Pidgin i status po w
Pidgin i status po włączeniu
Witam,
Korzystam z Pidgina do komunikacji w sieci Gadu-Gadu. W jego opcjach ustawiłem, aby przy starcie automatycznie ustawiał mój status jako Niewidoczny (lub ustawiał ostatnio używany status, co na jedno wychodzi). Zauważyłem jednak, że Pidgin zamiast postępować tak:
Start -> Niewidoczny
...ustawia po starcie na ułamek sekundy mój status jako Dostępny, a dopiero poźniej jako Niewidoczny:
Start -> Dostępny -> Niewidoczny
Jest to niezwykle irytujące, szczególnie wtedy, gdy nie chcę zdradzać swojej obecności.
Czy ktoś spotkał się z podobnych problemem i zna jego rozwiązanie?
Pozdrawiam.
Korzystam z Pidgina do komunikacji w sieci Gadu-Gadu. W jego opcjach ustawiłem, aby przy starcie automatycznie ustawiał mój status jako Niewidoczny (lub ustawiał ostatnio używany status, co na jedno wychodzi). Zauważyłem jednak, że Pidgin zamiast postępować tak:
Start -> Niewidoczny
...ustawia po starcie na ułamek sekundy mój status jako Dostępny, a dopiero poźniej jako Niewidoczny:
Start -> Dostępny -> Niewidoczny
Jest to niezwykle irytujące, szczególnie wtedy, gdy nie chcę zdradzać swojej obecności.
Czy ktoś spotkał się z podobnych problemem i zna jego rozwiązanie?
Pozdrawiam.
-
-
Niestety Pidgin w trakcie przechodzenia między statusami:
Niedostępny -> Niewidoczny
...również ustawia na chwilę mój status jako dostępny. Co jeszcze ciekawsze, zauważyłem, że także w trakcie zamykania Pidgina, gdy jestem Niewidoczny, na sekundę staję się Dostępny i ludzie z mojej listy GG otrzymują o tym informację.
---------
EDIT:
Przesiadłem się na Gajima z obsługą Gadu-Gadu poprzez transport. W opcjach transportu jest możliwość włączenia niewidzialności, i dopóki jest ona włączona, Gajim ani na chwilę nie ustawia mnie dostępnym.
Niedostępny -> Niewidoczny
...również ustawia na chwilę mój status jako dostępny. Co jeszcze ciekawsze, zauważyłem, że także w trakcie zamykania Pidgina, gdy jestem Niewidoczny, na sekundę staję się Dostępny i ludzie z mojej listy GG otrzymują o tym informację.
---------
EDIT:
Przesiadłem się na Gajima z obsługą Gadu-Gadu poprzez transport. W opcjach transportu jest możliwość włączenia niewidzialności, i dopóki jest ona włączona, Gajim ani na chwilę nie ustawia mnie dostępnym.
Dla zainteresowanych tematem.
http://developer.pidgin.im/ticket/5693
Właśnie aplikuje łatkę bo moim problemem jest wyświetlanie statusu pod GG:
Wpisuję statusy o treści "xxxx", a wyświetla "??xxxx".
http://developer.pidgin.im/ticket/5693
Tak więc po założeniu odpowiedniej łatki na libpurple możemy cieszyć się brakiem tych niedociągnięć przy zmianie statusu.This patch fixes following issues:
1. At login time status is set to available with no msg afterwards set to desired status, which leads to users that connects as invisible to appear available for short period of time
2. Status message's purple_markup_strip_html should happen before encoding conversion as it is UTF8, unless we want some junky ?? characters in status message in place of non-ASCIIs
3. Additionally: "Load buddylist from file..." wasn't marked for translation
This patch adds ggp_to_gg_status which converts PurpleStatus into Gadu-Gadu status + msg, this helper is used in ggp_set_status and ggp_login to fetch desired status.
Tested with latest Adium.
Właśnie aplikuje łatkę bo moim problemem jest wyświetlanie statusu pod GG:
Wpisuję statusy o treści "xxxx", a wyświetla "??xxxx".
Mam podgląd na swoje konto z niego samego i tam jest ten błąd. Masz chyba rację - założyłem na Pidginie inne, eksperymentalne konto na serwerze GG i do niego dodałem swój poprzedni numer jako znajomego. Stamtąd widzę go jako niedostępnego, choć z niego samego jest widoczny jako dostępny. Ja też inne osoby popytałem i rzeczywiście status jest jak trzeba, tylko z wyświetlaniem coś nie tak.