Dwa interfejsy sieciowe
Dwa interfejsy sieciowe
Mam taki problem:
Mam dwa modemy kablowe i wykupione u providera dwa oddzielne pakiety dostępu do netu: jeden 512 kb/s drugi 256 kbitów/s.
W komputerze posiadam dwie Lanowskie karty sieciowe (eth0 i eth1). Mój ISP dynamicznie przydziela adresy IP z jakiejś tam swojej prywatnej puli.
Teraz chciałbym podnieść te dwa interfejsy jednocześnie.
Czy jest taka możliwość?
Mam dwa modemy kablowe i wykupione u providera dwa oddzielne pakiety dostępu do netu: jeden 512 kb/s drugi 256 kbitów/s.
W komputerze posiadam dwie Lanowskie karty sieciowe (eth0 i eth1). Mój ISP dynamicznie przydziela adresy IP z jakiejś tam swojej prywatnej puli.
Teraz chciałbym podnieść te dwa interfejsy jednocześnie.
Czy jest taka możliwość?
bzyk, niebardzo rozumiem. Czyli mam podpiąć dwa modemy kablowe do switcha i dodatkowo w dwa kolejne porty podlączyć moje dwie kartu sieciowe??? a co jesli miałbym tylko jedną kartę?Tak.
Kup switcha, podlacz sie obydwoma sieciowkami pod to urzadzenie i voila...
To jest bardziej ciekawe rozwiązanie ;>żaden problem jeden modem pod jedna karte drugi pod drugą i tylko pozostaje pokierowanie cześci pakietów do eth0 a cześci do eth1 przy pomocy iptables i bez switcha sie obedzie
Kiedyś właśnie eksperymentowałem z tym ale nie mogłem wymusić zeby czesc pakietów szła przez oba interfejscy jednocześnie. teraz już wszystko jasne :> mogłbyś mnie jeszcze nakierować jak to zrobić w iptables? Oczywiście bez szczegółów , poprostu przykład zebym miał sie do tego jakos odniesc
O i czy mozna to rozwiązać bez iptables??
dzieki serdeczne
wybacz, nie przeczytałem uważnie Twojego posta. Oczywiście jeśli posiadasz dwa modemy, to żaden switch nie jest Ci potrzebny. Interesującym wydaje się temat podłączenia tych modemów do jednej karty sieciowej (wtedy już ze switchem). Ciekawe czy coś takiego zdałoby egzamin (oczywiście przy prawidłowym ustawieniu adresów i routingu).
Wracając do iptables (markowanie etc..). Powstaje zasadnicze pytanie; czy interesuje Cię korzystanie lokalnie z neta (tzn; korzystasz z internetu na tej maszynie do której podłączasz modemy), czy też chcesz z niej zrobić router. Jeśli lokalnie, to tak bez iptables moża uruchomić na niej proxy www (np squid), kazać przeglądarkom korzystać z lokalnego proxy, a w squidzie za pomocą tcp_outgoing_address wysyłać pakiety nie-domyślnym interfejsem. I juz masz podział; www -1 lacze reszta - drugie łącze.
Wracając do iptables (markowanie etc..). Powstaje zasadnicze pytanie; czy interesuje Cię korzystanie lokalnie z neta (tzn; korzystasz z internetu na tej maszynie do której podłączasz modemy), czy też chcesz z niej zrobić router. Jeśli lokalnie, to tak bez iptables moża uruchomić na niej proxy www (np squid), kazać przeglądarkom korzystać z lokalnego proxy, a w squidzie za pomocą tcp_outgoing_address wysyłać pakiety nie-domyślnym interfejsem. I juz masz podział; www -1 lacze reszta - drugie łącze.
... co to za wynalazek z tym switchem?
jeżeli podłączycie dwa modemy od kablówki do switcha i do tego samego switcha kompa to będzie to działało w ten sposób, że karta sieciowa dostanie konfigurację sieci (IP, brama, dns ..) od tego modemu który odpowie szybciej. I będzie to działało tak jakbyś korzystał tylko z jednego modemu. W każdym razie taka konfiguracja jest niedopuszczalna.
pozdrawiam:-)
jeżeli podłączycie dwa modemy od kablówki do switcha i do tego samego switcha kompa to będzie to działało w ten sposób, że karta sieciowa dostanie konfigurację sieci (IP, brama, dns ..) od tego modemu który odpowie szybciej. I będzie to działało tak jakbyś korzystał tylko z jednego modemu. W każdym razie taka konfiguracja jest niedopuszczalna.
pozdrawiam:-)
..to napisz mi jak to zrobić, można to przetestować nawet nie na 2 modemach tylko dowolnych kompach.
... a myślałeś jak w takiej sytuacji zachowywał by się protokół ARP,
dla interfejsów sieciowych modemów wyglądałoby to tak, że raz otrzymywały by informację o tym, że adres IP x jest skojarzony z adresem MAC y, a za moment z innym IP. Raczej trudno sobie wyobrazić, żeby coś takiego działało.
ale może się mylę ... może ktoś wie coś więcej na temat takich eksperymentów?
... a myślałeś jak w takiej sytuacji zachowywał by się protokół ARP,
dla interfejsów sieciowych modemów wyglądałoby to tak, że raz otrzymywały by informację o tym, że adres IP x jest skojarzony z adresem MAC y, a za moment z innym IP. Raczej trudno sobie wyobrazić, żeby coś takiego działało.
ale może się mylę ... może ktoś wie coś więcej na temat takich eksperymentów?
http://bromirski.net/docs/translations/lartc-pl.html
proponuje przeczytac temat z powyżeszgo linku w rozdział 4
Routing dla wielu łącz/do wielu dostawców usług
proponuje przeczytac temat z powyżeszgo linku w rozdział 4
Routing dla wielu łącz/do wielu dostawców usług