QEMU + XP

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
kakalia

QEMU + XP

Post autor: kakalia »

Witam

Chce postawic XP w QEMU, jednak chce aby Debian nie posiadal KDE, GNOME, wogole zeby to byla wersja minimalna systemu ktora (najlepiej bez okien i zbednych paczek) mi udostepni tylko dostep do sieci, USB i rs232 maszyny na ktorej bedzie uruchomiony Debian, na ktorym proces QEMU odpali mi XP.

Jaka jest minimalna wersja systemy Debinana która umożliwi mi osiagniecie tego co opisuje powyzej.?
W jakiej konfiguracji Debian podniesie mi system najszybciej - chodzi mi o konfiguracje systemu (co powylaczac), aby tylko odpalil QEMU z XP.

Prosze o ewentualne sugestie.
michu2510

Post autor: michu2510 »

No w każdym debianie przy instalacji można zaznaczyć system podstawowy i już nie ma środowiska graficznego ani nic zbędnego chyba cze nie o to ci chodziło.
kakalia

Chce zainstalowac minimalna wersje systemu ktora umoziliwi mi prawidlowe dzialanie QEMU, tak aby w QEMU pracowal sobie XP w pelnym keranie.

Jest to mozliwe, jezeli tak co nalezy zrobic.
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

IMO będziesz musiał zainstalować Fluxboxa albo inny WM - > na konsoli nie włączysz okna Windowsa
kakalia

no wlasnie, nie chce instalowac KDE czy jakichkolwiek innych okienek, natomiast chce postawic QEMU i z konsoli odpalic sobie okienka XP. Nie wystarcza same biblioteki gtk???
saved

Post autor: saved »

No niestety nie wystarczą. Musisz zainstalować jakieś środowisko graficzne. Jeżeli zależy ci na wydajności to fluxbox lub xfce4. Jeżeli zależy Ci na okienkach XP to po co się bawić w wirtualne maszyny?
_Toshi_

Post autor: _Toshi_ »

Nie bawiłem się qemu ale jeżeli da się odpalić virtuala z konsoli to można też bez fluxboxa, xfce czy kde. Wystarczy system bazowy, xorg, libmotif. W /etc/rc.local dopisujesz /usr/bin/startx, w /etc/X11/Xsession.d/...common-determine-startup w linijkach:
if [ -x /usr/bin/x-session-manager ]then
STARTUP=x-session-manager
zmieniasz x-session-manager na np. skrypcik odpalający virtuala

Powinno działać. Ja tak odpalam klienta terminalowego citrixa :)
kakalia

O cos takiego mi wlasnie chodzilo.

Teraz tylko jak maksymalnie mozna przyspieszyc start debiana. Co mozna powylaczac.??
psv
Beginner

Post autor: psv »

Może nie na temat, ale jeśli masz zamiar na tym Debianie uruchamiać wyłącznie WinXP, to nie lepiej normalnie go zainstalować na dysku, a nie w emulatorze?
kakalia

po pierwszy taki ze jak sie zawiesi to nie musze robic resetu maszyny, po drugie nie wiem jak qemu ale vm robi grab tego co jest w ramie na swapa, to nawet jak sie system emulowany zawiesi i go odpale spowrotem to dla niego czas sie zatrzymal. Wiec uzyskuje przynajmniej podwujna stabilnosci :) .

Moze ktos mnie nakieruje co i gdzie moge powylaczac w debianie aby system szybciej wstawal??
ODPOWIEDZ