[+] Z
[+] Złe uprawnienia uŻytkownika?
Witam mam problem. Po instalacji Debiana z xfce4, wydaje mi się, że mam złe prawa. Nie mogę wyłączyć, ani zrestartować komputera, nie montują mi się napędy (po włożeniu płytki) itp. akcje.
Jak nadać sobie prawa standardowego usera?
Mam jeszcze jedno poboczne pytanie, żeby nie zakładać nowego tematu. Jak się nazywa domyślny program do rozpakowywania archiwów w Gnome?
Jak nadać sobie prawa standardowego usera?
Mam jeszcze jedno poboczne pytanie, żeby nie zakładać nowego tematu. Jak się nazywa domyślny program do rozpakowywania archiwów w Gnome?
ArkediuS, tu masz o sudo i wyłączaniu:
http://dug.net.pl/faq/faq-6-135-Sudo.php
P.S: oprócz do grupy cdrom możesz także dodać swojego usera do grupy plugdev
http://dug.net.pl/faq/faq-6-135-Sudo.php
P.S: oprócz do grupy cdrom możesz także dodać swojego usera do grupy plugdev
Re: Złe uprawnienia uŻytkownika?
file-rollerArkediuS pisze:Jak się nazywa domyślny program do rozpakowywania archiwów w Gnome?
Ok ale zawsze miałem tak, że mogłem ze swojego konta normalnie restartować i wyłączać komputer. Chodzi mi o "wyłączanie graficzne' które oferuje xfce, gnome itd.
Sudo nie będę instalował, bo równie dobrze mogę w terminalu wpisać su, hasło i reboot.
Jak dodać użytkownika do danej grupy? Jak sprawdzić w jakich grupach jest? Jest jakieś graficzne narzędzie do administrowania grupami danego usera?
Sudo nie będę instalował, bo równie dobrze mogę w terminalu wpisać su, hasło i reboot.
Jak dodać użytkownika do danej grupy? Jak sprawdzić w jakich grupach jest? Jest jakieś graficzne narzędzie do administrowania grupami danego usera?
Kod: Zaznacz cały
apt-cache search display manager
...
gdm - GNOME Display Manager
gdm-themes - Themes for the GNOME Display Manager
...
kdm - X display manager for KDE
...
wdm - WINGs Display Manager - an xdm replacement with a WindowMaker look
...
Lub przejrzyj >>temat o zamykaniu systemu<< a dokładnie zastosuj poradę jaką przedstawił Bodzio.
ArkediuS pisze:Jak dodać użytkownika do danej grupy?
adduser user grupa
ArkediuS pisze:Jak sprawdzić w jakich grupach jest?
groups user
równieżArkediuS pisze:Jak sprawdzić w jakich grupach jest
id nazwa_usera