Polskie znaki diakrytyczne

Ogólne pytania dotyczące systemu
sacherus

Post autor: sacherus »

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure --priority=low locales

Generating locales...
  pl_PL.UTF-8... up-to-date
  pl_PL.ISO-8859-2... up-to-date
Generation complete.
Wpisuję to i żadnych pytań mi nie zadaje, a jak wcześniej pisałem, jak użytkownik zwykły mam fonty i utf8 i iso, więc nie w tym rzecz. To jest normalne, że nie zadaje mi dpkg żadnych pytań. może jest jakieś inne polecenie żeby przekonfigurwać te pliki. Mógłby mi ktoś powiedzieć jak przekonfigurować locales za pomocą locale-def? Jak wybrać te domyślne ustawienia?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Czy ja napisałem o jakimś --priority=low?
Jeżeli masz wszystko z fontami dobrze to dlaczego udziwniasz proponowane polecenia:
Wykonaj restart systemu.
Pokaż wynik poleceń, o które prosiłem, odnośnie fontów.
sacherus

ii  fonty                             1.0-23.6                             Fonts on Linux console
ii  libxfont1                         1.2.2-2.etch1                        X11 font rasterisation library
ii  xfonts-100dpi                     1.0.0-3                              100 dpi fonts for X
ii  xfonts-75dpi                      1.0.0-3                              75 dpi fonts for X
ii  xfonts-base                       1.0.0-4                              standard fonts for X
ii  xfonts-encodings                  1.0.0-6                              Encodings for X.Org fonts
ii  xfonts-intl-european              1.2.1-6                              International fonts for X -- European
ii  xfonts-scalable                   1.0.0-6                              scalable fonts for X
ii  xfonts-utils                      1.0.1-1                              X Window System font utility programs
Wedle rozkazu. A fonty myślę, że mam dobre. A priority to później dałem... większa szansa, że coś się mnie będzie pytało dpkg... przynajmniej tak man pisał.
fnmirk
Senior Member

Praktycznie to nie masz czcionek unikodowych. Dla konsoli to żadnych odpowiednich:

xfonts-efont-unicode
xfonts-efont-unicode-ib
ttf-dejavu-udeb
ttf-dejavu
xfonts-100dpi-transcoded
xfonts-75dpi-transcoded
dynafont
xfonts-base
xfonts-terminus
xfonts-terminus-oblique

console-terminus
fonty-rg
unifont
console-setup
console-tools
unicode-data
Część z powyższych masz zainstalowane.
Niektóre ustawienia uaktywnią się przy instalacji powyższych pakietów.
Po instalacji restart systemu.

dpkg-reconfigure fontconfig-config
dpkg-reconfigure fontconfig
Restart systemu. I poniższe ustawienia.

dpkg-reconfigure locales
dpkg-reconfigure console-data
Jak nic nie udziwnisz to musi działać.

Wybierasz domyślne kodowanie utf-8 i polską klawiaturę. Drugie kodowanie to iso8859-2. Przy pytaniu o używanie czcionek bitmapowych odpowiedz tak i wygładzanie auto jak dla LCD nawet na monitorach crt.

Problemem mogą być ewentualne zmiany jakich próbowałeś dokonać na poziomie użytkownika w katalogu domowym. Dodaj wtedy nowego użytkownika i podmień zmieniane pliki.

Przy następnej instalacji wybierasz tryb eksperta i wybierasz domyślnie utf-8 i jako drugie iso8859-2. Po instalacji systemu bazowego, dodajesz wymienione czcionki i pakiety. I dopiero w dalszej kolejności ustawiasz dopiero xserwer. Zawsze Etch po takim zabiegu u mnie nie miał problemu z polskimi znakamii. Wyjątkiem mogą być jedynie programy, których interfejs polski w Etchu, jest przystosowany tylko do pracy w kodowaniu iso np.: xmms.
sacherus

Nic nie poruszyło się dalej, no niestety ale chyba ze czcionkami problem nie jest związany. Chyba że dodam linijkę, żeby mi ustawiało kodowanie iso.
fnmirk
Senior Member

Mnie się wydaje, że musisz odkręcić to co zamieszałeś. Czyli zainstalować czcionki i wykonać konfigurację systemu. Przed chwilą skończyłem konfigurację Lenny i Ubuntu. Sposób i moje zasady postępowania z polonizacją systemu nie zmieniły się zasadniczo od czasów Sarge.
Przeanalizuj czego masz za dużo poustawiane.
Aby zmiany z ustawieniami locale i czcionek odnosiły skutek, najlepszym rozwiązaniem jest po ich wprowadzeniu restart systemu.
tomekgreen1985

Post autor: tomekgreen1985 »

