KDE - aptitude, ale graficzne?

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

damianskulski pisze:to powiedz jak znaleźć kpackagerem jakiś pakiet który jest w repo, ściągnąć go i zainstalować.
Nie używam Kpackagera, ale...
1. otwierasz
2. masz 4 zakładki m.in. "nowe"
3. zaznaczasz to co chcesz
4. po prawej stronie masz "instaluj" - wciskasz
5. program poprosi Cię o hasło roota, jeśli już na nim nie działasz
6. zobaczysz konsolę, w której instalowane będą pakiety.
Ot i cała filozofia
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

damianskulski pisze:to powiedz jak znaleźć kpackagerem jakiś pakiet który jest w repo, ściągnąć go i zainstalować. może pytanie głupie, ale każdy kiedyś stawiał pierwsze kroki na kpackagerze :-P
Jak Ci działanie systemu jest nie miłe to korzystaj z tego programu.
Każdy kto spróbuje apta unika kpackagera, jak ogień wody (potwierdzone praktycznie). Spróbuj przy pomocy kpackagera wykonać aktualizację systemu. Na pewno czeka Cię trudna i mozolna naprawa, po takiej operacji.
Nie prościej i bezpieczniej korzystać zamiennie apt z synaptikiem.
Pakiety ręcznie można instalować poleceniem dpkg a nawet bardzo ładnie się instaluje z poziomu mc (midnight commander).
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

pavbaranov pisze:aptitude nie występuje w wersji graficznej
właściwie to ma .... taki erzatz w stylu ncurses.
wpisz w konsoli aptitude -> tylko, bez dodatkowych oznaczeń
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

fnmirk,

Przesadzasz trochę, ja używam kpackage i nic złego się nie dzieje, nawet przy Sidzie.

A nawet jeśli to nikt nie każe nim upgradować systemu, ale do instalacji i wyszukiwania pakietów po nazwach sprawdza sie doskonale. Ja tak robię i nie miałem żadnych złych przygód z kpackage, w odróżnieniu z Adeptem, który lubił się krzaczyć.

A co do ręcznej instalacji pakietów, fajny jest kdpkg, znajdziesz go na kdeapps. Dobrze radzi sobie z zależnościami.

Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

iria pisze:fnmirk,

Przesadzasz trochę, ja używam kpackage i nic złego się nie dzieje, nawet przy Sidzie.
Powiedz mnie, jaki posiadasz procesor (komputer) to może przyznam Ci rację, do korzystania z tego programu.
Wiesz dlaczego napisałem, że kpackage rozkłada system. Jest to bardzo zasobożerna zabawka, podobnie jak Adept. kpackage nie potrafi zainstalować więcej niż pojedynczy pakiet poprawnie. Jeżeli będą potrzebne zależności to poinformuje i owszem, ale pakietu nie zainstaluje. Spróbuj zainstalować całego openoffica i gimpa równocześnie.
Mówisz wyszukuje pakiety, to samo robi aptitude i synaptic. Ten ostatni nawet bardzo przejrzyście i szybko, przy mniejszym obciążeniu systemu. I wiem jedno, jeden i drugi program uruchomię na każdym praktycznie komputerze, bez żadnych zawirowań.
Po co ja mam instalować dodatkowe programy do instalacji ręcznej pakietów, kiedy w zupełności dobrze sprawdza się w tej roli midnight commander.
A co do ręcznej instalacji pakietów, fajny jest kdpkg, znajdziesz go na kdeapps. Dobrze radzi sobie z zależnościami.
wynik dostępności w repozytorium Debiana.
Sorry, your search gave no results
Czyli nie posiada oficjalnego wsparcia.
http://packages.debian.org/search?keywo ... ection=all
Zwróć uwagę, że jest to tylko nakładka na wspomniany wcześniej w moim poście dpkg.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Powiedz mnie, jaki posiadasz procesor (komputer) to może przyznam Ci rację, do korzystania z tego programu.
Lapek HP nx7300 z Celeronem M 430 1.73GHz i 1,5 GB ramu. Więc raczej demon prędkości to to nie jest, nie licząc może ramu ;)
Spróbuj zainstalować całego openoffica i gimpa równocześnie.
Odinstalowałem i usunąłem zależności. Zaznaczyłem w Kpackage

Kod: Zaznacz cały

gimp, openoffice.org, openoffice.org-kde, openoffce.org-l10n-pl
A oto lista, którą chce zainstalować Kpackage

Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
  bsh dictionaries-common gimp gimp-data libblas3gf libcurl3 libgail-common
  libgail18 libgfortran3 libgimp2.0 libgstreamer-plugins-base0.10-0
  libgstreamer0.10-0 libgtkhtml2-0 libhsqldb-java libhyphen0 libicu38
  libjaxp1.3-java libjline-java liblapack3gf libnspr4-0d libnss3-1d
  libpoppler-glib2 libpoppler2 libservlet2.4-java libssh2-1 libstlport4.6ldbl
  libsuitesparse-3.1.0 libwpd8c2a libwpg-0.1-1 libwps-0.1-1 libxalan2-java
  libxerces2-java openoffice.org openoffice.org-base openoffice.org-base-core
  openoffice.org-calc openoffice.org-common openoffice.org-core
  openoffice.org-draw openoffice.org-filter-binfilter
  openoffice.org-filter-mobiledev openoffice.org-impress
  openoffice.org-java-common openoffice.org-kde openoffice.org-l10n-pl
  openoffice.org-math openoffice.org-officebean openoffice.org-style-andromeda
  openoffice.org-style-crystal openoffice.org-writer
  openoffice.org-writer2latex python-central python-uno ttf-opensymbol
Po zaaceptowaniu ściąga te pakiety i intaluje. Po instalacji, Gimp i OO.org działają poprawnie.

Obciążenie procka test ~100% jedynie na początku (przy wczytywaniu listy pakietów) i trwa z 5s. Później Kpackage rezerwuje dla siebie 2% procka i ~200MB pamięci (możliwe, że chodzi Ci o ten parametr).
Po co ja mam instalować dodatkowe programy do instalacji ręcznej pakietów, kiedy w zupełności dobrze sprawdza się w tej roli midnight commander.
Nie wiem jak MC, ale kdpkg potrafi sam ściągnąć zależności. Odpowiednikiem kdpkg jest gdebi-kde, które też ściąga, samo potrzebne pakiety. Tylko że gdebi-kde u mnie nie chce działać.
Czyli nie posiada oficjalnego wsparcia.
Zgadza się nie posiada oficjalnego wsparcia Debiana, lecz Siduksa. Dlatego napisałem, że jest do znalezienia na Kdeapps.
Zwróć uwagę, że jest to tylko nakładka na wspomniany wcześniej w moim poście dpkg.
Zgadza się, ale mi się przydaje, ponieważ nadal nie wiem jakie wydać polecenie, by przy instalacji pakietu pobrało zależności.

Pozdrawiam.
fnmirk
Senior Member

iria pisze:Zgadza się, ale mi się przydaje, ponieważ nadal nie wiem jakie wydać polecenie, by przy instalacji pakietu pobrało zależności.
Masz rację o zależnościach. Tylko do tego służy apt-get i aptitude.
Ręczna instalacja pakietu to instalacja pakietu niezależnego od repozytorium i niedostępnego z poziomu /etc/apt/sources.list, pobranego na dysk i z niego instalowana. Jeżeli będą zależności z poza listy dostępnych do spełnienia i tak żaden program sobie nie poradzi.
ponieważ nadal nie wiem jakie wydać polecenie, by przy instalacji pakietu pobrało zależności.
Nie wydasz takiego polecenia ponieważ go niema, w przypadku zależności z poza listy dostępnych.
Przyzwyczajenia i nawyki też robią swoje.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Jeżeli będą zależności z poza listy dostępnych do spełnienia i tak żaden program sobie nie poradzi.
Ale ja chcę właśnie zależności z repo ;)

Paket który chcę zainstalować może być niedostępny w repo, np. AcetoneISO (fajny program do montowania i konwertowania obrazów).

Samego programu nie ma w repo, więc ściągam go ze stronki domowej. Instalując go przez

#dpkg -i
wyrzuci mi niespełnione zależności, te zależności są w repo tylko dpkg nie umie ich pobrać.

Za to kdpkg i gdebi potrafią pobrać zależności przy instalacji programu AcetoneISO.
fnmirk
Senior Member

iria pisze:wyrzuci mi niespełnione zależności, te zależności są w repo tylko dpkg nie umie ich pobrać.
do tego jest apt-get i aptitude.
Debian Reference pisze:dpkg
Jest to główny program do manipulacji plikami z pakietami. Pełny opis można znaleźć w dpkg(8).
dpkg występuje w towarzystwie kilku prostych programów pomocniczych:
  • * dpkg-deb: Manipulacja plikami .deb. dpkg-deb(1)
    * dpkg-ftp: Starszy program do pobierania plików z pakietami. dpkg-ftp(1)
    * dpkg-mountable: Starszy program do pobierania plików z pakietami. dpkg-mountable(1)
    * dpkg-split: Dzieli duży pakiet na mniejsze pliki. dpkg-split(1)
dpkg-ftp i dpkg-mountable zostały zastąpione przez system APT.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

do tego jest apt-get i aptitude
To powiedz mi jak przy pomocy apta lub aptitude zainstalować AcetoneISO?

Czytałeś opis kdpkg na Kdeapps?
kdpkg is a frontend for dpkg. It helps you to install debian packages. It's similar to gdebi-kde but it has some advantages/differences:

* it's faster
* the installer function works
* it can handle conflicts
* no python dependencies
Niby piszą, że to nakładka na dpkg, ale skoro potrafi sobie radzić z zależnościami to też korzysta z apta.
ODPOWIEDZ