Debian z Xfce lub Xubuntu na Pentium II 300mhz i 96mb ram
Debian z Xfce lub Xubuntu na Pentium II 300mhz i 96mb ram
Witam użytkowników zacnego systemu jakim jest Debian. Mam w domu bardzo starego laptopa, wyposażonego w Pentium 300 mhz i 96 mb pamięci ram. Zainstalowałem na nim Xubuntu (mój laptop odczytuje tylko płyty CD-R, a nie miałem czystych płyt by nagrać Debiana :-P). Cóż to za przeżycia zaoferował mi ten system. Dziesięciominutowy loading, a działa tragicznie. Mousepad uruchamia się z 10 sekund :shock: Wszystko chodzi bardzo wolno. I właśnie tutaj dochodzę do sedna sprawy - czy na Debianie sytuacja wyglądałaby identycznie? Czy Xfce chodziłby tak samo mułowato jak w Xubuntu? Jeżeli nie, czy system będzie chodził mozolnie? Zależy mi, by system był w miarę responsywny. Korzystam z Debiana na co dzień, ale jeszcze nigdy nie uruchamiałem go na takim starociu :P
Drugie pytanie zaś tyczy się innej rzeczy. Mianowicie czy taki cukierek działałby może, out of the box na Debianie? :P
Drugie pytanie zaś tyczy się innej rzeczy. Mianowicie czy taki cukierek działałby może, out of the box na Debianie? :P
Z wypowiedzi roznych osob mozna wnioskowac, ze byloby szybciej (napewno o wiele bardziej niz to opisujesz). Ale nie ma sie co czarowac nie bedzie cudow przy tej ilosci ramu, obecnie XFCE jest "lekkim" srodowiskiem ale majac na wzgledzie kompy z przed 4-5 lat(czyli wtedy gdy standardem bylo 256Mb RAMu) . Lepiej pomyslec zamiast o XFCE np o Fluxboxie.
Fluxbox odpada, komputer ma być wykorzystywany przez 10 letniego kuzyna, więc środowisko też w miarę intuicyjne musi być. 256mb? O cholera, na 256mb ramu to gnome mi chodzi dobrze, więc chyba z tymi "wymaganiami" Xfce to raczej nie do końca prawda :-> Wiem, wiem, że mogę sam sprawdzić jak będzie działać to Xfce z Debianem, ale u mnie instalacja systemu na tym laptopie trwa dobre 3 godziny...
No to wiadomo ;] W przypadku Debiana nie ma tego problemu. Ale po co mam kombinować z innymi distrami jak może to być Debian + jakieś środowisko? ;-) A może by tak tez pokombinować z menadżerem okien IceWM? ;>Jednak do instalacji musi być obecnie nawet do lekkich środowisk graficznych minimum 128 Mb ramu.
Jakiś czas temu instalowałem debiana etch na p2 300MHz 128MB. Nie instalowałem środowiska graficznego bo miał służyć tylko jako bramka do internetu + filrt treści. Czołgał się strasznie, więc jeśli chcesz na takim staruszku używać debiana to może spróbuj debiana sarge - on jest na jajku z serii 2.4 więc powinien być mniej pamięciożerny, a jeśli chcesz w miarę nowe pakiety do dodaj repozytoria backports.