Witam!
Chciałbym zdalnie poprzez sieć lokalną logować się na drugi komputer, jeszcze nie w pełni uruchomiony tzn. w trakcie wyświetlania ekranu logowania lub konsoli.
Komputer mogę włączyć do sieci elektrycznej i czy mam możliwość obserwacji logowania - uruchamiania na zdalnym monitorze?
Czy jest możliwość połączenia ssh, jako user zdalnie? Jak to zrobić? czy też w inny sposób połączyć?
Będę wdzięczny za poradę
Pozdrowienia
zdalne logowanie na uruchamiany komputer
Nie do końca rozumiem, ale jeśli chodzi o telnet/ssh to oczywiście możesz się logować zdalnie podczas, gdy nikt nie jest zalogowany. Nie możesz natomiast zdalnie oglądać procesu uruchamiania... No bo, żeby zalogować się zdalnie musi Ci się załadować sieć, serwer ssh itd
Ale jeśli Cie interesują komunikaty wyświetlane podczas uruchamiania to :>
Ale jeśli Cie interesują komunikaty wyświetlane podczas uruchamiania to
Kod: Zaznacz cały
dmesg
Wyjaśniam, włączam komputer Nr1 przyciskiem zasilania.Można powiedzieć, że to jest serwer - nie ma podłączonego monitora ani klawiatury. Natomiast jego obsługę chciałbym wykonywać z innego komputera Nr2 łącząc się poprzez sieć lan.kuleczek pisze:Nie do końca rozumiem, ale jeśli chodzi o telnet/ssh to oczywiście możesz się logować zdalnie podczas, gdy nikt nie jest zalogowany.
[/code] :>
Chodzi mi o to, czy na komputer Nr1 można się zalogować i go w pełni kontrolować ze zdalnego komputera Nr2 i jak to zrobić?
Może jeszcze inaczej sformuję swoje pytanie.
Czy w momencie wyświetlania ekranu logowania , czy też konsoli, bez lokalnie zalogowanego użytkownika istnieje możliwość zdalnego zalogowania na dany komputer i następnie pracy na nim, także jako root?
Pozdrowienia