Posiadam procesor Pentium Dual-Core E2180.
Prosiłbym Was o podanie nazwy typu architektury pod którą znajduje się dystrybucja najodpowiedniejsza dla mojego procesora.
Cześć. Architektura amd64, jeśli chcesz mieć debiana 64-bitowego i wykorzystać w pełni możliwości swojego procesora. Nie sugeruj się członem amd w nazwie, to architektura ogólnie na desktopowe procesory 64bit. Zawsze możesz też wziąc architekturę i386, czyli 32bit, jako że systemy 64bitowe wciąż sprawiają nieco problemów, a korzyść wydajnościowa z posiadania 64bit jest w tej chwili marginalna. Generalnie technologia wyprzedziła tendencje panujące na rynku. Ja sam mam procesor 64bit, a siedzę na i386. Pozdrawiam.
Jeśli ktoś ma czas/chęć/możliwości/cierpliwość (niepotrzebne skreślić), może przesiąść się na amd64. Sam takiej używam i generalnie nie jest tak źle, jak twierdzą niektórzy.
Mam dokładnie taki sam procesor, jak adas007 i system 64-bitowy. Wszystko działa bez problemów. Przeklądarki internetowe są 64-bitowe. Flash działa przez nspluginwrapera. Jedyne co nie działa to java w przeglądarce, ale bez tego można żyć. ;-)
Podsumowując, polecam amd64. Warto korzystać z pełnych możliwości procesora.
Java działa, tylko że trzeba takie stronki odpalać w Konquerorze. Minimalne utrudnienie :-)
Bardziej bym się martwił o zużycie ramu. O ile dla 32 bitów 512 MB z reguły wystarcza, o tyle 64 bity już raczej potrzebują 1GB. Szczególnie xorg na niektórych kompach się nieźle "rozkręca"