[+] Pascal/C++ - od którego zacz

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Arnvald

Post autor: Arnvald »

Inwestuj w książki, naprawdę warto
_Toshi_

Post autor: _Toshi_ »

Znacznie wydajniejsze jest czytanie książki i klepanie kodu niż przeskakiwanie ALT-TAB'em pomiędzy edytorem a wersją elektroniczną kursu... nie wiem czemu ale tak już jest oO'. Jeżeli chcesz opuścić C i zacząć od C++ to polecam Synfonię C++ Grebosza. Bardzo dobra pozycja :)
Calasilyar

Post autor: Calasilyar »

Ze swojej strony polecam również "Język C++. Szkoła programowania" S. Praty. Bardzo fajna pozycja.
hellhax

Post autor: hellhax »

Zalezy jakie masz doswiadczenie w programowaniu
Ja proponuje taka kolejnosc:

1) Pascal - nauka podstaw programowania, podstawowych struktu danych, podstawowych instrukcji sterujacych, ew wskaznikow - nie ma sie co zaglebiac w pascala bo to jezyk czysto dydaktyczny ale jak sie nie ma pojecia o programowaniu to tylko pascal - jezt DUZO latwiejszy od C. Generalnie jak sie umie programowac i sie napisalow zyciu pare algorytmów, czy struktur danych w zyciu to mozna olać :)

2) C - ten jezyk to absolutna podstawa - nie dlatego ze w nim sie pisze duzo w dzisejszych czasach (choc troche sie pisze jednak) ale dlatego ze ne jego skladni opieraja sie najpopularniejsze jezyki programowania (c++,java,c#, php) - najwazniejsze jest poznanie wskaznikow, dynamicznej alokacji pamieci - tablic lanchuchów znaków, struktur etc - a jednoczesnie jest dosc prosty i wydajny :)

3) C++ ten jezyk jest bardzo poteżny ale tez bardzo skomplikowany - napewno nie polecam zaczynania nauki programowiania od niego - powinno sie znac przynajmniej C. a jak sie nie ma pojecia o programowaniu to nie radza wkladac lap w to na start bo mozna sie szybko zniechecic.
salmon
Beginner

Post autor: salmon »

Ja proponuje taka kolejnosc:
C++ ten jezyk jest bardzo poteżny ale tez bardzo skomplikowany - napewno nie polecam zaczynania nauki programowiania od niego - powinno sie znac przynajmniej C. a jak sie nie ma pojecia o programowaniu to nie radza wkladac lap w to na start bo mozna sie szybko zniechecic.
E tam, przesadzasz. Ja się uczyłem w dokładnie odwrotnej kolejności co podajesz i nic mi się nie stało :) (pascala z przymusu). Później poznałem pythona i wszystko poszło w odstawkę...
hellhax

No tak tylko jeszcze pozostaje kwestia na ile wiedziales co sie dzieje w Twoim programie w C++ napisanym bez znajomosci C - oczywiscie wszystko zalezy od tego jak skomplikowane programy sie pisze.

Ale to jest tylko moje zdanie :)
salmon
Beginner

Post autor: salmon »

bez znajomosci C
Może ustalmy co nazywamy C, bo wskaźniki w C++ też są. Po prostu zamiast stdio używałem iostream, zamiast char*, string, zamiast qsort(bardzo długa lista parametrów), korzystałem z sorta z STLa. Z STLem w ogóle to się bardzo szybko zaprzyjaźniłem i doskonale wiedziałem co się dzieje w moim programie, nawet kod był bardziej przejrzysty :)
giaur
Member

Post autor: giaur »

salmon: dobrze prawisz, a nastepny krok to boost.

Jezeli chodzi o stl-a to generalnie stringi zamiast char*, vector zamiast tablicy i masa problemow z glowy, jest tez kilka innych przydatnych rzeczy, ot chodziazby map.

Co do wskaznikow: w C# wcale ich nie ma (no chyba ze ktos sie bardzo uprze ze mu sa potrzebne, ale naprawde uzasadnione jest to baaaardzo rzadko), nie ma zarzadzania pamiecia (prawie) - jest new a nie ma delete :) Dlatego m.in jest tak latwy
hellhax

Mi chodzilo o to ze wsazniki i manipulacja pamiecia bezposrednio na niskim poziomie maja duza wartosc edukacujna jak ktos sie uczy - ja tam przynajmniej mialem z tym do czynienia troche i wcale nie zaluje :)

jest to o tyle wazne ze w dzisiejszych czasach jezyka c sie uzywa glownie do programowania niskopoziomowego i sprzetowego (tj mikroprocki etc)

oczywiscie moze nie jest to jakos top importance bo jednakwiekszosc softu sie pisze w javie i .necie a one maja zarzadzana pamiec albo w c++ ale jak juz salon wspomial mozna sie bez niego obejsc...

tak czy inaczej uwazam ze jezyk C warto znac i choc troche go liznac przed c++

ale to je tylko moje zdanie :)
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

C warto znać jeszcze choćby z takiej przyczyny, żeby wiedzieć w czym C++/Java/C# są lepsze przy tworzeniu aplikacji użytkowych :mrgreen:
ODPOWIEDZ