Firefox 3

Wszystko Off Topic
damianskulski
Beginner

Post autor: damianskulski »

ja korzystam czasem z Firefoksa 3. Rzadko bo nie obsluguje mi javy i flasha, nie mowiac juz o totem-plugin. Jako domyslna przegladarke mam ustawionego Flocka. Taki wypasiony Firefox.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Jezeli ktos ma amd64, nie chce mu sie czekac na Iceweasela 3.0 w repo, albo kogos denerwuje nazwa i logo Iceweasel, tutaj jest wersja Minefield amd64 skompilowana przeze mnie:

[center:2821098d00]Minefield-3.0rc1_amd64.tar.bz2 [/center:2821098d00]

Jest to dokladnie to samo, co Firefox3.0RC1 udostepniany przez Mozille, tyle ze w wersji 64 bitowej. Kilka uwag:
- Flash - nalezy podlinkowac plugin flasha (tak samo jak w Firefoksie 32-bitowym). Ja podlinkowalem do flashplugin-nonfree i dziala idealnie. W zasadzie, jezeli ktos ma zainstalowany pakiet flashplugin-nonfree, to od razu flash powinien dzialac (bo dowiązanie już jest).
- Język polski - należy zainstalować polską wersję z pliku xpi (do pobrania z serwera ftp mozilli)
_dexter

Post autor: _dexter »

@damianskulski
Nie wiem dlaczego masz aż tyle problemów, u mnie flash, java jak i plugin od mplayera śmigają aż miło.
Jedynym problemem jaki widzę pod Fx3 są strony z "flashem" wówczas wykorzystanie procesora skacze do 60-80%.
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Post autor: zomer »

A mniej doświadczeni, mogą testować :) To fajnie. Zrobiłem sobie dowiązanie do menu, spolszczenie. Tylko brak dodatku o nazwie All-in-One Sidebar. Taki popularny dodatek a jeszcze nie zaktualizowany. Jeszcze Jedno
Zaimportowałem pl.xpi do ~3-ki w wyniku czego w ~2-ce mam po angielsu. Czyli albo w 3-ce polski albo w 2-ce polski język. Iceweasel musi wsółdzielić jakieś katalogi z Firefoxem 3. Niestety nie wiem jak to obejść.
suchus

Post autor: suchus »

Ja miałem od zawsze problem z flashem w przeglądarkach na swoim komputerze. Opera nie sprawdzała sie lepiej niestety. W rezultacie zacząłem korzystać z Iceweasel.

Teraz po zainstalowaniu Minefield 3 beta 4 czuje różnicę w prędkości. Ogólnie na plus, ale nadal pożera mi koło połowy zasobów procesora przy np filmikach z youtuba.
Trochę mnie to drażni ale nowa przeglądrka jest o wiele szybsza i to sie chwali.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

ja uzywam 2 przeglądarek .
głównie opery na wszystkich sysmtemach co siedze. na linuxie mam operę bez flasha aby to reklam i innych badziewi nie oglądac a iceweasel z flashem w razie jakby co...
chmurli

Post autor: chmurli »

gdzie mozna znalezc iceweasle 3rc1? dodalem repo experimantal i niby mialo byc, a nie ma
_dexter

Post autor: _dexter »

Jeśli korzystasz z 64-b. systemu to oczywiście w repo.
Dla pozostałych architektur jeszcze nie ma.
Zresztą zobacz sam:
http://packages.debian.org/search?keywo ... lla-search
chmurli

Post autor: chmurli »

teraz juz jest dostepna wersja dla wiekszosci platform :)
Kamil

Post autor: Kamil »

Zainstalowałem RC1 z repo i jak był zainstalowany polski pakiet spolszczający to pokazywał tylko crash na początku i się program nie włączał. Usunąłem i działa. WTF? Miał już ktoś coś takiego?
ODPOWIEDZ