Opera vs. Mozilla

Wszystko Off Topic
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

luki proszę Ciebie nie doprowadź do zablokowania kolejnego tematu.
Do gółych bab doradziłbym Tobie, jednak, iceweasel wyposażoną w zestaw pluginów (wiesz google toolbar, własciwe skiny i koniecznie pluginy torify, noscript i adblockplus) Teoretycznie iceape otworzy więcej "stronek" ale nie połapiesz się kiedy blokować, które popupy (iw ma to wygodniej)
BTW. w GNU/Linuksie też są czaty ... nieco inne - zainteresuj się pluginem chatzilla

Ten problem z java przypomina mi problem, który miałem niedawno z moim isp:
Wstawili sobię nową stronę we flashu (3 silnik adobe, adobe paper i inne zlośliwe drm) - nie chciało to pójść pod niczym i pomoc techniczna najpierw twierdziła, że to wina javy (!), potem, że silnika gecko (zainstaluj se pan operę a w ogóle to windows) ale rozbroiliśmy, że to flash ... iceweasel nie chciała go ciągnąć mimo nowego pluginu ale niedawno zobaczyłem że działa mi to pod iceape

Problem dotyczy stron kilku polskich telefonii komurkowych, sieci kablowych i może jakiś innych nowych stron (wszędzie gdzie dali ten nowy silnik adobe - ten, na który tak narzeka RMS)

Niemniej nie mam zielonego pojęcia dlaczego 2 przeglądarki na tym samym silniku obsługujące te same pluginy tak różnie sobie radzą z tym adobe. O co tu może chodzić?

po czasie złapałem: jak sie nie patrzy w ff i podobnych na konfiguracje wtyczek ... to mieszają.
No script i adblock plus mają pod IceApe /SeaMonkey brzydką cechę nie pokazywania, że coś blokują, i co dokładnie. Mimo to przyzwyczaiłem się do częstego zaglądania w ich ustawienia ... i praktycznie używam w 95% IceApe, w 4% Iceweasel i 1% Lynks/W3M
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Dzisiaj została wydana finalna wersja Opery 9.5
http://my.opera.com/desktopteam/blog/show.dml/2209902

Premiera Firefoxa 3 będzie 17 czerwca
http://osnews.pl/17-czerwca-premiera-firefox-30/
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

no nowa Operka jest prześliczna i superszybka, ale mi dalej nie działa jak nalezy ikonka w trayu.
Zarov
Beginner

Post autor: Zarov »

Nie podoba mi się tylko ten wygląd, takie jakieś...no nie wiem. Chociaż ważne że coś z tym robią.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

zawsze mozna wrócic do starszego wyglądu poprzez ściągnięcie skórki :P
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Ja mam awersję do wszelkich skórek ale ta nowa w Operze mi sie podoba.
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

noo taka w odcieniach czerni \m/
yantar
Member

Post autor: yantar »

Ulala zaraz sciagam, dzieki za info! ;d

ps. Nowa skorka bardzo fajna, wlasnie takie lubie. Jest natywna wiec Opera chodzi na takiej szybciej na niektorych skorkach sie mozna zdrowo naciac i zpowolnic Opere. Jedyne co mi troche w niej nie pasuje to, ze paski narzedziowe sa ciut za szerokie, lubie wezsze. No ale coz ;d

parrotlarch zawsze mozna wybrac inny schemat kolorow, choc faktem moglby byc wiekszy wybor ;)

ps2. Nowa Opera jest juz w repozytoriach, wiec nie trzeba sciagac deba.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

mnie wkurza dodana historia przeglądanych stron w pasku adresu..
po co to badziewie, mam zakłądki i nie potrzeba mi tego śmietnika uzywać. doszedł ktoś juz jak to wyłączyć?
yantar
Member

Post autor: yantar »

Yampress, Znaczy chodzi ci o to, ze jak wpisujesz adres to ci sie rozwija menu z propozycjami (cos jakby autouzupelnienie)?
ODPOWIEDZ