Problem z ifconfig - Nie ma takiego pliku ani katalogu
-
@ pavbaranov
1. Jest, widać w moich postach.
2. 3. 4. Chodzi mi o coś innego... Chciałbym przeskanować po prostu sieci. To nie jest moja wlasna sieć w domu. A jak wiadomo, żeby iwlist wlan0 scan poszło, to musi być postawiony interfejs - ifconfig wlan0 up! I wlasnie to mi nie dziala... Nie mam pojęcia dlaczego. Wprawdzie znam essid, ale wątpię, że to coś zmienia skoro nie da się interfejsu postawić.
1. Jest, widać w moich postach.
2. 3. 4. Chodzi mi o coś innego... Chciałbym przeskanować po prostu sieci. To nie jest moja wlasna sieć w domu. A jak wiadomo, żeby iwlist wlan0 scan poszło, to musi być postawiony interfejs - ifconfig wlan0 up! I wlasnie to mi nie dziala... Nie mam pojęcia dlaczego. Wprawdzie znam essid, ale wątpię, że to coś zmienia skoro nie da się interfejsu postawić.
-
- Senior Member
Sieci skanujesz poleceniemdamian.sabanty pisze:Chodzi mi o coś innego... Chciałbym przeskanować po prostu sieci. To nie jest moja wlasna sieć w domu.
Kod: Zaznacz cały
iwlist <nazwa_interfejsu> scanning
Chyba niekoniecznie Robert Multan w Linux+ Nr7 podaje taką kolejność (i tak mi działało, jak robiłem to jeszcze ręcznie):damian.sabanty pisze:A jak wiadomo, żeby iwlist wlan0 scan poszło, to musi być postawiony interfejs
1. Po pierwsze uruchomić sterownik karty. Zakładam, że zrobione. Od tej chwili karta jest aktywna, potrafi wykryć sieć, ale nie potrafi się jeszcze z nią połączyć, a interfejsu nie ma co podnosić, bo nie jest skonfigurowana karta.
2. Po drugie szukamy sieci, którą chcemy podłączyć - polecenie wyżej.
3. Po trzecie, mając dane o dostępnych sieciach konfigurujemy połączenie.
4. Na samym końcu podnosisz interfejs, bo wcześniej musisz ustanowić parametry połączenia.
U mnie działało (z madwifi i Atherosem oczywiście). Co Ci zależy - niewiele tracisz, kilka chwil. Wbij to co napisałem wyżej, zobaczymy.
psv, być może napisałem to zbyt z dużymi skrótami myślowymi. U mnie to wygląda tak, że poleceniem iwconfig konfiguruję sobie parametry sieci, a za pomocą ip podnoszę interfejs. Oczywiście podaję przykłady wzięte z mojego życia. U mnie jest tak, że samo podniesienie interfejsu karty sieciowej nic nie daje, bo wcześniej muszę podać ssid oraz klucz, a to robię z pomocą iwconfig. I w większości sieci ten ssid/klucz trzeba jednak za pomocą iwconfig przypisać.
-
debian:/home/damian# iwconfig wlan0 txpower 100
debian:/home/damian# iwconfig wlan0 essid default
debian:/home/damian# ifconfig wlan0 up
SIOCSIFFLAGS: Nie ma takiego pliku ani katalogu
-
- Senior Member
Odpadam Zobacz może na to: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=3851 - wydaje się, że ktoś miał ten sam problem (to nic, że na FC) i poszukaj w google odpowiedzi na SIOCSIFFLAGS. Może coś Ci to da.
ja do stawiania interfejsu zawsze używałem ifup (ifdown w drugą stronę) MANUAL
No z tego wynika, że wstępnie musisz mieć jakąś konfigurację w /etc/network/interfaces
Ja bym zrobił tak:
Do /etc/network/interfaces dopisał bym:
a potem wydał komendę
No z tego wynika, że wstępnie musisz mieć jakąś konfigurację w /etc/network/interfaces
Ja bym zrobił tak:
Do /etc/network/interfaces dopisał bym:
auto wlan0
ifup wlan0
Przepraszam, że odkopuje temat ale miałem taki sam problem jak autor tego tematu.
Rozwiązaniem było zainstalowanie paczki "firware-ralink" Interfase, wtedy był widoczny w ifconfig jako aktywny, można było go wyłączyć, włączyć. Jednak zawsze jest jakieś ale? Karta radiowa po wywołaniu polecenia nie znajduje sieci bezprzewodowej, a telefon N91 i drugi komputer widzi sieć bez problemu. Program WICD też nie widzi sieci bezprzewodowej.
W jądrze na pewno mam sterowniki do rt61 jednak chyba nie działają.
Czy obejdzie się bez zainstalowania zewnętrznych sterowników?
Rozwiązaniem było zainstalowanie paczki "firware-ralink" Interfase, wtedy był widoczny w ifconfig jako aktywny, można było go wyłączyć, włączyć. Jednak zawsze jest jakieś ale? Karta radiowa po wywołaniu polecenia
iwlist wlan0 scan
W jądrze na pewno mam sterowniki do rt61 jednak chyba nie działają.
Czy obejdzie się bez zainstalowania zewnętrznych sterowników?