[+] Wifi jedynym dost

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
yershuachu

[+] Wifi jedynym dostępem do internetu.

Post autor: yershuachu »

Mam pewien problem z konfiguracją WiFi. Jest to moje jedyne połączenie z internetem i chce je jak najszybciej włączyć na Debianie, żeby nie musieć zadawać, aż tylu głupich pytań. Jestem konkretnie zielony.

Próbowałem już różnych rzeczy, ale zakładają one inny niż wifi dostęp do internetu.
Rozumiem, że trzeba zainstalować sterownik. Jak się za to w ogóle zabrać. Mam płyty DVD ze wszystkimi pakietami.

(wybaczcie, że nie szperałem, aż tak dokładnie, ale mam ograniczony dostęp - przynajmniej dopóki nie odpalę wreszcie tego wifi)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Zabrać należy się poprzez poznanie swojego modelu chipa na której karta jest oparta (TIP: lspci), a następnie znalezieniu odpowiedniego rozwiązania. Jak na razie Twoje pytanie przypomina coś w rodzaju: chciałbym kupić samochód. pomóżcie! ;)
yershuachu

Tonze PC-2100C, a sterowników do Debiana wogóle nie mogę znaleźć.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Przeprowadź na swoim systemie operację aktualizacji bazy informacji o sprzęcie tak jak to opisuję w moim poście >>tu<<

I wklej na forum wynik polecenia:

Kod: Zaznacz cały

lspci
yershuachu

RaLink Wireless PCI Adapter RT2400 / RT2460

z resztą chciałem zgłosić kolejny problem. Wczoraj całą noc męczyłem się z apt i aptitude(żeby zainstlować ndiswrapper) i najwyraźniej, wcale nie chce on, tak jak napisano w pomocy, samemu znaleźć scieżki z płyty DVD. Wyświetla error, że nie znalazł servera, z którego chce sciągnąć plik i tyle.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Jeśli to ta karta, to polecam... przegląd np. forum, bo często pojawiają się pytania z nią związane. Jest też stosowne wiki w necie, ale nie pamiętam, czy po polsku, czy angielsku. Generalnie, chyba i tak będziesz potrzebował jakiegoś dostępu do netu, bo nie jestem pewny, czy wszystkie niezbędne pliki są na DVD.
Jeśli chodzi o niemożność zainstalowania z CDROM, to:
- nie mieszaj aptitude i apt-geta (choć nie tu leży problem, ale to dobra rada na przyszłość)
- prawdopodobnie, w pliku /etc/apt/sources.list nie masz podanej ścieżki do DVD (służy temu np. apt-cdrom, można też ręcznie sprawdzić).
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

yershuachu pisze:apt i aptitude(żeby zainstlować ndiswrapper) i najwyraźniej, wcale nie chce on, tak jak napisano w pomocy, samemu znaleźć scieżki z płyty DVD.
Musisz edytować plik /etc/apt/sources.list i zahaszować ,,#'', wpisy odnoszące się do repozytoriów na serwerach w internecie (nie masz jeszcze połączenia z siecią). Wkładasz płytę cd/dvd do napędu i wydajesz polecenie:

apt-cdrom add 
i

apt-get update
I możesz teraz instalować pakiet znajdujący się na płycie.

Wykonaj wcześniej przed instalacją, to co napisałem wcześniej w moim poście. Czyli prawidłowego rozpoznania sprzętu.
yershuachu

Mam już sterownik do karty, ale nie wiem jak go zainstalować. Jest to plik .deb
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Wchodzisz do katalogu z plikiem i jako root robisz:

dpkg -i plik.deb
yershuachu

Polecam ten temat:-) http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?t=3973

Po podciagnieciu umiejetnosci poslugiwania sie shellem nareszcie udalo mi sie zainstlowac karte:-) wszystko dziala bez problemow. Dziekuje za pomoc.
ODPOWIEDZ