Jaka dystrybucja przyjazna użytkownikowi na desktop

Problemy dotyczące innych systemów operacyjnych
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

qbsiu, troche dlugo :) mi tam by sie nie chcialo, strata czasu na ciagle kompilowanie
choc dzieki temu podczas kompilacji mozna dobrac parametry systemu takie jakie sie chce
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

Post autor: qbsiu »

Yampress pisze:dzieki temu podczas kompilacji mozna dobrac parametry systemu takie jakie sie chce
I właśnie to mi się podoba :-) Ale wierz mi, aktualizacja na noc i heja :-) Rano wstaję i mam wszystko
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

qbsiu, instalowalem 2x gentoo. ale to nie dla mnie ;p
jesli mam cos kompilowac to freebsd ;-)
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

"Jeden woli córke, drugi woli matke" :P :-) 8-)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

sna25 pisze:I powiedz mi jeszcze jedno pavbaranov czemu skoro uważasz że Ubuntu dla początkujących jest złe, to czemu na siłe chcesz wciskać płatny system ??
Uwielbiam, jak ktoś mi wciska słowa, których nie powiedziałem. Wyżej, radząc system, napisałem:
pavbaranov pisze:gdybym miał polecać, to MDV bądź któreś Ubuntu (przy czym raczej MDV, bo to "normalny" linux, a nie instalowany na HD liveCD),
Zatem jednak UBU także. Tak trudno jest czytać? Nie pisałem też, że tylko i wyłącznie płatne MDV. Osobiście zacząłbym od free. Jeśli się sprawdzi - ok, jeśli nie - to może być wersja płatna. A dlaczego MDV "raczej" a nie *buntu? Cóż, są w tej chwili (może to się zmieni) 2 przyczyny:
1. (ważniejsza) - w Xorgach z MDV wszystko chodzi ok, w niektórych przypadkach (np. moim) *buntu, mając Xorgi pochodne od Lenny'ego po prostu się wywala. Ekran jest 4x większy niż to co widzę na komputerze; część pliku xorg.conf jest wycięta. Myślę, że to nie jest najlepsze rozwiązanie dla początkującego, chyba, że mu to ktoś ustawi.
2. wszystkie wersje instalowalne liveCD mają jedną wadę: nie zakładają od razu konta roota. Oczywiście nie problem, można to zmienić. Trzeba wiedzieć jednak jak.
A "łatwość" systemu linuksowego dla desktopowego usera, tak naprawdę zależy od wybranego środowiska i czy mu ono pasuje czy nie. Zasadniczo, czy to Gnome, czy KDE od SuSE czy MDV czy Debiana się nie rożnią. Tyle, że niektóre spośród tych systemów dają dodatkowe narzędzia ułatwiające życie.
I jeszcze jedno: dlaczego *buntu jest na czele distrowatch? Cóż, podobnie jak niegdyś Knoppix, jest to obecnie jeden z nielicznych systemów linuksowych sprzedawanych z komputerami, nadto powszechne jest twierdzenie, że *buntu jest łatwe (ale np. dla mnie jest "trudniejsze" od Debiana ;) )
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Płatna mandriva to są kpiny z użytkownika.Wciśnięte na siłe zbędne oprogramowanie komercyjne i tyle.

Ja polecal bym siduxa.
Jest nawet wersja całkowicie spolszczona i skonfigurowana.Obsługa jak debian i parę ulatwien.

Apropo tylko buntu nie zaklada konta roota.
W siduxie mimo ze live cd jak najbardziej.
Instalacja trwa 5-6 minut nie tak jak zamulające buntu i mandriva.
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

ilin pisze:Apropo tylko buntu nie zaklada konta roota.
I to jest minus tego systemu xD Jesteś skazany na sudo.... :evil:
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

ilin napisał/a:
Apropo tylko buntu nie zaklada konta roota.

Jakie znowu skazany?

Kod: Zaznacz cały

sudo passwd root
i po sprawie.
Zresztą Debian po włączeniu zaawansowanego trybu instalacji również pozwala na użycie sudo zamiast konta root'a
Piotr3ks

Post autor: Piotr3ks »

qbsiu pisze:
ilin pisze:Apropo tylko buntu nie zaklada konta roota.

Kod: Zaznacz cały

sudo -i 
i jesteśmy na root :)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

A jak ktoś pragnie w Ubuntu graficznie ustawić sobie hasło jako root to wystarczy.

System->Administracja->Użytkownicy i grupy

Wpisujemy tylko dwukrotnie w miejsce gwiazdek, hasło root i mamy użytkownika root. Dostęp z użytkownika sudo bez hasła, z tego co pamiętam.
ODPOWIEDZ