B
Mógł się nie wgrać jeżeli ten z Ubuntu był nowszy (nie zgłosi tego instalator). Należało nie instalować gruba w mbr tylko na partycji lub nie instalować.p4vv37 pisze:Grub nie wgrał się, nadal działa ten z ubuntu
Inaczej są widziane nazwy partycji z poziomu Debiana i Ubuntu (inny punkt odniesienia).Przeniosłem pliki i odpowiedni wpis z katalogu /boot w debianie i przy starcie wywietla nię coś w tym stylu:
cannot start. no such file or directory.
Edycji musisz poddać plik /boot/grub/menu.lst Ubuntu i uzupełnić go odpowiednio do wpisów znajdujących się w /etc/fstab Debiana --- ścieżka do partycji z jądrem Debiana.
etc/fstab Debiana:
wpis dot. Debiana w Ubuntu
w Ubuntu i Debianie "/" Debiana to /dev/sda6
[ Dodano: 2008-05-24, 18:43 ]
Pomyłka! ¯le z moją pamięcią...
błąd to
bad file or directory type
p.s. jestem na Ubuntu i ff3, nie na Windows i ie
Kod: Zaznacz cały
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sda6 / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/sda5 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
Kod: Zaznacz cały
title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.22-3-amd64
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22-3-amd64 root=/dev/sda6 ro quiet
initrd /boot/initrd.img-2.6.22-3-amd64
[ Dodano: 2008-05-24, 18:43 ]
Pomyłka! ¯le z moją pamięcią...
błąd to
bad file or directory type
p.s. jestem na Ubuntu i ff3, nie na Windows i ie
-
- Senior Member
Nie jestem pewny, czy w istocie tak jest, bo... np. ja na Debianie mam partycje widziane jako sdaX (dysk SATA; jak miałem ATA, ale fakt - na innym linuksie - były hdaX).fnmirk pisze:w Debianie należy przyjąć nazwy partycji jako hda6 i hda5 --- /etc/fstab
Chyba nie ty leży błąd.
Niby z tymi wpisami jest tak jak powinno być (przynajmniej w Debianie, nie wiem, jak to widzi/ustawia Ubuntu). Wygląda tak, jakby błąd wynikał albo z braku plików vmlinuz-xxx-itd bądź initrd.img-xxx-itd, albo jakby Ubuntu nie zechciało widzieć partycji stworzonej przez Debiana. BTW: jak wygląda fstab Ubuntu?
Nie do kończ zrozumiałem o co ci chodzilo z tymi wpisami, jeśli chodziło o zmianę wpisu sda6 na hda6 w menu.lst to nic to nie dało, pewnie zanim bym to rozkminił zdążyłbym go 3 razy zainstalować :] a bawię się tym od dawna i mam już dość.
Tak żeby wiedzieć na przyszłość:
co miałem zmienić?
[ Dodano: 2008-05-26, 23:47 ]
Będę miał teraz czas i przystąp[pię do instalacji, proszę, poradźcie co zrobić żeby tym razem problemów nie było
Tak żeby wiedzieć na przyszłość:
co miałem zmienić?
[ Dodano: 2008-05-26, 23:47 ]
Będę miał teraz czas i przystąp[pię do instalacji, proszę, poradźcie co zrobić żeby tym razem problemów nie było