Sie

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

e-gore pisze:Może wywal tego nieszczęsnego ndiswrapper'a, a następnie klepnij w konsoli
Kod:
apt-get install b43-fwcutter
To jeśli w ten sposób, to jeszcze link do howto, jak ustawić ten moduł znajdujący się w jądrze (o ile wersja jądra go obsługuje):
b43 w kernelu

[ Dodano: 2008-05-24, 10:16 ]
Miałem napisać jakiś FAQ na ten temat automatyzacji podnoszenia sieci, ale nie należy powielać informacji, które w sieci są. Zainteresowanych odsyłam zatem np. do tematu na stronie newbie linux.
Zresztą polecam newbie.linux.pl, albowiem wiele tam odpowiedzi na najczęściej zadawane tu pytania.
zoltymleczyk
Beginner

Post autor: zoltymleczyk »

Ktos mogłby mi opisać jak odinstalować ndiswrappera? Spróbuje go zainstalować ze źródeł. Jestem pewien że problem to ndiswrapper, po wydaniu polecenia modprobe ndiswrapper dioda na karcie sie nie zaświeca ale sieć sie łaczy... pewnie zła emulacja sterownika
pavbaranov
Senior Member

zoltymleczyk pisze:po wydaniu polecenia modprobe ndiswrapper dioda na karcie sie nie zaświeca ale sieć sie łaczy
Niekiedy tak się dzieje. W sumie nie wiadomo dlaczego, co nie przeszkadza w korzystaniu z karty.

Jeśli za każdym razem musisz wydać polecenie modprobe itd., to najprawdopodobniej oznacza, że nie masz tego modułu na stałe załadowanego do kernela. O ile zatem chodzi Ci wyłącznie o odinstalowanie programu, to w zależności od tego z czego była ona instalowana wydajesz odpowiednie polecenie. Jeśli ze źródeł (a tak wskazywałby Twój post), to <stosowna nakładka dla APTa> remove ndiswrapper.

Nie jest jednak, chyba, problemem to z czego ona jest zainstalowana (czy ze źródeł, czy z paczki), ale w prawdopodobnym popełnianiu przez Ciebie jakiegoś błędu przy ładowaniu ndiswrappera. Zobacz sobie na newbie.linux.pl jest tam opisane jak się instaluje kartę sieciową przy użyciu ndiswrappera i zastosuj się do tamtej porady.
zoltymleczyk
Beginner

Post autor: zoltymleczyk »

Więc zrobiłem tak: poprzednia wersja mojego systemu i pakietów ndiswrapper była testowa. Teraz zainstalowałem system i ndiswrappera w wersji stabilnej i wszystko dział ok. Nie mam pojecia co jest nie tak z nidiswrapperem w wersji testing ale u mnie on nie działa. Jestem zmuszony korzystac z wersji stabilnej bo

Kod: Zaznacz cały

apt-get dist-upgrade 
spodwoduje ze wogole nie odzyskam dostepu do siecie. Dzieki za pomoc
TatOR

Post autor: TatOR »

Odpaliłem u siebie i net biega mi wszędzie. Po prostu zmieniłem szyfrowanie wifi na WEP zamiast WPA. A, że to mniej bezpieczne... Jakoś przeżyję! :)
pavbaranov
Senior Member

Jeśli możesz daj zamiast szyfrowania rozpoznawania po MACu. Najbezpieczniejsze chyba.
irok84

Post autor: irok84 »

Podepnę się pod temat:

U mnie na ndiswrapperze karta działa dobrze (łączy się z siecią, internet działa, ...) ale nie obsługuje trybu promisc i nie wykrywa ukrytych sieci.

Jak załaduję moduł bcm43xx to tryb promisc działa dobrze. Nawet udało mi sie złamać jeden WEP przy pomocy przechwyconych pakietów. Problem jest w tym, że przy użyciu modułu bcm43xx nie mogę się połączyć z żadną siecią.

Czyli karta działa - przechwytuje pakiety, wykrywa sieci, ale się nie łączy (nie pobiera lokalnego adresu IP). Inna sprawa że sieci, które wykrywa ndiswrapper mają jakość połączenia ok. 10/100, a te same sieci na bcm43xx mają ok. 70/100. To jest chyba jakiś błąd przy określaniu jakości połączenia.

Jeśli ktoś wie co może być przyczyną, to proszę o info.

Ps. Chcę to zrobić na module bcm43xx a nie na b43 czy b43legacy, więc proszę o odpowiedzi tylko związane z bcm43xx
sali
Beginner

Post autor: sali »

pavbaranov pisze:Jeśli możesz daj zamiast szyfrowania rozpoznawania po MACu. Najbezpieczniejsze chyba.
Nie byłbym tego taki pewny. Adresy MAC przesyłane są w sposób jawny i bardzo łatwo je podejrzeć a potem wykorzystać do podłączenia się do sieci. Dlatego filtrowanie po MACach jako takie nie jest praktycznie żadnym zabezpieczeniem. Owszem warto je wykorzystać, ale tylko jako dodatkowe utrudnienie dla ewentualnego włamywacza.
Co do WPA, to aby korzystać z jego dobrodziejstw najpierw należy zainstalować paczkę wpasupplicant i skonfigurować ją do swojego połączenia.
ODPOWIEDZ