Cześć!
Wczoraj wydałem pierwszą alfę UbuDSL 1.0, które nie jest już tak całkiem tylko Ubu :P Jako że obsługa różnych dystrybucji oparta jest o pliki konfiguracyjne, potrzeba mi kilka informacji odnośnie Debiana, którego detekcję chciałbym zaimplementować.
Od razu mówię, że nie zagłębiałem się w ten system (i w najbliższej przyszłości nie zamierzam) :P
Potrzebuję następujących informacji dla poszczególnych wersji tego systemu, których domyślna wersja jądra, to minimum 2.6.22:
zawartość pliku /etc/lsb-release
zawartość pliku /etc/debian-release (jeśli taki istnieje)
czy na płycie instalacyjnej znajdują się pakiety libatm1 i build-essential
Dziękuję. Coś mi się widzi, że kiepsko będzie z połączeniami PPPoE, skoro nie ma libatm, a pliku /etc/lsb-release nie ma w ogóle? Bo w ubuntu jest i ten i debian_version, tylko, że lsb-release ma więcej informacji, a tu może być problem, ponieważ w takim wypadku Ubuntu może zostać wykryte, jako Debian.
Pliku /etc/lsb-release na pewno nie ma w wersji stabilnej Etch. W Wersjach testowej i niestabilnej jest w pakiecie debian-edu-config ale nie wiem czy to jest instalowane podczas instalacji czy trzeba to dociągnąć później, nie mam teraz możliwości sprawdzenia.
Domyśne jądro w stabilnej wersji systemu to 2.6.18, w testowej 2.6.24.
Więc doszedłem do wniosku, że libatm trzeba będzie dostarczać tak, czy siak z UbuDSL, bo w innych dystrybucjach, też są z tym problemy. Sterownik do ZXDSL-a już naprawiony, więc wersja kernela znaczenia już nie ma. Pod koniec tygodnia wyjdzie kolejna aplha, więc testerzy (oczywiście dla Debiana) mile widziani
O ile dobrze zrozumiałem UbuDSL ma być teraz dostępne dla różnych dystrybucji. Może więc warto by było zmienić nazwę na bardziej "neutralną" jak np. LinDSL?