iceweasel i flimy z serwisów youtube itp.
iceweasel i flimy z serwisów youtube itp.
no więc kilka dni temu zrobiłem sobie dist-upgrade i od tamtej pory mam taki oto problem: chcę sobie obejrzeć jakikolwiek filmik w necie - wrzuta/youtube itp. Film startuje, ładuje się do pewnego momentu, zaczyna się odtwarzanie, odtwarza się kilka sekund i nagle stop. Dalej nie gra, pomimo, że jest zbuforowany. Czytałem, że istnieją problemy z flashem. Googlowałem też co nieco, ale nic podobnego nie znalazłem. To chyba nie będzie ten sam problem, co z "przycinającymi" się filmikami.
PS. oczywiście przed dist-upgrade wszystko było jak należy.
PS. oczywiście przed dist-upgrade wszystko było jak należy.
hm otóż już wyjaśniam:psv pisze:Nie rozumiem... Z jednej strony napisałeś, że filmiki się wczytują (przez chwilę), a teraz, że nie instalowałeś flash. I zaraz, że z repo.
wgrałem iceweasel z repo, dograłem jre ze strony sun i flasha sam(tudzież świadomie) nie instalowałem, a filmy działały, do czasu dist-upgrade. Z kolei po przeczytaniu postu kolegi powyżej eksperymentalnie wgrałem flasha z repo i od tamtej pory zamiast okienka z filmem np na youtube mam komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Masz wyłączoną obsługę języka JavaScript lub używasz starej wersji odtwarzacza Flash Player firmy Adobe. Pobierz najnowszy odtwarzacz Flash Player.
No i teraz tak: pobieram ze strony adobe najnowszy flasplayer - wersje tar.gz oczywiscie, bo paczki deb nie widze, robie wszystko jak nalezy, plik libflashplayer.so ląduje tam gdzie trzeba(/usr/lib/iceweasel/plugins/) ale pliku flashplayer.xpt nigdzie nie widze, a juz na pewno nie w /usr/lib/iceweasel/components/..
To, co podałeś nie ma żadnego związku z Flash i nawet bez tych pakietów powinno działać (ja nie mam java w ogóle, resztę, w ramach eksperymentu nie miałem zainstalowaną).BlackEvo pisze:aptitude install mozilla-mplayer w32codecs [ lub w64 zalezy od ver. systemu ] i doinstaluj tez jave ver.5 z repo.
Pozdrawiam
Wprawdzie nie dotyczy to youtube, a raczej onetu, ale spróbujcie zmodyfikować pzreglądarkę wg tego przepisu