b

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
kyziek

błąd po dpkg-reconfigure xserver-xorg

Post autor: kyziek »

Jak w temacie a tutaj widok z terminala:

Kod: Zaznacz cały

/home/krzysiek# dpkg-reconfigure xserver-xorg
/usr/bin/perl: symbol lookup error: /usr/lib/perl5/auto/Text/CharWidth/CharWidth.so: undefined symbol: Perl_Istack_sp_ptr
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Widocznie dpkg-reconfigure jest skryptem napisanym w Perlu, a ten z kolei ma mały problem. Musi użyć funkcji z automatycznie ładowanej biblioteki CharWidth.so, ale tam napotyka na stałą/symbol Perl_Istack_sp_ptr, którego nie zna. To, że nie zna nie znaczy że tego "gdzieś" nie ma. Może z Perlem jest wszystko w porządku a jest tylko problem z jakąś jego biblioteką.
Pierwsze co bym zrobił to zlokalizował czy biblioteka CharWidth.so jest częścią jakiejś biblioteki dla Perla czy też częścią standardowej biblioteki. Jeżeli jest tym pierwszym to przeinstalować tylko tą bibliotekę a jak nie to całego Perla - choć to wcale nie musi być wina samego Perla... tak jak mówiłem wcześniej może on wszystko ma co trzeba tylko nie wie o tym ;-) i to jest najgorszy wariant. Będziesz musiał sie dowiedzieć jak mu to wytłumaczyć ;-)
kyziek

Dzięki pomęcze się i może czegoś się doszukam. Dodam jeszcze żę stało się tak po próbie przejścia z etch na testing :) Możliwe też że to wina sprzętu bo mój laptop to anty linuksowiec :-? ale jeszcze go złamie 8-) . Pozdrawiam
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

kyziek, z czystej ciekawości i przeszpiegów (bo czeka mnie zakup kilku do firmy), - jaki to laptop?
kyziek

Dell latitude D630 taki jak tu klik
Poza tym już była kiedyś mowa o nim i się udzielałeś jak pamiętam. Na daną chwile mam SUSE na nim bo ma większe wsparcie dla lapków ale jak będzie chwilka to się i Debiana postawi. A i na firmę wychodzi trochę taniej ale to zależy ile bierzesz (chociaż już jako osoba prywatna to chyba się nie da kupić).
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Dzięki. Fakt, polityka Della jest dość "dziwna". Na osobę prywatną kupię ;) Do firmy kupić potrzebuję 3. A instalacja Debiana - odsyłam do tych linków, które podawałem. Oczywiśćie, przy nowych Xorgach nic nie pomogą w zakresie ustawiania pracy monitora/karty, ale to wina Xorgów. Etch powinien się postawić bez problemów.
ODPOWIEDZ