbuj jeżeli posiadasz na laptopie Windows.
2. kartę Hornet usb pod Windowsem ustawiałem jako sieć do której trzeba się łączyć. Może trzeba spróbować odwrotnie?
3. Wykorzystywałem aplikację dołączoną do karty może trzeba skorzystać z systemowej Windows.