Internet przez PCMCIA z DHCP - Toshiba Satellite Pro4300

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
hvastec

Internet przez PCMCIA z DHCP - Toshiba Satellite Pro4300

Post autor: hvastec »

Witam chciałbym opisać wam zjawisko dość dziwne (choć wydaje mi się że tylko przez moją głupotę i niewiedzę). Chciałem zainstalować Debiana na low-end'owym laptopie (Toshiba Satellite Pro 4300, 566MHz, 64 Ram) więc pobrałem płytę instalacyjną (Netinstall) i wypaliłem. Jako, iż laptop nie posiada karty sieciowej (jedynie modem Dialup) kupiłem kartę Xircom 2ps (PCMCIA). Debian wykrył przy instalacji kartę i skopiował odpowiednie sterowniki, lecz nie połączył się z internetem (mimo podanych danych), anulowałem te krok. System zainstalował się. Więc uradowany wklepałem

Kod: Zaznacz cały

ifconfig eth0 up
podniosło kartę lecz nie przydzieliło IP (połączenie DHCP) poszperałem z internecie i skonfigurowałem plik /etc/network/interfaces; mimo tego nie otrzymałem IP. moim providerem jest Multimedia (Kablówka) tak więc w plik /etc/network/interfaces wklepałem dane podobne do tych

iface eth0 inet static
             address 192.168.0.123
             netmask 255.255.255.0
             broadcast 192.168.225,0
i dopiero teraz pisząc ten post wiem co zrobiłem źle STATIC a miało być DHCP spróbuje jeszcze raz skonfigurować /etc/network/interfaces i napisze za chwilkę czy dało radę się połączyć.

Niestety nie zmieniłem na

iface eth0 inet dhcp
ale system jest goły, niema żadnego klienta dhcp (chyba... mam nadzieje że ma) proszę więc pomóżcie początkującemu.

Zainstalowałem Pumpa zrestartowałem deamona i niestety dalej nie działa poradźcie mi co mam zrobić.

Próbowałem tez połączenia statycznego, ta sama sytuacja.

Podkreślam, że system jest goły - nawet bez środowiska graficznego ma tylko doinstalowanego pumpa z płyty.
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

pokaż wynik:

dpkg -l | grep dhcp
pokaż co zwraca(jako root):

dhclietn
oraz pokaż wynik (również jako root):

ifconfig -a
obuch

Post autor: obuch »

hvastec pisze:/etc/network/interfaces wklepałem dane podobne do tych
Kod:
iface eth0 inet static
address 192.168.0.123
netmask 255.255.255.0
broadcast 192.168.225,0

iface eth0 inet static
             address 192.168.0.123
             netmask 255.255.255.0
             broadcast 192.168.225.255 --> zły adres broadcast podałeś, na dodatek ten przecinek ]
Oprócz tego w pliku [code]/etc/resolv.conf
wywal wszystko co masz i podaj adresy serwerów dns (są to adresy z opendns.com - zawsze działają)

nameserver 208.67.222.222
nameserver 208.67.220.220
a dopiero potem ifup eth0
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

obuch, jeśli kolega ma neta przez dhcp to nie powinien ręcznie ustawiać ip, netmask, bramy, itp...

co prawda ustawienie tych danych z palca przy dhcp czasami zadziała, ale to już zależy od ustawienia routera.
obuch

velmafia pisze:obuch, jeśli kolega ma neta przez dhcp to nie powinien ręcznie ustawiać ip, netmask, bramy, itp...

co prawda ustawienie tych danych z palca przy dhcp czasami zadziała, ale to już zależy od ustawienia routera.
No cóż... najpierw pisze że DHCP, za chwilę pisze że dane wpisuje ręcznie... podane dane są złe, a ja je poprawiłem. Nawet jeśli (pewnie tak) ma w sieci DHCP to kto wie, może kiedyś przyda mu się "poprawiona wersja" /etc/network/interfaces.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

hvastec pisze:moim providerem jest Multimedia (Kablówka) tak więc w plik /etc/network/interfaces wklepałem dane podobne do tych
Wg tego, co napisane na stronie providera, adresy przydzielane są dynamicznie, zatem nic nie wklepuj, a zamiast tego użyj klienta dhcp np. dhclient.
hvastec

a więc przepraszam za zaistniałe komplikacje związane z tym, trochę pomotałem w pierwszym poście.

dpkg -l | grep dhcp
zwraca następujace pakiety:
dhcp3-client ver. 3.0.4-13
dhcp3-common ver. 3.0.4-13

dhclient
DHCPDISCOVER on eth0 to 255.255.255.255 port 67 interval n // powtarza sie wielokrotnie
ip lenght x disagrees with bytes recived y
accepting packet with data after upd payload // powtarza sie wielokrotnie
No DHCPOFFERS recivsed.
No working leases in persistent database - sleeping.

n - liczba najczęsciej w zakresie 1-68; 
x - liczba w zakresie 328-362
y - liczba w zakresie 328-362

x =/= y 

ifconfig -a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr jakis tam mac
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 METRIC:1
Opis pakietów RX
Opis pakietów TX
Interrupt:3 Base address: 0x300

irda0 te info raczej nie potrzebne // port podczerwieni jakby ktoś nie wiedział ;P

lo Link encap: Local Loopback
inet addr: 127.0.0.1 Mask 255.0.0.0
UP LOOPBACK RUMMING MTU:16436 Metric:1
Opis pakietów RX
opis pakietów TX

Samo podłączenie kabla i uruchomienie klienta nic nie dało, Ip nie zostało przydzielone.
Dla jasności sytuacji podaje jeszcze /etc/network/interfaces

auto lo
iface lo inet loopback

auto eth0
iface eth0 inet dhcp
i /etc/resolv.conf // musiałem go utworzyć, nie wiem czy dobrze zrobiłem tworząc go.

nameserver 208.67.222.222
nameserver 208.67.220.220
//opendns

internet jak nie działał tak nie działa
obuch

Wygląda że wszystko u Ciebie ok.
Zgaduję że Twój ISP stosuje filtrację MAC (dziwne gdyby nie).
Dostęp do netu masz zapewne z karty z mac'iem jaki podałeś/spisali Ci podczas instalacji internetu. Jeśli tak jest to musisz ustawić adres mac na karty PCMCIA
- dodajesz

hwaddress  XX:XX:XX:XX:XX:XX

do "/etc/.../interfaces" na taki jak karty z którego masz dostęp, oczywiście odpada wtedy korzystanie z obu komputerów jednocześnie (konflikt adresów mac) - jeśli będziesz chciał mieć dostęp do sieci z obu hostów konieczny będzie zakup routera.
taa, jaasne

Post autor: taa, jaasne »

A tak z na wszelki wypadek, od strony sprzętowej patrząc - sprawdź czy nie ma w tym laptopie dwóch trybów pracy gniazda pcmcia. Miałem podobną sytuację z debianem na starej toshibie kartę wykrywał, wszystko było ok, ale nie chciał się połączyć - zadziałało jak przełączyłem w biosie z PCIC na CardBus.

Peace.
hvastec

Obuch maj loff... działa choć powinno być tak:

hwaddress ether XX:XX:XX:XX:XX:XX
wielkie THX :mrgreen:
ODPOWIEDZ