Partycje ntfs --- Debian Etch

Ogólne pytania dotyczące systemu
1o1

Partycje ntfs --- Debian Etch

Post autor: 1o1 »

Witam, podczas proby wejscia na partycje ntfs wyskakuje mi nastepujacy blad: http://img129.imageshack.us/my.php?imag ... anuqe0.png.

Korzystalem z tego poradnika:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=777,
probowalem uzywac:

Kod: Zaznacz cały

mount -r -t ntfs /dev/hda1 /mnt/dysk
wtedy wyskakiwalo cos takiego

mount: mount point /mnt/dysk does not exist
ntf-3g sciagnalem z http://packages.debian.org/testing/otherosfs/ntfs-3g, probowalem zmieniac wpisy w /etc/fstab i tez nic. Moze aktualizacja do wersji testowej pomoze (mam swiezo zainstalowanego Debiana Etch).
Latorion
Beginner

Re: Partycje ntfs --- Debian Etch

Post autor: Latorion »

1o1 pisze: Moze aktualizacja do wersji testowej pomoże (mam świeżo zainstalowanego Debiana Etch).
To nie XP że reinstalka pomoże tutaj problemy trzeba rozwiązywać ]mount -r -t ntfs /dev/hda1 /mnt/dysk[/code]
hda1 w tym przypadku to jest to co chcesz zamontować a dysk jest to folder w katalogu mnt gdzie ma być zamontowany on. Czyli jak na moje musisz poprostu stworzyć w katalogu mnt folder np windows1 i wtedy polecenie będzie miało to formę

mount -r -t ntfs /dev/hda1 /mnt/windows1
i zamontuje Ci hda1 do folderu windows1 który znajduje się w katalogu mnt. Aby stworzyć katalog musisz mieć uprawnienia roota oczywiście :-) Mam nadzieję że to pomoże bo początkowo sam się na tym wyłożyłem :-/
Pozdrawiam
Artur
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Aktualizacja rozwiązuje problem ponieważ pakiet ntfs-3g obsługujący partycje ntfs, znajduje się w podstawowym repozytorium Lenny.

W przypadku Debiana Etch należy dołożyć do pliku /etc/apt/sources.list następujący wpis:

deb [url]http://www.backports.org/debian[/url] etch-backports main contrib non-free
dotyczący dodatkowego repozytorium dla Debiana Etch --- backports.

Usuwamy wszystkie zmiany jakich niepotrzebnie dokonaliśmy do tej pory. Pobrane ręcznie pakiety itp.

Następnie.
Należy wykonać nasŧępnie

apt-get update
lub

aptitude update
i zainstalować pakiet

apt-get install ntfs-3g
korzystając następnie z polecenia (jako root):

fdisk -l 
Uzupełniamy wpisy w pliku /etc/fstab dotyczące partycji ntfs w podobnym stylu:

/dev/hda5  /mnt/hda5  ntfs-3g  auto,rw,user,users,locale=pl_PL.utf8  0 0
Posiłkując się informacjami uzyskanymi z polecenia fdisk.
1o1

udalo sie, partycje dzialaja, ale mam je w katalogach tam gdzie zamontowalem, czy da sie jakos zrobic zeby te partycje widniejace w moim komputerze tez dzialaly?
_dexter

Post autor: _dexter »

czy da sie jakos zrobic zeby te partycje widniejace w moim komputerze tez dzialaly?
O które partycje ci teraz chodzi.
udalo sie, partycje dzialaja, ale mam je w katalogach tam gdzie zamontowalem
Zawsze możesz utworzyć sobie skrót np. w kat. domowym
xel20

Post autor: xel20 »

w konquerorze wybierz idz -> media i zostana wyswietlone wszystkie zamontowane partycje.
1o1

no jak klikam na "komputer" to tam mam cos takiego jak np wolumin 30,0 gb, wolumin 31,4 gb, naped cd, system plikow. Chodzi mi o to ze ten ten wolumin 30,0gb (moje hda1) z poziomu komputer nie dziala, musze dopier wchodzic /media/hda1
xel20

/dev/sda5	/mnt/filmy	ntfs-3g	defaults,umask=0	0	0
tak wyglada przykladowy wpis w moim fstab. przy tych ustawieniach wszystko smiga jak nalezy.

http://elkopytko.x.pl/linux/media.jpg
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

1o1 pisze:no jak klikam na "komputer" to tam mam cos takiego jak np wolumin 30,0 gb, wolumin 31,4 gb, naped cd, system plikow. Chodzi mi o to ze ten ten wolumin 30,0gb (moje hda1) z poziomu komputer nie dziala, musze dopier wchodzic /media/hda1

Przyłączam się do wątku.
Także męczyłem ten problem na Etch-u, ale niestety nie udało mi sie go rozwiązać, a przeczytałem sporo literatury.
Jeżeli jest rozwiązany chętnie skorzystam.

xel20 napisał

w konquerorze wybierz idz -> media i zostana wyswietlone wszystkie zamontowane partycje.
Niestety przez Konquerora wystepuje brak dostępu u mnie też. Partycje są bez prawa dostępu.
A np przez Krusadera lub MC dostęp jest bezproblemowy jako user.
Przez Konquerora tylko jako root.

Pozdrowienia
xel20

ustaw pelne prawa dostepu dla wszystkich do katalogu w ktorym montujesz partycje ntfs i powinno dzialac ^^
ODPOWIEDZ