[+] aptitude --- b

Ogólne pytania dotyczące systemu
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Dokładnie jak się używa apt-geta i nagle przeskakuje na aptitude.

Uzywam wyłacznie aptitude i bez problemów przechodzę wszelkie rewolucje w aktualizacjach.
Mam sida.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Dokładnie jak się używa apt-geta i nagle przeskakuje na aptitude.
Tu się zgadzam na 100%.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Aptitude używam czasem tylko w celach informacyjnych.
Ja dokladnie tak samo.

Niech kazdy uzywa tego co lubi, ja co prawda nie wiem w czym aptituda ma byc lepsze, osobiscie mam wrazenie ze apt byl pierwszy i jest lepiej dopracowany i sprawdzony.

Zauwazylem taka rzecz, ze aptituda zawsze chce usuwac pakiety oznaczone jako "do usuniecia", a poniewaz u mnie jest ich coraz wiecej, wiec stad ta sytuacja... Mam tak, ze jest coraz wiecej pakietow oznaczonych jako juz nie wymagane (chociaz to w 100% sa totalne bzdury), a potem nagle wszystkie "przestaja" byc oznaczone jako niepotrzebne - przy ktorejs z kolei aktualizacji... i tak w kolko.
witek
Beginner

Post autor: witek »

Uwagi do wydania Debian 4.0

Kod: Zaznacz cały

2.1.1 Zarządzanie pakietami

aptitude jest zalecanym programem do obsługi pakietów z konsoli. aptitude wspiera większość poleceń wykonywanych przezapt-get i sprawdzono, że jest lepszy w rozwiązywaniu zależności niż apt-get. Jeśli ciągle używasz dselect, zalecamy przejść na aptitude jako oficjalny program zarządzania pakietami.

Dla etch został zaimplementowany zaawansowany mechanizm rozwiązywania konfliktów pakietów w programie aptitude, który próbuje znaleźć najlepsze rozwiązanie konfliktów wykrytych ze względu na zmiany zależności pomiędzy pakietami. 
fnmirk
Senior Member

witek pisze:2.1.1 Zarządzanie pakietami

aptitude jest zalecanym programem do obsługi pakietów z konsoli. aptitude wspiera większość poleceń wykonywanych przezapt-get i...
Sprawdzono... Udowodniono... Rozwiązywano... Ja już gdzieś słyszałem takie powiedzenia. Uważam to za próbę jakiejś przepychanki wśród deweloperów. Debian zawsze proponował wiele rozwiązań tego samego zagadnienia.
I poza tym jednym stwierdzeniem, nigdzie osobiście nie spotkałem potwierdzenia takiej tezy, że tylko aptitude i reszta jest niedobra.

Korzystajmy z tego co komu jest bliższe. Mój system obchodzi się bez aptitude inny nie. I czy dzieje się z tego powodu coś niedobrego?
Awatar użytkownika
grze_S
Beginner

Post autor: grze_S »

Ja obecnie używam aptitude, ale wcześniej (na tym samym systemie) używałem apt-get. Często korzystałem z nich na zmianę i nie pamiętam bym miał problemy z pakietami. Dodatkowo mieszam repozytoria (Testing/Unstable/Experimental).
Na czy więc mają polegać te problemy?
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Choćby na tym ze po igraszkach z apt-getem aptitude postanowi Ci wywalić pół systemu.
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

fnmirk pisze:Sprawdzono... Udowodniono... Rozwiązywano... Ja już gdzieś słyszałem takie powiedzenia. Uważam to za próbę jakiejś przepychanki wśród deweloperów. Debian zawsze proponował wiele rozwiązań tego samego zagadnienia.
I poza tym jednym stwierdzeniem, nigdzie osobiście nie spotkałem potwierdzenia takiej tezy, że tylko aptitude i reszta jest niedobra. (...)
Ten problem był niedawno dyskutowany na liście debian-www. Dla ułatwienia dodam, że Don Armstrong jest członkiem dwóch dość kluczowych zespołów Debiana, czyli ma chyba jakiś autorytet w społeczności...

Pozdrawiam
fnmirk
Senior Member

wojtekz przy całej mojej dobrej woli aby się przekonać do aptitude, nawet nie dotykając apt-geta. Zawsze rozkładam system korzystając tylko z aptitude.
Awatar użytkownika
grze_S
Beginner

Post autor: grze_S »

@ilin: No cóż tak jak pisałem mi nie rozwalił. Generalnie jakiś czas używałem apt-get do instalacji/usuwania programów, a aptitude do aktualizacji i wszystko działało jak należy. Potem zamiast apt-get zacząłem używać aptitude (większość pakietów w systemie była wtedy zainstalowana przez apt-get'a) i jakoś nic złego się nie wydarzyło.
Dalej więc nie wiem w czym ten problem :mrgreen:
ODPOWIEDZ