"uruchamiania komputera wciskam klawisz [F8] i wybieram dysk w kieszeni."
Przeciez on pisze ze nie ma XP w grubie, przy normalnym bootowaniu wlacza sie dysk z debianem, gdzie nie ma wpisow o drugim dysku jako boot
przy starcie systemu wyraznie pisze ze naciska F8, co zakladam oznacza wybieranie nośnika do bootowania, tak jak mozna bootowac z plyty cdrom, tak on bootuje drugi dysk, na ktorym mial XP.
Wg mnie mozesz normalnie zainstalowac sobie Viste na dysku 40 gb tam gdzie byl XP, sformatujesz tylko jego, w biosie nadal bedziesz mial boot ustawiony na pierwszy dysk[ten w srodku] z Debianem, i aby uruchomic Viste bedziesz dalej mogl wybrac drugi dysk przy pomocy klawisza F8.
Nie bedzie boleśnie.
Pozdrawiam
Instalacja Windows Vista obok Debiana
-
- Beginner
¯eby nie zakładać nowego tematu, podepnę się pod ten, dość już leciwy...
Mam problem z odpaleniem Visty po instalacji Linuksa
Sprawa wygląda tak:
- w komp. mam 3 dyski:
sda - 500GB Linux (nowy dysk, instalacja po zainstalowaniu Visty)
sdb - 160GB Windows (wcześniejsza instalacja Visty)
sdc - dane ntfs
(wynik polecenia fdisk -l wkleję jak wrócę z pracy)
Dysk sdb jest dyskiem, na którym chulała Vista i było wszystko OK. Po dokupieniu nowego dysku (sda) zainstalowałem na nim Linuksa.
Niestety GRUB nie potrafi w takiej konfiguracji odpalić Visty...
mój plik menu.lst
Po wybraniu Visty z GRUBA ukazuje się:
Co najciekawcze: po wyjęciu dysku sda (odłączeniu go fizycznie - wtedy dysk z Vistą sdb staje się pierwszym w BIOSIE) Vista z dysku sdb ODPALA SIÊ tak jak kiedyś bez najmniejszych problemów (partycja Windows to sdb1).
Z tego by wynikało, że MBR w Viście jest w porządku czyż nie?
Próbowałem różnych kombinacji w GRUBIE i czasem udało mi się zobaczyć:
ale na tym ładowanie Visty się kończyło... znak zachęty w nieskończoność
Wiem, że muszę użyć mapowania (gdyż dysk z Windows jest drugim dyskiem w systemie), ale jak?
Bardzo Was proszę o jakiekolwiek uwagi. Muszę niestety mieć Vistę - dla ¯ony, czasem dla moich gier.
Mam płytkę Super grub Disc, może ona coś pomoże?widziałem w niej opcję Windows Boot...
Mam problem z odpaleniem Visty po instalacji Linuksa
Sprawa wygląda tak:
- w komp. mam 3 dyski:
sda - 500GB Linux (nowy dysk, instalacja po zainstalowaniu Visty)
sdb - 160GB Windows (wcześniejsza instalacja Visty)
sdc - dane ntfs
(wynik polecenia fdisk -l wkleję jak wrócę z pracy)
Dysk sdb jest dyskiem, na którym chulała Vista i było wszystko OK. Po dokupieniu nowego dysku (sda) zainstalowałem na nim Linuksa.
Niestety GRUB nie potrafi w takiej konfiguracji odpalić Visty...
mój plik menu.lst
Kod: Zaznacz cały
title Windows Vista
root (hd1,0)
chainloader +1
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
Brak pliku BOOTMGR
Nacisnij CTRL+ALT+DELETE by uruchomic ponownie
Z tego by wynikało, że MBR w Viście jest w porządku czyż nie?
Próbowałem różnych kombinacji w GRUBIE i czasem udało mi się zobaczyć:
Starting Up...
Wiem, że muszę użyć mapowania (gdyż dysk z Windows jest drugim dyskiem w systemie), ale jak?
Bardzo Was proszę o jakiekolwiek uwagi. Muszę niestety mieć Vistę - dla ¯ony, czasem dla moich gier.
Mam płytkę Super grub Disc, może ona coś pomoże?widziałem w niej opcję Windows Boot...
trudno, poległem na instalacji sterowników NVIDIA do mojeo 8600GT. teraz się mogę przyznać, że było to ubuntu. W pracy postawiłem sobie serwer na debianie i wydawało mi się, że do domowego użytku lepszy będzie ubuntu. Chyba się myliłem. Dziś wracam i biorę się za instalację w domu Lenny`ego :-D
Mam tylko jedno ALE...
powyżej opisałem konfigurację mojego kompa:
dysk nr 1 sda 500GB - na nim będę chciał zainstalować Debianka
dysk nr 2 sdb 160GB - tu siedzi Vista, która działa po wyjęciu dysku sda (wtedy sdb staje się dyskiem głównym)
I jak tu teraz zainstalować Debiana???żeby mi nie uszkodził uruchamiania Visty...
czy wyciągnąć dysk z Vistą i później próbować ręcznie dodawać do menu.lst wpis?
czy może zostawić dysk z Vistą i wierzyć, że Debian poprawnie skonfiguruje menu.lst? Gdzie w takim wypadku podczas instalacji Debiana zainstalować GRUBA? czyż nie na sda1? (oby mi tylko nie nadpisał MBR Visty)
bardzo proszę o sugestie, gdyż wieczorkiem chciałbym się za to zabrać ;-)
Mam tylko jedno ALE...
powyżej opisałem konfigurację mojego kompa:
dysk nr 1 sda 500GB - na nim będę chciał zainstalować Debianka
dysk nr 2 sdb 160GB - tu siedzi Vista, która działa po wyjęciu dysku sda (wtedy sdb staje się dyskiem głównym)
I jak tu teraz zainstalować Debiana???żeby mi nie uszkodził uruchamiania Visty...
czy wyciągnąć dysk z Vistą i później próbować ręcznie dodawać do menu.lst wpis?
czy może zostawić dysk z Vistą i wierzyć, że Debian poprawnie skonfiguruje menu.lst? Gdzie w takim wypadku podczas instalacji Debiana zainstalować GRUBA? czyż nie na sda1? (oby mi tylko nie nadpisał MBR Visty)
bardzo proszę o sugestie, gdyż wieczorkiem chciałbym się za to zabrać ;-)