[+] Wifi jedynym dost
-
[+] Wifi jedynym dostępem do internetu.
Mam pewien problem z konfiguracją WiFi. Jest to moje jedyne połączenie z internetem i chce je jak najszybciej włączyć na Debianie, żeby nie musieć zadawać, aż tylu głupich pytań. Jestem konkretnie zielony.
Próbowałem już różnych rzeczy, ale zakładają one inny niż wifi dostęp do internetu.
Rozumiem, że trzeba zainstalować sterownik. Jak się za to w ogóle zabrać. Mam płyty DVD ze wszystkimi pakietami.
(wybaczcie, że nie szperałem, aż tak dokładnie, ale mam ograniczony dostęp - przynajmniej dopóki nie odpalę wreszcie tego wifi)
Próbowałem już różnych rzeczy, ale zakładają one inny niż wifi dostęp do internetu.
Rozumiem, że trzeba zainstalować sterownik. Jak się za to w ogóle zabrać. Mam płyty DVD ze wszystkimi pakietami.
(wybaczcie, że nie szperałem, aż tak dokładnie, ale mam ograniczony dostęp - przynajmniej dopóki nie odpalę wreszcie tego wifi)
-
- Senior Member
-
Przeprowadź na swoim systemie operację aktualizacji bazy informacji o sprzęcie tak jak to opisuję w moim poście >>tu<<
I wklej na forum wynik polecenia:
I wklej na forum wynik polecenia:
Kod: Zaznacz cały
lspci
-
RaLink Wireless PCI Adapter RT2400 / RT2460
z resztą chciałem zgłosić kolejny problem. Wczoraj całą noc męczyłem się z apt i aptitude(żeby zainstlować ndiswrapper) i najwyraźniej, wcale nie chce on, tak jak napisano w pomocy, samemu znaleźć scieżki z płyty DVD. Wyświetla error, że nie znalazł servera, z którego chce sciągnąć plik i tyle.
z resztą chciałem zgłosić kolejny problem. Wczoraj całą noc męczyłem się z apt i aptitude(żeby zainstlować ndiswrapper) i najwyraźniej, wcale nie chce on, tak jak napisano w pomocy, samemu znaleźć scieżki z płyty DVD. Wyświetla error, że nie znalazł servera, z którego chce sciągnąć plik i tyle.
-
- Senior Member
Jeśli to ta karta, to polecam... przegląd np. forum, bo często pojawiają się pytania z nią związane. Jest też stosowne wiki w necie, ale nie pamiętam, czy po polsku, czy angielsku. Generalnie, chyba i tak będziesz potrzebował jakiegoś dostępu do netu, bo nie jestem pewny, czy wszystkie niezbędne pliki są na DVD.
Jeśli chodzi o niemożność zainstalowania z CDROM, to:
- nie mieszaj aptitude i apt-geta (choć nie tu leży problem, ale to dobra rada na przyszłość)
- prawdopodobnie, w pliku /etc/apt/sources.list nie masz podanej ścieżki do DVD (służy temu np. apt-cdrom, można też ręcznie sprawdzić).
Jeśli chodzi o niemożność zainstalowania z CDROM, to:
- nie mieszaj aptitude i apt-geta (choć nie tu leży problem, ale to dobra rada na przyszłość)
- prawdopodobnie, w pliku /etc/apt/sources.list nie masz podanej ścieżki do DVD (służy temu np. apt-cdrom, można też ręcznie sprawdzić).
Musisz edytować plik /etc/apt/sources.list i zahaszować ,,#'', wpisy odnoszące się do repozytoriów na serwerach w internecie (nie masz jeszcze połączenia z siecią). Wkładasz płytę cd/dvd do napędu i wydajesz polecenie:yershuachu pisze:apt i aptitude(żeby zainstlować ndiswrapper) i najwyraźniej, wcale nie chce on, tak jak napisano w pomocy, samemu znaleźć scieżki z płyty DVD.
apt-cdrom add
apt-get update
Wykonaj wcześniej przed instalacją, to co napisałem wcześniej w moim poście. Czyli prawidłowego rozpoznania sprzętu.
-
Wchodzisz do katalogu z plikiem i jako root robisz:
dpkg -i plik.deb
-
Polecam ten temat:-) http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=3973
Po podciagnieciu umiejetnosci poslugiwania sie shellem nareszcie udalo mi sie zainstlowac karte:-) wszystko dziala bez problemow. Dziekuje za pomoc.
Po podciagnieciu umiejetnosci poslugiwania sie shellem nareszcie udalo mi sie zainstlowac karte:-) wszystko dziala bez problemow. Dziekuje za pomoc.