[+] System po angielsku i polskie czcionki

Pomoc dotycząca instalacji systemu
wentuq

Post autor: wentuq »

U mnie w środowisku graficznym jest wszystko ale w shellu z polski literek które mi się wyświetlają to tylko "ó".
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

_dexter pisze:Więc jeszcze raz mam ustawioną polską klawiaturę, locale ustawione na en_US UTF-8, fonty na iso2(¦rodkowa Europa)
Musisz wybrać:

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure locales
i ustawiasz następujące opcje:

...

[*] en_US.ISO-8859-15 ISO-8859-15

[*] en_US.UTF-8 UTF-8

[ ] en_US ISO-8859-1

...

[*] pl_PL.UTF-8 UTF-8

[*] pl_PL ISO-8859-2

...
i wybierasz z wybranego zestawu domyślne kodowanie np.:

en_US.UTF-8 UTF-8 
Dlaczego nie wybieramy iso-8859-1, ponieważ możemy zastąpić go kodowaniem iso-8859-15, które jest równoważne, uzupełnione o znaki walutowe (różnice w literaturze i internecie).

Ustawiamy jeszcze domyślną klawiaturę najlepiej polską (pl) i powinno działać.
_dexter

Post autor: _dexter »

Prawie wszystko już działa.
Ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Jeśli stworzę dokument tekstowy z polskimi znakami wyświetlają się one prawidłowo.
Pozostałe pliki (np. pliki konfiguracyjne z tego forum) polskich znaków już nie posiadają.
Jak można to zmienić, przecież nie będę edytował każdego pobranego pliku z osobna?
fnmirk
Senior Member

_dexter pisze:Ale zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Jeśli stworzę dokument tekstowy z polskimi znakami wyświetlają się one prawidłowo.
Pozostałe pliki (np. pliki konfiguracyjne z tego forum) polskich znaków już nie posiadają.
Musisz przekonwertować dokumenty z polskimi znakami na kodowanie domyślne dostępne w Twoim systemie.
Możesz tego dokonać przy pomocy polecenia:

iconv -f  kodowanie1  -t  kodowanie2  plik_kodowanie1>plik_kodowanie2
kodowanie1 --- strona kodowa pliku źródłowego

kodowanie2 --- strona kodowa nowego pliku wyjściowego

Wcześniej sprawdź czy posiadasz w systemie zainstalowane odpowiednie narzędzia:

dpkg -l | grep iconv
ii  libtext-iconv-perl                 1.4-3                           converts between character sets in Perl
_dexter

Ok
Ostatnie pytanie jak sprawdzić strone kodową pliku źródłowego. Próbowałem przez mousepad i OO
i za nic nie mogę znaleźć o tym informacji.
Z góry dziękuję.
fnmirk
Senior Member

Większość edytorów posiada możliwość zmiany wyświetlanej strony kodowej.
Wczytujemy tekst do edytora. Zaznaczamy cały tekst i wybieramy z opcji ręcznie kodowanie dopasowując je z dostępnej listy. Jest to sposób na doraźne potrzeby, sprawdzający się przy pojedynczych plikach. Można też dokonać identyfikacji kodowania przy pomocy edytora openoffice.

Bardziej hurtowy sposób nie jest mi znany ponieważ nie miałem jakichś większych problemów z identyfikacją większej ilości plików o nieustalonym kodowaniu.
Z czasem otwarcie tekstu i sposób jego wyświetlania w naszym edytorze pozwala na wizualną identyfikację kodowania --- kwestia wprawy.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

_dexter pisze:jak sprawdzić strone kodową pliku źródłowego

file -i plik
_dexter

Dziękuję za próbę pomocy.
Niestety nic z tego nie wychodzi, jak w niektórych plikach brakowało polskich znaczków tak ich brakuje. Takie chyba są zalety wielojęzycznego systemu
fnmirk
Senior Member

_dexter pisze:Niestety nic z tego nie wychodzi, jak w niektórych plikach brakowało polskich znaczków tak ich brakuje. T
Coś źle robisz, albo plik który próbujesz przerobić jest uszkodzony. Sprawdź sobie jeszcze raz.
_dexter

Plik pobrany z tego forum, posiada kodowanie "iso-8859-1"
polecenie które wydaję:
iconv -f iso-8859-1 -t UTF-8 muttngrc.txt>muttngrc2.txt
I jak polskich liter nie było tak nie ma. Trudno.
ODPOWIEDZ