Problem z ekranem przy wy

Ogólne pytania dotyczące systemu
luki85pwy
Beginner

Problem z ekranem przy wyłączonych X-ach

Post autor: luki85pwy »

Witam! Chwała temu, który stworzył Debiana i temu kto napisał artykuł: http://kukurydza.wordpress.com/2008/02/ ... bian-etch/ Posiadam neostradę i modem ZTE ZXDSL 852 v.2 i pod żadnym Linuksem nie działał mi na nim internet stabilnie, dopóki nie odkryłem Debiana 4.0 ETCH. Zainstalowałem modem według podanego przeze mnie linku. I śmiga elegancko. Nie mam żadnych problemów z netem ani z Debianem.
No może czasem problem z zależnościami przy instalowaniu lub usuwaniu pakietów.
Jedyny poważny mój problem z tym systemem to: Jeżeli nacisnę Ctrl + Alt + F1 i przejdę do trybu tekstowego przy wyłączonych X-sach to nie mogę pracować bo niby mi się pojawia enter username: i się loguję. Ale cały czas mi wyskakują te same linijki tekstu w kółko, co mi uniemożliwia normalne pisanie. Nom stop pojawiają mi się 2 linijki tekstu, coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

DROPPED IN = ppp0 OUT = MAC = SRC = 282.xxx.xxx DST =83.xx.xx LEN=........... TOS=.....
itp. Proszę o pomoc, ponieważ polubiłem Debiana, w trybie graficznym nie mam z nim żadnych problemów a w trybie tekstowym też nie raz trzeba pracować a ja nie mogę przez to.
Pozdrawiam £ukasz
-X-

Post autor: -X- »

/etc/sysctl.conf

usuń # przed kernel.printk = 4 4 1 7

Potem restart kompa...
luki85pwy
Beginner

No dobra dzięki. ¦miga aż miło ;) A jak już nacisnę Ctrl + Alt + F1 i jestem w trybie tekstowym, to jak spowrotem wejść do trybu graficznego kde?
_dexter

Post autor: _dexter »

Ctrl + Alt + F7 lub wydaj polecenie startx
luki85pwy
Beginner

startx nie działa ale za to ta kombinacja klawiszy działa. Ale i tak wszystko śmiga elegancko w porównaniu do kubuntu którego miałem i innymi linuxami. Lepszego systemu od Debiana ETCH 4 nie widziałem jak żyję.
Przydałby się jakiś większy podręcznik na temat tej dystrybucji, żeby było wszystko dokladnie opisane. Jest gdzieś taki? Jak tak to skad ściągnąć?
Pozdro :)
_dexter

Najlepszy przewodnik po Debianie to oczywiście Debian Reference:
http://qref.sourceforge.net/Debian/refe ... ex.pl.html
luki85pwy
Beginner

A to samo tylko żeby w pdf'ie było do ściągnięcia, żeby mieć zawsze pod ręką? Nie ma?
_dexter

luki85pwy
Beginner

A dziękuję bardzo ;) Zawalista sprawa. Jeszcze muszę zainstalować Acrobat Reader'a. A może gdzieś to kupić jako książkę? Bo w EMPIKU nie widziałem nic o Debianie.

[ Dodano: 2008-04-22, 15:53 ]
Kurcze, czemu w domyślnych repozytoriach nie ma wielu popularnych programów np. Adobe Acrobat Reader?
_dexter

Nie wiem jak masz poustawiane repo ale dodaj (o ile masz sid'a):
Co do książek kilka jest w ofercie Heliona ale nie widziałem żadnej która opiera się na najnowszym Debianie
ODPOWIEDZ