Windows po instalacji Linuksa

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

localh0st pisze:do Nokia PC Suite.
ja mam nokię 5200 i jest bezproblemowo wykrywana przez debiana w trybie urządzenia przechowywania danych... ale faktycznie w PC Suite jest wiele innych opcji.
Sycu

Post autor: Sycu »

Ja nie używam wcale - przesiadka na (jeszcze wtedy) ubuntu była z początku bolesna, ale dzięki temu zmusiłem się do poradzenia sobie ze skanerem i telefonem, przy czym dużo się nauczyłem :)
localh0st
Beginner

Post autor: localh0st »

parrotlarch, mi brakuje tego np. instalaowania aplikacji wprost z pod systemu, tworzenia kopii zapasowej danych, itp.
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

kumam. ja w sumie swojego telefonu używam prawie wyłacznie do dzwonienia. jeszcze nic a nic nie instalowałem, aparat ma badziewny, a dźwięk mam lepszy w mptrójce niż w telefonie.
luki85pwy
Beginner

Post autor: luki85pwy »

A ja Linuxa używam tylko do nauki a do reszty rzeczy Windows. Ciekawe czy jest jakiś grafik komputerowy co działa tylko na Linuxie. I ciekawe gdzie by go przyjęli do pracy po nauczeniu się tylko programów Inscape albo Gimp.

Bez przesady, nie jestem fanatykiem ani Linuxa ani Windowsa. Jestem poprostu informatykiem.
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

na 2 sprawne złomy XP tylko na jednym jako osobna partycja - skaner (problem nierozwiazywalny) i tablet (mam nadzieję, że w końcu ruszy pod GNU), nie znalazłem dobrej alternatywy tylko dla 2 programów:

-Corel ... niestety te własnościowe palety i insze zamknięte formaty całkiem zniechęciły mnie do grafiki
-takie fajne dziwactwo w trayu, które znikało jak się usiłowało najechać na nie myszką. Bylo niewidzialne w autostarcie ... ale z uporem godnym lepszej sprawy usiłowało z komputera nie podpiętego do żadnej linii telefonicznej ani netu zadzwonić do brazylii.

Jest jeszcze jedno rozwiązanie: bootowalny windows (płytka Live, bodajże Bart PBE) kiedyś bawiłem się w ten sposób, niestety nie doszedłem jak zainstalować na tą płytkę sterowniki do skanera i drukarek bo mialbym o parę giga więcej
luki85pwy
Beginner

Kod: Zaznacz cały

nie znalazłem dobrej alternatywy tylko dla 2 programów:

-Corel ... niestety te własnościowe palety i insze zamknięte formaty całkiem zniechęciły mnie do grafiki
-takie fajne dziwactwo w trayu, które znikało jak się usiłowało najechać na nie myszką
A Photoshop? Gry 3D? I jeszcze parę innych...
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

Photoshop ... odpowiedzieć Tobie zawodowo, czy jako użytkownik?

- jako użytkownik (wieloletni) programów graficznych stwierdzam, że
a) to niewielka różnica w jakim programie coś robisz, liczy się co i jak robisz
np. możesz stworzyć świteną grafikę wygrywającą konkursy w ... edit.com (obecnie polecenie edit w cmd.exe), mozesz ją też zrobić w photopaincie, blenderze czy MS Visual Studio (i nie mów, że się nie da - nie wierzysz to jest podręcznik Turbo Pascala Marciniaka) reszta to zakodowanie w odpowiednim formacie

b)Równolegle możesz pracować na Photoshopie pod GNU (emulacja virtualizacja)

c) Photoshop a GIMP - różnią się sposobem uruchamiania funkcji, trzeba mieć troszkę wyobraźni barwnej (kwestia przekładania RGB w CMYK, ale zapewne, jak nie używasz CRT to nie masz takich problemów) niemniej, póki mialem dostęp do Photoshopa i GIMPa równolegle wolałem pracować w gimpie, bo narzędzia w menu kontekstowym + skróty sa szybsze od ruchu myszką do menu na krawędzi ekranu + skróty. Jak pracujesz na czas i na efekt to każda sekunda się liczy.
Zauważ, że w wiekszości programów graficznych identyczny efekt da się uzyskać na wiele sposobów ... nie spotkałem się jeszcze z efektem końcowym pracy w photoshopie nieosiagalnym w innych programach.
Znasz 3 sposoby z 5 w Adobe ... no cóż może w GIMPie są te 2 pozostałe.
Wróćmy do przestrzeni barw ... spróbuj w photoshopie myśleć w kategoriach CMY (nie CMYK) na laptopowym lcd a za plecami ostre słońce

d) i zawodowo ... photoshop pod win to zawsze sposób by zwalić na kogos winę, jak spieprzysz robotę, albo wyjdzie, że jeden i ten sam projekt sprzedałeś 2 firmom ... błąd krytyczny systemu, kradzież danych (oczywiście Tobie, a nie Ty ]:-> ) no i w CV "tak tak photoshop, ilustrator ... ale koniecznie na macach"
(znajomości rozwiązań poniżej poziomu UI z programu graficznego lepiej nie zdradzaj, bo będą usiłowali Ciebie wrobić w bycie informatykiem a to zupełnie inna dziedzina niż grafika) w praktyce zobaczysz, że Top programy są za drogie dla większości fitulitin geszeftów - takie firmy pracują na przeróżnych dziwolągach które pierwszy raz zobaczysz u nich na oczy.

e) problem z Corelem - patent na paletę lab i sztuczka z trefnymi czcionkami to jest częściowo problem techniczny (niewielki i do rozwiązania) ale gorsze jest prawo - nie możesz legalnie obejśc tego problemu, co gorsza kiepscy graficy lubią podetrzeć swą niekompetencję i brak zmyslu plastycznego pantonem.

f)jak przyjdzie do kontroli to lepiej mieć legala dziwoląga, czy wolnego GIMPa (na firme to z fakturą na gazetkę) niż problemy z piratem

co do gier ... nie znam się - może masz rację a może nie. Osobiście wolę gitarę (tylko nie pisz, że te "inne" to Guitar pro bo jest zamiennik w repo)

P.S. tak teraz widzę, że w tym prawie offtopie jednak dałem jeden, brzydki, argument za posiadaniem windy. Więc może żeby go nie powiększać - chcesz dyskutować o programach graficznych to załóż osobny wątek bo to temat rzeka
luki85pwy
Beginner

Ja po instalacji Linuxa dalej używam NT 5.1, ponieważ na Linuxie jest tyle problemów,, że bym siedział dniami i nocami przy nim i wraz to za mało... :shock:
ODPOWIEDZ