VMware i ssh
VMware i ssh
witam mam taki problem
Zainstalowalem pod Windows na drugim swoim komputerze vmware workstation w wersji VMware-workstation-6.0.3-80004.
Zainstalowalem na nim Debiana wszystko niby ladnie dziala (jestem poczatkujacy z Linuksem).
Po pierwsze jaka opcje wybrac z sieciowka w vmware?
Mostkowanie czy nat czy moze 2 pozostale, komputer na ktorym stoi wmvare dostaje ip z dhcp mojego dostawcy internetu i posiada zew. ip.
Instaluje na tym Debianie ssh za pomoca apt-get install ssh
Zainstloawal mi server itp.
Robie "nmap local host" i pokazuje ze ssh dziala na 22 porcie.
Na drugim komputerze probuje sie na niego dostac wpisuje w putty adres ip drugiego komputera taki jak ma w Windows i nic. Wyskakuje blad nie moge sie polaczyc.
Czy Debian na vmware ma inne ip?
Robie ifconfig i wyswietla mi ip 192... maska 255... bcast 192...
Jak moge sie dostac do tego sytemu za pomoca ssh z drugiego komputera?
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam
Zainstalowalem pod Windows na drugim swoim komputerze vmware workstation w wersji VMware-workstation-6.0.3-80004.
Zainstalowalem na nim Debiana wszystko niby ladnie dziala (jestem poczatkujacy z Linuksem).
Po pierwsze jaka opcje wybrac z sieciowka w vmware?
Mostkowanie czy nat czy moze 2 pozostale, komputer na ktorym stoi wmvare dostaje ip z dhcp mojego dostawcy internetu i posiada zew. ip.
Instaluje na tym Debianie ssh za pomoca apt-get install ssh
Zainstloawal mi server itp.
Robie "nmap local host" i pokazuje ze ssh dziala na 22 porcie.
Na drugim komputerze probuje sie na niego dostac wpisuje w putty adres ip drugiego komputera taki jak ma w Windows i nic. Wyskakuje blad nie moge sie polaczyc.
Czy Debian na vmware ma inne ip?
Robie ifconfig i wyswietla mi ip 192... maska 255... bcast 192...
Jak moge sie dostac do tego sytemu za pomoca ssh z drugiego komputera?
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam
na komputerze z debianem na vmware wpisując
wyświetli jaki masz ip
więc potem za putty czy tam zwykłego ssh -> wpisujesz to ip i powinienes się połączyć.
Kod: Zaznacz cały
ifconfig
więc potem za putty czy tam zwykłego ssh -> wpisujesz to ip i powinienes się połączyć.
Mnie się wydaje (na podstawie tych szczątkowych informacji), że interfejs wirtualny dostaje adres prywatny w związku z czym wszystkie pakiety przechodzą trasę interfejs rzeczywisty ---> interfejs wirtualny vmware a debian automatycznie "rutuje" te pakiety. W zwiazku z tym zeby sie ssh-ować na interfejsie vmware nalezaloby zrobic na debianie przekierowanie portu 22 na ip vmware (192..)..Moge sie mylic ;p
nic nie trzeba przekierowywać.
wpisz w konsoli
ip uzyskujesz wg tego sosobu co podałem wyżej.
ip ma byc wpisane z tego systemu, którego masz zainstalwoanego na vmware.
pomyśl logicznie -> z tym komputerm (systemem wirtualnym) chcesz się połączyć to jego ip wpisujesz.
wpisz w konsoli
Kod: Zaznacz cały
ssh user@ip_kopmutera_na_debianie
ip ma byc wpisane z tego systemu, którego masz zainstalwoanego na vmware.
pomyśl logicznie -> z tym komputerm (systemem wirtualnym) chcesz się połączyć to jego ip wpisujesz.
jeśli masz połączenie mostkowe to musisz wpisać ip komputera na którym chodzi ssh i jesli masz nat tez musisz wpisać ip komputera n którym masz debiana (twój komputer powinien zawsze widzieć czy most czy nat twojego wirtualnego debiana ) - w vmware czy masz most czy nat w ustawieniach wirtualnej karty to zawsze widzidsz z komputera macierzystego vhosta aby uzyskać ip na denianie musisz wpisać ifconfig -a i [prawdopodobnie to będzie eth0
dobra w vmware wybralem polaczenei nat.
Dzila net na windzie i na debianie ale naprwde jestem nowy:/ jak przekeirowac teraz porty zeby na innym kompletnie kompie mogl sie dostac do ssh na debaianie ktory stoi na vmware??
ip mojego kompa lokalne to 62.21....... a ip virtuala vmware to 192.168.109.128 (rozumiem ze przy ifconfig to inet to adres ip mojej virtualki)
to traz jaki adres podac na innym kompie w putty zeby przez ssh wejsc??
rozumiem ten 62.21 ale jak przekierowac porty??
Dzila net na windzie i na debianie ale naprwde jestem nowy:/ jak przekeirowac teraz porty zeby na innym kompletnie kompie mogl sie dostac do ssh na debaianie ktory stoi na vmware??
ip mojego kompa lokalne to 62.21....... a ip virtuala vmware to 192.168.109.128 (rozumiem ze przy ifconfig to inet to adres ip mojej virtualki)
to traz jaki adres podac na innym kompie w putty zeby przez ssh wejsc??
rozumiem ten 62.21 ale jak przekierowac porty??