Livebox - strasznie wolny internet

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
raph

Livebox - strasznie wolny internet

Post autor: raph »

Witam
Jestem posiadaczem 1 megabitowego internetu w TPSA.
Do tej pory byłem zadowolony jednakże od kilku dni dzieje się coś strasznego
Bardzo długo trwa "ustalanie adresu serwera" przy wchodzeniu na strony co pokazuje Iceweasel.
Dla sprawdzenia czy to nie wina konfiguracji przeglądarki sprawdzałem na IE, Konquerorze i wszędzie to samo.
Jak mi się już uda na coś wejść to pobiera około 120kilobajtów/s tylko surfowanie po necie jest "bolesne"

Wie ktoś może co jest tego przyczyną i jak to wyeliminować?
damianskulski
Beginner

Post autor: damianskulski »

ja też tak miałem (LAN) ale była to wina wszystkich przeglądarek opartych na Firefoksie (na silniku Gecko). Na operze działało normalnie. Spróbuj jeszcze na Operze, potem zadzwoń na helpdesk tepsy i nie chwal się za bardzo że masz linuxa ("Tak, tak. Na początek prosimy zainstalowac Windowsa..."), wszystkie dane sprzętowe podaj i sprawdź czy nie ich wina.
jmarcin_1984
Beginner

Post autor: jmarcin_1984 »

Witam. Skoro pobieranie z netu (np torrenta czy pliku z serwera ) idzie maksymalna predkoscia, a "ustalanie adresu serwera" jest mozolne to znaczy ze jest problem ze strony TP SA , a dokladniej z serwerem(serwerami) DNS jaki Tobie został przypisany przy laczeniu przez PPoE....Moze sprobuj sam ustawic inny serwer DNS w pliku /etc/resolv.conf ( zmien poprostu IP serwerow ) Adresy znajdziesz w necie , a jak nie to moge polecic serwer 217.97.247.5...zresetuj system i powinno pomóc....i chyba nie jest to wina przegladarki (bynajmniej tak mi sie wydaje)...pozdrawiam
ODPOWIEDZ