Ubuntu czy Debian --- s

Wszystko Off Topic
sebekk

Post autor: sebekk »

Domyślam się że chodzi o RAM. Było 512 ale poszło z dymem. Ok. Popróbuje i sam się przekonam.
Awatar użytkownika
grze_S
Beginner

Post autor: grze_S »

@sebekk: Możesz też wypróbować SLAX'a (nie musisz go instalować, działa jako Live CD, lub Live USB). Oparty jest on o KDE. KDE ma w przeciwieństwie do XFCE i GNOME tą zaletę że jest "zwarte" (no i dla ludzi przyzwyczajonych do Windows powinno być też łatwiejsze w obsłudze jeśli idzie o interfejs). Programy dla niego dedykowane mają podobnie zorganizowany interfejs, konfigurację, oraz standardowe skróty klawiszowe, dzięki czemu znacznie prościej i przyjemniej się ich używa :-) Po za tym jeżeli używa się tylko programów z pod KDE (a jest ich baardzo dużo) to powinno być też szybkie i nie zużywać dużo RAMu :-)
No ale jeśli KDE okaże się "za duże" to chyba jednak najlepiej pomyśleć nad jakimś mendżerem okien ;-)
luki85pwy
Beginner

Post autor: luki85pwy »

Ubuntu GNOME
sebekk

Już mi się w głowie pomieszało od tych dystrybucji, wszędzie co innego chwalą. Zacznę chyba od Debiana i XCFE a później się zobaczy. Mam tylko pytanie o Etcha i Lennego.

Czy wybór jednego z nich będzie miał jakiś wpływ na wydajność ?

Jak długo Etch jest stable ? Tzn jak stary jest Etch i o ile nowszy jest Lenny

Na forum radzicie żeby na deskop wybierać Lennego bo ma się dostęp do nowszych programów itd.

Ja myślałem o Etch. Nie zależy mi na najnowszych programach , chce żeby po prostu wszystko chodziło ok.

Przeczytałem gdzieś że pod Debianem cieżko WiFi skonfigurować , czy to prawda ?
droopy

Post autor: droopy »

Przeczytałem gdzieś że pod Debianem cieżko WiFi skonfigurować , czy to prawda ?
Zależy od karty - ja na laptopach (już drugiego mam z debianem) miałem karty Intel. Na pierwszym nie było żadnych problemów (instalacja sterowników, instalacja jakiegoś managera i chodzi) a na drugim nie chciało działać z Network Managerem, używam WICD i jest ok. Aha, sterowniki normalnie w repo dostępne (ale nie wiem jak w repo Etcha).
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

sebekk pisze:Mam tylko pytanie o Etcha i Lennego.
Obojętne. Debian Lenny z XFCE masz np. tu: http://cdimage.debian.org/cdimage/weekl ... 86/iso-cd/
sebekk pisze:Czy wybór jednego z nich będzie miał jakiś wpływ na wydajność ?
Na wydajność? Raczej nie. Chyba, że weźmie się pod uwagę fakt, że w Lenny jest jądro 2.6.24, które ponoć działa sprawniej od poprzednich.
sebekk pisze:chce żeby po prostu wszystko chodziło ok.
To akurat nie zależy od tego czy to Etch, czy Lenny, a od sprzętu, który się ma oraz co oznacza to tajemnicze "wszystko" ]Przeczytałem gdzieś że pod Debianem cieżko WiFi skonfigurować , czy to prawda ?[/quote]
Zależy od karty wifi. Konfiguracja mojego Atherosa trwała poniżej minuty.
Odpal jakiegokolwiek linuksa CD, bylebyś miał z niego dostęp do sieci i skorzystaj z: listy kompatybilności sprzętu pod Debianem
sebekk

Ok. Wybiorę chyba Lennego z XFCE. Czy jest różnica czy pobiore ze strony czy przez torrent. Przy torrentach jest tam starsza data chyba o miesiac. Czy to ten sam Lenny ?
droopy

Post autor: droopy »

Nawet jeśli jest to starsza o miesiąc wersja, to wszystkie aktualizacje dociągną ci się z neta (aptitude update && aptitude ugrade) :)
¦ciągając torrentem nie obciążasz serwerów debiana.
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

debian ma tego plusa, że możesz zainstalować sam system bazowy i dołożyć to co potrzebujesz. takie np kde-core bez zbędnych bajerów jest naprawdę bardzo szybkie. nie wspominając już o tym, że do bazowego systemu możesz zainstalować fluxboxa, kilka najpotrzebniejszych programów...i masz rakietę. ubuntu to fajny system, ale tak nie potrafi.

P.S. o ile pamiętam ubuntu 6.10 wyszło ostatnio w takiej wersji...ale z kolei plusem ubuntu jest ułatwienie zadania użytkownikowi, więc jak instalować base system to lepiej debianka.
sebekk

A skąd wziać np. takiego KDE - core ?
ODPOWIEDZ