[+] aptitude --- b
Ja dokladnie tak samo.Aptitude używam czasem tylko w celach informacyjnych.
Niech kazdy uzywa tego co lubi, ja co prawda nie wiem w czym aptituda ma byc lepsze, osobiscie mam wrazenie ze apt byl pierwszy i jest lepiej dopracowany i sprawdzony.
Zauwazylem taka rzecz, ze aptituda zawsze chce usuwac pakiety oznaczone jako "do usuniecia", a poniewaz u mnie jest ich coraz wiecej, wiec stad ta sytuacja... Mam tak, ze jest coraz wiecej pakietow oznaczonych jako juz nie wymagane (chociaz to w 100% sa totalne bzdury), a potem nagle wszystkie "przestaja" byc oznaczone jako niepotrzebne - przy ktorejs z kolei aktualizacji... i tak w kolko.
Uwagi do wydania Debian 4.0
Kod: Zaznacz cały
2.1.1 Zarządzanie pakietami
aptitude jest zalecanym programem do obsługi pakietów z konsoli. aptitude wspiera większość poleceń wykonywanych przezapt-get i sprawdzono, że jest lepszy w rozwiązywaniu zależności niż apt-get. Jeśli ciągle używasz dselect, zalecamy przejść na aptitude jako oficjalny program zarządzania pakietami.
Dla etch został zaimplementowany zaawansowany mechanizm rozwiązywania konfliktów pakietów w programie aptitude, który próbuje znaleźć najlepsze rozwiązanie konfliktów wykrytych ze względu na zmiany zależności pomiędzy pakietami.
Sprawdzono... Udowodniono... Rozwiązywano... Ja już gdzieś słyszałem takie powiedzenia. Uważam to za próbę jakiejś przepychanki wśród deweloperów. Debian zawsze proponował wiele rozwiązań tego samego zagadnienia.witek pisze:2.1.1 Zarządzanie pakietami
aptitude jest zalecanym programem do obsługi pakietów z konsoli. aptitude wspiera większość poleceń wykonywanych przezapt-get i...
I poza tym jednym stwierdzeniem, nigdzie osobiście nie spotkałem potwierdzenia takiej tezy, że tylko aptitude i reszta jest niedobra.
Korzystajmy z tego co komu jest bliższe. Mój system obchodzi się bez aptitude inny nie. I czy dzieje się z tego powodu coś niedobrego?
Ten problem był niedawno dyskutowany na liście debian-www. Dla ułatwienia dodam, że Don Armstrong jest członkiem dwóch dość kluczowych zespołów Debiana, czyli ma chyba jakiś autorytet w społeczności...fnmirk pisze:Sprawdzono... Udowodniono... Rozwiązywano... Ja już gdzieś słyszałem takie powiedzenia. Uważam to za próbę jakiejś przepychanki wśród deweloperów. Debian zawsze proponował wiele rozwiązań tego samego zagadnienia.
I poza tym jednym stwierdzeniem, nigdzie osobiście nie spotkałem potwierdzenia takiej tezy, że tylko aptitude i reszta jest niedobra. (...)
Pozdrawiam
@ilin: No cóż tak jak pisałem mi nie rozwalił. Generalnie jakiś czas używałem apt-get do instalacji/usuwania programów, a aptitude do aktualizacji i wszystko działało jak należy. Potem zamiast apt-get zacząłem używać aptitude (większość pakietów w systemie była wtedy zainstalowana przez apt-get'a) i jakoś nic złego się nie wydarzyło.
Dalej więc nie wiem w czym ten problem :mrgreen:
Dalej więc nie wiem w czym ten problem :mrgreen: