Zainstaluj sobie rcconf'a w nim będziesz mógł powyłączać usługi. Gdzieś na forum jest opis poszczególnych usług. Proponuję też dopisanie parametru "quiet" w /boot/grub/menu.lst w linii z kernelem.
BTW w qemu jest coś takiego jak "save VM state" nie wiem czy o to dokładnie ci chodzi
QEMU + XP
Jeśli chcesz przyspieszyć uruchamianie systemu to warto pomyśleć o kompilacji jądra systemu i powywalania wszystkiego co niepotrzebne. Myślę że warto w twoim przypadku zrezygnować z modularności jądra, Zaoszczędzisz troszkę czasu na uruchamianiu initramfs.
Nie wiem tylko czy to wszystko ma sens, bo z tego co wiem to niezwykle trudno jest uruchomić akcelerację grafiki na emulowanym windowsie. Kaka pisał posty na ten temat jakiś czas temu.
Nie wiem tylko czy to wszystko ma sens, bo z tego co wiem to niezwykle trudno jest uruchomić akcelerację grafiki na emulowanym windowsie. Kaka pisał posty na ten temat jakiś czas temu.
no z tą kompilacją to jest tak, że do wszystkiego trzeba dojść samemu Znaczy sam mechanizm to żadna tajemnica i materiałów jest o tym sporo (na przykład [url=http://kompilacja_jadra_linuxa_26.xt.pl/]TUTAJ[/url]). Największy kłopot to decyzja co w jądro wkompilować a z czego zrezygnować. Niestety samemu trzeba do tego dojść bo przecież sam/a wiesz najlepiej jakich usług dostarczanych przez kernel będziesz potrzebował/a :P
Tak dla ułatwienia dodam, że fajnie się kompiluje jajko metodą debiana. w porównaniu do tradycyjnego make zaoszczędza sporo pracy przy instalacji (powstaje paczka *.deb do zainstalowania i nawet gruba sobie potrafi skonfigurować) TUTAJ jest małe howto. Sama kompilacja trwa troszkę dłużej, ale przy instalacji jest o niebo łatwiej.
A tak na marginesie, to czy aby na pewno da się odpalić windę bez jakiegoś xorg'a? Jest jeszcze coś takiego jak framebuffer do wyświetlania grafiki z konsoli, ale czy to wystarczy do odpalenia windy, to nie wiem.
Tak dla ułatwienia dodam, że fajnie się kompiluje jajko metodą debiana. w porównaniu do tradycyjnego make zaoszczędza sporo pracy przy instalacji (powstaje paczka *.deb do zainstalowania i nawet gruba sobie potrafi skonfigurować) TUTAJ jest małe howto. Sama kompilacja trwa troszkę dłużej, ale przy instalacji jest o niebo łatwiej.
A tak na marginesie, to czy aby na pewno da się odpalić windę bez jakiegoś xorg'a? Jest jeszcze coś takiego jak framebuffer do wyświetlania grafiki z konsoli, ale czy to wystarczy do odpalenia windy, to nie wiem.