Debian 4.0 Etch r1 --- kde

Pomoc dotycząca instalacji systemu
hitoshi

Debian 4.0 Etch r1 --- kde

Post autor: hitoshi »

Witam.
Chcę zainstalować środowisko kde zamiast gnome podczas instalacji systemu. Na polskiej stronie debiana znalazłem parametr, którego należy użyć zaraz po wystartowaniu menu płytki:

Kod: Zaznacz cały

tasks="standard, kde-desktop"
Jednak wyskakuje błąd:
Could not find kernel image: tasks="standard
Parametru używam podczas instalacji systemu z plyty dvd (tak jak pisali, ze na płytach dvd można to polecenie stosować).
O co chodzi z tym, że nie można znaleźć obrazu kernela? :-/

Znalazłem inny parametr:

install desktop=kde
Po wpisaniu, ładuje się instalator, system instaluje normalnie, ale instaluje się gnome :evil:

Czy jest jakiś parametr który będzie instalował tylko kde bez żadnych problemów?
_Toshi_

Post autor: _Toshi_ »

ja bym zainstalował system bazowy a potem doinstalował kde :P
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

hitoshi pisze:hcę zainstalować środowisko kde zamiast gnome podczas instalacji systemu.
Należy pobrać odpowiednią wersję płyty instalacyjnej:
>>kde<<
>>Przejrzeć forum<<
>>Przejrzeć to nie zaszkodzi<<
Jeżeli możemy skonfigurować połączenie z internetem w czasie instalacji systemu wystarczy tylko płytka:
>>netinstall<<
i po instalacji systemu bazowego wybieramy odpowiednie środowisko do instalacji.
hitoshi

Post autor: hitoshi »

@_Toshi_
Tak też mógłbym, ale chcialbym mieć takie wyście na przyszłośc, żeby zamiast instalować i konfigurować xorga mieć kde już na dysku :)

@fnmirk
Wiem że jest płyta cd debiana z kde, ale mi chodzi o instalację tego środowiska z płyty dvd za pomocą jakiegoś parametru.
Zanim napisałem przeglądałem google, przeglądałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Nie mogę skonfigurować połączenia podczas instalacji więc netinistall raczej odpada.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Wybierz instalację typu ekspert i zainstaluj system podstawowy. Po ustawieniu haseł i kont roota i użytkownika, po restarcie tak zainstalowanego systemu.
Zaloguj się na konto root i uruchom

aptitude
Po wybraniu interesujących pakietów, wkładasz płytę do napędu i instalujesz.
ODPOWIEDZ