QEMU + XP
QEMU + XP
Witam
Chce postawic XP w QEMU, jednak chce aby Debian nie posiadal KDE, GNOME, wogole zeby to byla wersja minimalna systemu ktora (najlepiej bez okien i zbednych paczek) mi udostepni tylko dostep do sieci, USB i rs232 maszyny na ktorej bedzie uruchomiony Debian, na ktorym proces QEMU odpali mi XP.
Jaka jest minimalna wersja systemy Debinana która umożliwi mi osiagniecie tego co opisuje powyzej.?
W jakiej konfiguracji Debian podniesie mi system najszybciej - chodzi mi o konfiguracje systemu (co powylaczac), aby tylko odpalil QEMU z XP.
Prosze o ewentualne sugestie.
Chce postawic XP w QEMU, jednak chce aby Debian nie posiadal KDE, GNOME, wogole zeby to byla wersja minimalna systemu ktora (najlepiej bez okien i zbednych paczek) mi udostepni tylko dostep do sieci, USB i rs232 maszyny na ktorej bedzie uruchomiony Debian, na ktorym proces QEMU odpali mi XP.
Jaka jest minimalna wersja systemy Debinana która umożliwi mi osiagniecie tego co opisuje powyzej.?
W jakiej konfiguracji Debian podniesie mi system najszybciej - chodzi mi o konfiguracje systemu (co powylaczac), aby tylko odpalil QEMU z XP.
Prosze o ewentualne sugestie.
Nie bawiłem się qemu ale jeżeli da się odpalić virtuala z konsoli to można też bez fluxboxa, xfce czy kde. Wystarczy system bazowy, xorg, libmotif. W /etc/rc.local dopisujesz /usr/bin/startx, w /etc/X11/Xsession.d/...common-determine-startup w linijkach:
Powinno działać. Ja tak odpalam klienta terminalowego citrixa
zmieniasz x-session-manager na np. skrypcik odpalający virtualaif [ -x /usr/bin/x-session-manager ]then
STARTUP=x-session-manager
Powinno działać. Ja tak odpalam klienta terminalowego citrixa
po pierwszy taki ze jak sie zawiesi to nie musze robic resetu maszyny, po drugie nie wiem jak qemu ale vm robi grab tego co jest w ramie na swapa, to nawet jak sie system emulowany zawiesi i go odpale spowrotem to dla niego czas sie zatrzymal. Wiec uzyskuje przynajmniej podwujna stabilnosci .
Moze ktos mnie nakieruje co i gdzie moge powylaczac w debianie aby system szybciej wstawal??
Moze ktos mnie nakieruje co i gdzie moge powylaczac w debianie aby system szybciej wstawal??