Witam.
Postępowałem według porad dostępnych w tym temacie i jak nie było polskich znaków tak nie ma. Wystarczyło wejść w klawiaturę i wybrać Polską jako domyślny układ klawiatury i polskie ogonki się pokazały.
A jednak lipa pokazały się tylko do kolejnego uruchomienia systemu, i znów muszę robić to samo. Ma ktoś pomysł jak tego uniknąć?
Wystarczy dodać dwie ostatnie linijki do /etc/X11/xorg.conf:

Section "InputDevice"

# generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
    Option	   "XkbModel"	"pc105"
    Option	   "XkbLayout"	"pl"
totalizator

Post autor: totalizator »

tomekgreen1985 pisze:Witam.
Postępowałem według porad dostępnych w tym temacie i jak nie było polskich znaków tak nie ma. Wystarczyło wejść w klawiaturę i wybrać Polską jako domyślny układ klawiatury i polskie ogonki się pokazały.
A jednak lipa pokazały się tylko do kolejnego uruchomienia systemu, i znów muszę robić to samo. Ma ktoś pomysł jak tego uniknąć?
Wystarczy dodać dwie ostatnie linijki do /etc/X11/xorg.conf:
[...]
Dziękuję. Toć to oczywista oczywistość a sam też walczyłem z tym po każdym restarcie i nie mogłem wydumać co jest nie tak.
klakers6

Post autor: klakers6 »

Witam,
mam zainstalowanego Debiana Lenny. Od początku w sumie miałem polskie znaki w konsoli i systemie tylko nie mogłem pisać z polskimi znakami. Mam GNOME i zrobiłem coś takiego:
System -> Preferencje -> Klawiatura: Układy
i tam z USA zmieniłem na Poland i niby mam polskie znaki jak widzicie. Tylko jak zrobię ALT + literka, która nie powinna dać polskiego znaku np. ALT + R wypisuje mi "
budzigniew

Post autor: budzigniew »

Sie podepne.

Zainstalowalem swiezynke Squeeze'a i nie mam polskich znakow. Wyglada mi to na brak fontow, bo nawet przy wpisywaniu polskich znakow wyswietlaja mi sie krzaki.

Probowalem sposobu fnmirka, tzn zainstalowalem fonty, ktore polecil, przekonfigurowalem co sie dalo i nic.

$dpkg -l | grep font
ii  console-data                      2:1.07-11                keymaps, fonts, charset maps, fallback tables for console-tool
ii  console-terminus                  4.28-1                   Fixed-width fonts for fast reading on the Linux console
ii  console-tools                     1:0.2.3dbs-65.1          Linux console and font utilities
ii  defoma                            0.11.10-0.2              Debian Font Manager -- automatic font configuration framework
ii  fonty-rg                          0.5                      Linux console fonts in various encodings
rc  kbd                               1.15-1                   Linux console font and keytable utilities
ii  libconsole                        1:0.2.3dbs-65.1          Shared libraries for Linux console and font manipulation
ii  libfontenc1                       1:1.0.4-3                X11 font encoding library
ii  libfreetype6                      2.3.9-4.1                FreeType 2 font engine, shared library files
ii  libxfont1                         1:1.4.0-1                X11 font rasterisation library
ii  ttf-dejavu-core                   2.29-2                   Vera font family derivate with additional characters
ii  ttf-dejavu-extra                  2.29-2                   Vera font family derivate with additional characters
ii  ttf-unifont                       1:5.1.20080914-1         TrueType version of the GNU Unifont
ii  unifont                           1:5.1.20080914-1         font with a glyph for each visible Unicode 5.1 Plane 0 charact
ii  xfonts-75dpi-transcoded           1:1.0.0-4                75 dpi fonts for X (transcoded from ISO 10646-1)
ii  xfonts-base                       1:1.0.0-6                standard fonts for X
ii  xfonts-efont-unicode              0.4.0-5                  /efont/ Unicode fonts for X which cover various scripts
ii  xfonts-efont-unicode-ib           0.4.0-5                  /efont/ Unicode fonts for X (italic and bold)
ii  xfonts-encodings                  1:1.0.2-3                Encodings for X.Org fonts
ii  xfonts-terminus                   4.28-1                   Fixed-width fonts for fast reading
ii  xfonts-terminus-oblique           4.28-1                   Oblique version of the Terminus font
ii  xfonts-unifont                    1:5.1.20080914-1         PCF (bitmap) version of the GNU Unifont
ii  xfonts-utils                      1:7.4+1                  X Window System font utility programs

$locale
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=
Po wydaniu polecenia

$dpkg-reconfigure locales
locale dla pl_PL.UTF i pl_PL.ISO sa generowane dwa razy, co mnie troche dziwi.

Dodam, ze w tej chwili nie mam x-ow.
ODPOWIEDZ