iceweasel i flimy z serwisów youtube itp.

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Zwirek

iceweasel i flimy z serwisów youtube itp.

Post autor: Zwirek »

no więc kilka dni temu zrobiłem sobie dist-upgrade i od tamtej pory mam taki oto problem: chcę sobie obejrzeć jakikolwiek filmik w necie - wrzuta/youtube itp. Film startuje, ładuje się do pewnego momentu, zaczyna się odtwarzanie, odtwarza się kilka sekund i nagle stop. Dalej nie gra, pomimo, że jest zbuforowany. Czytałem, że istnieją problemy z flashem. Googlowałem też co nieco, ale nic podobnego nie znalazłem. To chyba nie będzie ten sam problem, co z "przycinającymi" się filmikami.

PS. oczywiście przed dist-upgrade wszystko było jak należy.
prof

Post autor: prof »

a masz flasha zainstalowanego przez instalator mozili czy z repo?
Zwirek

hm.. szczerze mówiąc to wcale nie instalowałem wcześniej :-> no a teraz wrzuciłem z repo i mam teraz ze za stara wersja...
psv
Beginner

Post autor: psv »

Nie rozumiem... Z jednej strony napisałeś, że filmiki się wczytują (przez chwilę), a teraz, że nie instalowałeś flash. I zaraz, że z repo. Usuń to z repo co instalowałeś, następnie pobierz flash ze strony adobe, po czym zainstaluj wg instrukcji na tamtej stronie.
Zwirek

psv pisze:Nie rozumiem... Z jednej strony napisałeś, że filmiki się wczytują (przez chwilę), a teraz, że nie instalowałeś flash. I zaraz, że z repo.
hm otóż już wyjaśniam:
wgrałem iceweasel z repo, dograłem jre ze strony sun i flasha sam(tudzież świadomie) nie instalowałem, a filmy działały, do czasu dist-upgrade. Z kolei po przeczytaniu postu kolegi powyżej eksperymentalnie wgrałem flasha z repo i od tamtej pory zamiast okienka z filmem np na youtube mam komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Masz wyłączoną obsługę języka JavaScript lub używasz starej wersji odtwarzacza Flash Player firmy Adobe. Pobierz najnowszy odtwarzacz Flash Player.
obsługę javy mam włączoną, więc wnioskuję, że coś jest nie tak z odtwarzaczem...
No i teraz tak: pobieram ze strony adobe najnowszy flasplayer - wersje tar.gz oczywiscie, bo paczki deb nie widze, robie wszystko jak nalezy, plik libflashplayer.so ląduje tam gdzie trzeba(/usr/lib/iceweasel/plugins/) ale pliku flashplayer.xpt nigdzie nie widze, a juz na pewno nie w /usr/lib/iceweasel/components/..
tmy123
Beginner

Post autor: tmy123 »

Mam to samo ale nie tylko w iceweasel ale tez w operze. Fimlik leci i po około 5 sekundach się zatrzymuje. Po przeskoczeniu w dalsze miejsce filmu znowu leci okolo 5 sekund i sie zatrzymuje.
Awatar użytkownika
BlackEvo

Post autor: BlackEvo »

aptitude install mozilla-mplayer w32codecs [ lub w64 zalezy od ver. systemu ] i doinstaluj tez jave ver.5 z repo.

Pozdrawiam
Zwirek

zainstalowałem mozilla-mplayer, skutku nie przyniosło, win32codecs mam juz od dawna, wiec chyba nie musze instalować ponownie, z kolei co do javy, to o jaki dokładniej pakiet Ci chodzi? jre?
psv
Beginner

Post autor: psv »

BlackEvo pisze:aptitude install mozilla-mplayer w32codecs [ lub w64 zalezy od ver. systemu ] i doinstaluj tez jave ver.5 z repo.

Pozdrawiam
To, co podałeś nie ma żadnego związku z Flash i nawet bez tych pakietów powinno działać (ja nie mam java w ogóle, resztę, w ramach eksperymentu nie miałem zainstalowaną).
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

Wprawdzie nie dotyczy to youtube, a raczej onetu, ale spróbujcie zmodyfikować pzreglądarkę wg tego przepisu
ODPOWIEDZ