Wszedłem do /usr/src/linux-2.6.24-1 (oczywiście najpierw go rozpakowałem, bo był spakowany), skompilowałem wszystko, uruchomiłem na tym jądrze
i uruchamiam:
madwifi-modules-2.6.24: Depends: linux-image-2.6.24 but it is not installable
Recommends: wireless-tools but it is not going to be installed
E; Unmet dependencies. Try 'apt-get if install' with no packages (or specify a solution).
bigl pisze:Wszedłem do /usr/src/linux-2.6.24-1 (oczywiście najpierw go rozpakowałem, bo był spakowany), skompilowałem wszystko, uruchomiłem na tym jądrze
Można wiedzieć po co? I co "kompilowałeś"?
bigl pisze:i uruchamiam:
Kod:
m-a prepare
a on mi wywala błąd:
Kod:
madwifi-modules-2.6.24: Depends: linux-image-2.6.24 but it is not installable
Recommends: wireless-tools but it is not going to be installed
E]
Dziwne, coś musiałeś naknocić, bo
jedynie przygotowuje jądro do instalacji w nim modułów. Na tym etapie nie powinieneś mieć jeszcze niczego co jest związane z madwifi. Ten moduł jest kompilowany poprzez
i dopiero tutaj mógłbyś mieć ewentualne błędy z nimi.
Skoro masz takie wpisy o zależnościach a pracujesz na Etch, to kilka pytań:
- skąd wziąłeś jądro w wersji 2.6.24 w Etch (w Etch jest 2.6.18)? Ręcznie kompilowałeś ze źródeł? W takim razie może tu jest gdzieś błąd. Może ściągnij z tego samego źródła, z którego ściągałeś linux-source także linux-image z paczki i uruchom go na nim.
Zapomniałem napisać, mam lenny. Zainstalowałem etch, ale upgradeowałem go do eth, z tym że jądro własnoręcznie kompilowałem bo jak instaluje to z paczki, system nie włącza się - staje w momencie montowania sustemu root o ile dobrze pamiętam.
bigl pisze:na początku tego nie miałem, wyskakiwały tylko przy tej drugiej
To najprawdopodobniej coś przekombinowałeś z kernelem.
Jeśli masz 2.6.24 możesz jeszcze spróbować ath5k. Moduł jest wbudowany do jądra, więc nie powinieneś mieć problemów (inna sprawa, że mi się nie udało jeszcze na tym uruchomić atherosa ). Jak wpiszesz w google'a ath5k - dostaniesz stronkę z opisem howto.
To rozumiem, że mam na nowo zainstalowanym systemie (lenny) zainstalować to jądro i inne wypisane w HOWTO pakiety, ale nie wchodzić i nie kompilować jądra osobno, jak to zrobiłem (i napisałem) wcześniej ? Bo ktoś mi odpisał, po co wchodziłem do /usr/src i kompilowałem jądro. Ale w takim przypadku po restarcie system znowu włączy mi się na starym jądrze, bo po wydaniu apt-get install linux-image ... nic sie w grubie nie zmienia, także nie wiem w sumie czy to cokolwiek da ?
1. U mnie, zainstalowanie jakiegokolwiek pakietu linux-image-XXXX.deb pojawia się on w grubie od razu (zresztą na pierwszej pozycji) - nie bardzo wiem zatem o co chodzi u Ciebie.
2. GRUBa zawsze można zmodyfikować i dopisać dodatkowe kernele (jak to zrobić masz w podręczniku Debiana oraz w GRUB-Howto, które gdzieś w sieci znalazłem).
3. Może jedynie, po zainstalowaniu nowego jądra i ewentualnym włączeniu weń opcji umożliwiających start systemu (może jakieś nodma itp. pomogą - nie wiem, bo nie wiem jaki masz system; zobacz w podręczniku debiana jak możesz zmienić opcje kernela przy ładowaniu, nb. możesz je również "z palca" zmienić podczas ładowania się systemu), a następnie po prostu załadować madwifi tak jak to jest napisane albo w howto, albo na stronce madwifi, bo może potrzebujesz jakichś innych modułów madwifi-source; nie wiem, bo nie wiem, jaki masz chipset, albo uruchomić ath5k, o ile na Twoim chipsecie działa (AR2413 mam w swoim laptopie i uruchamiam go zawsze przez madwifi, zawsze też robię to wg howto i działa).
Witam
nie ma sesnu rozpoczynac nowego tematu na temat Atherosa to szybko podepne sie pod ten.
W sumie nie wiem gdzie problem lezy. Wg mine powinno wszytsko chulac. Obrazek
Niby wszystko podlacza sie, ale niema neta i tak.
Jak nie ustawie statycznego IP, bo nawet nie chce sie polaczyc w wicd.
05:01.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)
Ale wpa_suplicant (0.6.3) z madwifi nie działa, a jak uzyje wext to mi sie laptop zawiesza po pewnym czasie.
Natomiast ath5k niby obsługuje karte ale wpa-suplicant tez powoduje zawieszenie sie laptopa. Pracuje na jądrze 2.6.26-1-686