C++ IDE i standardy programowania dola Linuksa

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
Szupien

C++ IDE i standardy programowania dola Linuksa

Post autor: Szupien »

Witam!
To tak mam 2 sprawy:

1. Wie ktoś gdzie znaleźć standardy programów dla Linuksa (czytałem je gdzieś ale nie pamiętam gdzie) potrzebne są mi standardy bo jak zobaczyłem ze init main() mi nie działa to znalazłem że musi być int main (int argc, char *argv[], char *envp[]);.

2. Jakieś dobre IDE z kolorowaniem składni, auto debugerem, spisem funkcji, auto uzupełnianiem, itp. wiem że dużo wymagam ale w Windows miałem takie cudko :d Eclipse odpada - nie działa ;/ NetBeans - coś ma w sobie nie tak (ja nie stosuje już znanego isostream.h pisze isostream) jest parę innych różnic a co do tego programu z XP to nie chcę go instalować na wolnym oprogramowaniu co z XP - won.
.
mikolajs

Post autor: mikolajs »

standardy linux to POSIX
int main() u mnie działa bez problemu nie muszę dopisywać argumentów, są opcjonalne
Jeżeli programowałeś w C++ na windows to musisz pamiętać by nie używać bibliotek typowych dla windows, a używanie <iostream> i nowej wersji plików nagłówkowych jest normą. Pamiętaj też o przestrzeni nazw std.

IDE nie znajdziesz równoważnika visuala na linux
Najbardziej zaawansowane to anjuta dla Gnome i kdevelop dla KDE (pamiętaj o włączeniu wtyczek)
Osobiście używam zwykłego kate, a są tacy co twierdzą, że najlepszy jest vi
droopy

Post autor: droopy »

co do eclipse - mi eclipse cdt działał, jaki masz z nim problem? może da się uruchomić ;)
a inne ide - jakoś przyzwyczajony jestem do eclipse, no i on jest do wszystkiego, php, c++, java, python... ;)
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

1.
Szupien pisze:jak zobaczyłem ze init main() mi nie działa
co rozumiesz przez " nie działa?

2.
większe projekty - Eclipse + cdt

mniejsze programy - dobrze skonfigurowany vim ;)

aloha
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Wieloplatformowy Code::Blocks http://www.codeblocks.org/ (odpowiednik Dev-C++).
Bardzo skromny ale bardzo przydatny SciTE (odpowiednik Notepad++)
On i vim, hyy ta jego znajomość API hehehe ;-)
skynet
Beginner

Post autor: skynet »

Ja używam Kdevelop i nic więcej mi nie potrzeba.
Szupien

Post autor: Szupien »

[quote="grzesiek"]Wieloplatformowy Code::Blocks http://www.codeblocks.org/ (odpowiednik Dev-C++).
Bardzo skromny ale bardzo przydatny SciTE (odpowiednik Notepad++)
On i vim, hyy ta jego znajomość API hehehe ]

Te 2 programy mi się podobają :) szczególnie SciTE (notepada++) dużo używałem w xp :D

A co do tego że main() mi nie działa to wywalało błąd podczas komplikowania (zwykłe wyświetlanie napisów).

.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

A co do tego że main() mi nie działa to wywalało bład podczas komplikowania (zwykłe wyswietlanie napisów)
Znaczy, że miałeś bład składniowy. pobieranie argumentów z jakimi jest wywołany program (int argc, char* argv[]) jest opcjonalne. No chyba że program wypisywał te argumenty, ale o takie banały nawet nie pytam :mrgreen:
giaur
Member

Post autor: giaur »

Co do IDE, to najnowsze Code::Blocks wymiata, nie znam lepszego IDE pod linuksa - to w sumie jedyne DOPRACOWANE IDE pod ten system, w polaczeniu z wxSmith i do programowania w wxWidgets jest swietne.

Doszlo juz do tego, ze czesto "przepuszczam" otrzymany kod przez Code::Blocks w celu odpowiedniego sformatowania, bo pisania w stylu JAVA/K&R nie cierpie, taki kod jest totalnie nieczytelny (mowa o stylum gdzie nawias otwierajacy po if, for itd nie jest w nowej linii).
Awatar użytkownika
grze_S
Beginner

Post autor: grze_S »

A ja polecam NetBeans ;-) Wiele użytecznych funkcji, b. dobrze przemyślany interfejs, oraz to że się z niczym "nie integruje" przez co nie rozprasza uwagi i jest czytelne ;-)
ODPOWIEDZ