W jakim j
W jakim języku programowania najlepiej...
Witam.
Mam następujący problem.
Jest plik tekstowy zawierający linie z wyrazem napisanym wielkimi literami a pod nim dalsza część wyrazami zaczynającymi się od wielkiej litery. Muszę wykonać to tak aby pierwszy wyraz składający się wyłącznie z wielkich liter był przepisany na początku każdej linii zawierającej wyraz rozpoczynający się z wielkiej litery.
Dla zobrazowania przykład poniżej
AAAAAA
Absd
Bsd
Vsd
BBBBB
Wwasda
Dsas
Tsdsd
Po zamianie:
AAAAAA Absd
AAAAAA Bsd
AAAAAA Vsd
BBBBB Wwasda
BBBBB Dsas
BBBBB Tsdsd
Będę bardzo wdzięczny za jakąś nawet małą ale pomocną wskazówkę?
.
Mam następujący problem.
Jest plik tekstowy zawierający linie z wyrazem napisanym wielkimi literami a pod nim dalsza część wyrazami zaczynającymi się od wielkiej litery. Muszę wykonać to tak aby pierwszy wyraz składający się wyłącznie z wielkich liter był przepisany na początku każdej linii zawierającej wyraz rozpoczynający się z wielkiej litery.
Dla zobrazowania przykład poniżej
AAAAAA
Absd
Bsd
Vsd
BBBBB
Wwasda
Dsas
Tsdsd
Po zamianie:
AAAAAA Absd
AAAAAA Bsd
AAAAAA Vsd
BBBBB Wwasda
BBBBB Dsas
BBBBB Tsdsd
Będę bardzo wdzięczny za jakąś nawet małą ale pomocną wskazówkę?
.
To zależy jak brzmi pytanie. Czy pytasz o język programowania w jakim to napisać, czy o to jak to zrobić? Jeśli pytasz o język progamowania, to znowu zależy od tego, czy juz w jakimś progamowałeś oraz na jakim poziomie, ewentualnie w jakim języku to ma być napisane. Jeśli pytasz o to jak to zrobić, to dobrze byłoby wiedzieć w jakim języku to chcesz napisać, żeby podawać Ci już wskazówki co do tego jak to zrobić.
A żeby nie być całkowicie gołosłownym, to najprostszym sposobem będzie chyba jak wczytasz sobie tą pierwszą linijkę dużymi literami do zmiennej i później dopóki nie napotkasz pustej linii, będziesz wypisywał zawartość tej zmiennej i przepisywał kolejne linijki za nią.
tak jak pisałem, trudno cokolwiek konkretniejszego napisać, bo nie wiem dokładnie o co Ci chodzi.
A żeby nie być całkowicie gołosłownym, to najprostszym sposobem będzie chyba jak wczytasz sobie tą pierwszą linijkę dużymi literami do zmiennej i później dopóki nie napotkasz pustej linii, będziesz wypisywał zawartość tej zmiennej i przepisywał kolejne linijki za nią.
tak jak pisałem, trudno cokolwiek konkretniejszego napisać, bo nie wiem dokładnie o co Ci chodzi.
Pytam o język w którym można to zrobić jak najprościej i najszybciej.
Kiedy już zapoznam się ze zdaniem osób mających doświadczenie w korzystaniu z zaproponowanego przez nich języka zagłębię się w dokumentację aby wykonać jak najwięcej rzeczy samodzielnie i w razie kłopotu zwrócę się ponownie na forum.
Kiedy już zapoznam się ze zdaniem osób mających doświadczenie w korzystaniu z zaproponowanego przez nich języka zagłębię się w dokumentację aby wykonać jak najwięcej rzeczy samodzielnie i w razie kłopotu zwrócę się ponownie na forum.
W perlu mogło by to wyglądać tak :
Kod: Zaznacz cały
#!/usr/bin/perl
open (PLIK, "<przyklad") or die "nie mozna oworzyc pliku : $!";
chomp (@tablica=<PLIK>);
close PLIK;
foreach $slowo (@tablica)
{
if ($slowo=~m/[a-z]/)
{
print "$duzymi $slowo \n";
}