Witam Szanowne grono. Otóż mam problem z instalacją karty radiowej. Czy ktoś mógł by przytoczyć, albo podać sposób na instalacje tej karty pod debianem 4?
Dodam że po polecenie iwconfig nie wyświetla żadnej karty
Jak zainstalowa
według tej strony to ta karta ma taki sam chipset jak nazwę
http://www.seattlewireless.net/HardwareComparison
http://www.seattlewireless.net/HardwareComparison
-
- Senior Member
Cóż, pierwsza w google'u wyświetla się strona z driverami linuksowymi do tej karty.
A w sumie, to nieco też zależy od wersji kernela, którą masz. Na standardowym w Etch powinien zadziałać sposób ze strony podanej wyżej. Na wyższych, szczególnie tych z Sida można ściągnąć sterowniki udostępniane np. przez Siduksa.
A w sumie, to nieco też zależy od wersji kernela, którą masz. Na standardowym w Etch powinien zadziałać sposób ze strony podanej wyżej. Na wyższych, szczególnie tych z Sida można ściągnąć sterowniki udostępniane np. przez Siduksa.
Tylko że moduły tej karty mam załadowane a pomimo to karta nie działa
Edit:
Dodam jeszcze wynik polecenia lsmod | grep ipw2200
ipw2200 126084 0
ieee80211 29480 1 ipw2200
firmware_class 9600 2 pcmcia,ipw2200
Wynika z tego że moduł mam zainstalowany ale karta nie działa.
Czy ktoś z Was zeche mi pomóc?
Edit:
Dodam jeszcze wynik polecenia lsmod | grep ipw2200
ipw2200 126084 0
ieee80211 29480 1 ipw2200
firmware_class 9600 2 pcmcia,ipw2200
Wynika z tego że moduł mam zainstalowany ale karta nie działa.
Czy ktoś z Was zeche mi pomóc?
-
- Senior Member
Jeśli moduły masz zainstalowane, a także uruchomione inne moduły, które muszą być uruchomione w jądrze by działało wifi, to po prostu musisz skonfigurować kartę i nawiązać połączenie. Na forum i w wielu miejscach w necie (m.in. na newbie.linux.pl) jest o tym sporo. Generalnie najpierw ustalasz sposób działania karty, potem podajesz ESSID, przypisujesz IP/DHCP i podnosisz sieć.paladyn11 pisze:Tylko że moduły tej karty mam załadowane a pomimo to karta nie działa
Jak coś nie będzie chodziło to pokaż w jakim miejscu nie przełazi.