[+] System po angielsku i polskie czcionki
Musisz wybrać:_dexter pisze:Więc jeszcze raz mam ustawioną polską klawiaturę, locale ustawione na en_US UTF-8, fonty na iso2(¦rodkowa Europa)
Kod: Zaznacz cały
dpkg-reconfigure locales
...
[*] en_US.ISO-8859-15 ISO-8859-15
[*] en_US.UTF-8 UTF-8
[ ] en_US ISO-8859-1
...
[*] pl_PL.UTF-8 UTF-8
[*] pl_PL ISO-8859-2
...
en_US.UTF-8 UTF-8
Ustawiamy jeszcze domyślną klawiaturę najlepiej polską (pl) i powinno działać.
Prawie wszystko już działa.
Ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Jeśli stworzę dokument tekstowy z polskimi znakami wyświetlają się one prawidłowo.
Pozostałe pliki (np. pliki konfiguracyjne z tego forum) polskich znaków już nie posiadają.
Jak można to zmienić, przecież nie będę edytował każdego pobranego pliku z osobna?
Ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Jeśli stworzę dokument tekstowy z polskimi znakami wyświetlają się one prawidłowo.
Pozostałe pliki (np. pliki konfiguracyjne z tego forum) polskich znaków już nie posiadają.
Jak można to zmienić, przecież nie będę edytował każdego pobranego pliku z osobna?
Musisz przekonwertować dokumenty z polskimi znakami na kodowanie domyślne dostępne w Twoim systemie._dexter pisze:Ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Jeśli stworzę dokument tekstowy z polskimi znakami wyświetlają się one prawidłowo.
Możesz tego dokonać przy pomocy polecenia:
iconv -f kodowanie1 -t kodowanie2 plik_kodowanie1>plik_kodowanie2
kodowanie2 --- strona kodowa nowego pliku wyjściowego
Wcześniej sprawdź czy posiadasz w systemie zainstalowane odpowiednie narzędzia:
dpkg -l | grep iconv
ii libtext-iconv-perl 1.4-3 converts between character sets in Perl
Większość edytorów posiada możliwość zmiany wyświetlanej strony kodowej.
Wczytujemy tekst do edytora. Zaznaczamy cały tekst i wybieramy z opcji ręcznie kodowanie dopasowując je z dostępnej listy. Jest to sposób na doraźne potrzeby, sprawdzający się przy pojedynczych plikach. Można też dokonać identyfikacji kodowania przy pomocy edytora openoffice.
Bardziej hurtowy sposób nie jest mi znany ponieważ nie miałem jakichś większych problemów z identyfikacją większej ilości plików o nieustalonym kodowaniu.
Z czasem otwarcie tekstu i sposób jego wyświetlania w naszym edytorze pozwala na wizualną identyfikację kodowania --- kwestia wprawy.
Wczytujemy tekst do edytora. Zaznaczamy cały tekst i wybieramy z opcji ręcznie kodowanie dopasowując je z dostępnej listy. Jest to sposób na doraźne potrzeby, sprawdzający się przy pojedynczych plikach. Można też dokonać identyfikacji kodowania przy pomocy edytora openoffice.
Bardziej hurtowy sposób nie jest mi znany ponieważ nie miałem jakichś większych problemów z identyfikacją większej ilości plików o nieustalonym kodowaniu.
Z czasem otwarcie tekstu i sposób jego wyświetlania w naszym edytorze pozwala na wizualną identyfikację kodowania --- kwestia wprawy.
_dexter pisze:jak sprawdzić strone kodową pliku źródłowego
file -i plik