Firefox 3

Wszystko Off Topic
giaur
Member

Post autor: giaur »

Ja mam RC1 ze zrodel i nie ma tego problemu. W ogole postanowilem sobie nigdy wiecej Fx z repo Debiana
_dexter

Post autor: _dexter »

A ja mam Iceweasel rc1 wprost z repo experimental i działa jak należy. Co prawda jest po angielsku jak cały mój system ale c'mon przeglądarka nie jest na tyle skomplikowana by trzeba było dodawać do niej spolszczenie.
hucul
Beginner

Post autor: hucul »

Używałem Iceweasel 3 rc1 i niestety posiada błedy w których nie było w iceweasel 2. Np czasami w tle pojawiają się elementy poprzedniej strony były jeszcze jakieś 2 błedy ale w tej chwili nie pamiętam.
daniel_wrobel

Post autor: daniel_wrobel »

W tej chwili paczka iceweasel-l10n-pl jest niekompatybilna z iceweasel (repo experimental).
W załączniku jest łatka mojego autorstwa, należy rozpakować i nadpisać plik locale/browser/browser.dtd w archiwum /usr/lib/iceweasel/extensions/[email protected]/chrome/pl.jar
giaur
Member

Post autor: giaur »

Jedno pytanko - a ustawialiscie polskie locale w about:config? Bo bez tego wersja jezykowa nie zadziala.

Zauwazcie, ze mozna wgrac sobie kilika roznych wersji jezykowych, a nigdzie nie mozna wybrac, ktora bedzie uzywana. Wiec jak jest wybierana jedna z nich? Bynajmniej nie z locale systemu, a z ustawien locale przegladarki. Domyslnie jest na angielskim locale, wiec zadna wersja jezykowa nie zadziala oprocz domyslnej angielskiej.

Trzeba ustawic polskie locale, a potem wgrac plik xpi od mozilli (co do paczki Debiana to nie wiem czy zadziala), w kazdym razie u mnie na 3.0RC1 ze zrodel to zadzialalo, a bez tego tez program byl po angielsku mimo zainstalowanej polskiej lokalizacji

@_dexter
To zaden argument - nawet jezeli znam angielski (a znam), to jakos nie widze powodu dlaczego mam rezygnowac z polskiej wersji programu jezeli jest dostepna. Jednak polski interfejs jest bardziej mily dla oka z racji tego ze jestem Polakiem
Kamil

Post autor: Kamil »

Więc wywaliłem Iceweasel'a, ze względu na te opóźnienia, niby dlaczego mam tyle czekać na nową wersję?
Mam więc zwykłego Firefox'a od Mozilli 3.0 RC2.
_dexter

Post autor: _dexter »

Więc wywaliłem Iceweasel'a, ze względu na te opóźnienia, niby dlaczego mam tyle czekać na nową wersję?

Nie bądźmy tacy marudni, przecież Iceweasel w wersji rc2 jest już w repo ale każdy niech używa to co lubi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Post autor: zomer »

giaur, Wersja jęcykowa działa. Ale że pl.xpi dla wersji ~3 jest inny niż dla wersji ~2 to w efekcie po ustawieniu j.polskiego w Firefoxie ~3 nie działa spolszczenie w Iceweasal ~2. Jest tak bo oba programy trzymają plik locale w tym samym miejscu. Po wymuszeniu niesprawdzania wersji pluginuów dla Firefoxa ~3 przestał mi się uruchamiać Iceweasal. Bład związany z plikiem spalszającym. Tak więc zanim nie wymyślę jak zrobić żeby Iceweasal i Firefox miały inne ścieżki dostępu do pliku językowego, muszę zrezygnować Iceweasala ~2. Ostatecznie mogę zachować j.angielski w obu przeglądarkach (przecież znam Firefoxa na pamięć) Tylko dziadek będzie marudził że strony się otworzyć nie da bo jest wszystko po nie polsku, a dzidak jest dla mnie najważniejszy. Więc wywale Iceweasal`a ~2
Kamil

Post autor: Kamil »

_dexter pisze:przecież Iceweasel w wersji rc2 jest już w repo ale każdy niech używa to co lubi.
Gdzie?
http://packages.debian.org/search?keywo ... ection=all
Jest RC1 i jeszcze problemy z polskim, a tak to teraz mam paczkę od Mozilli i śmiga jak pownien.
Ale chyba po tym jak zainstalowałem Operę 9.5 podziękuję za Firefox'a/Iceweasel'a.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

W experimental jest RC1, ale w sidzie jest już RC2 :-D
Radziłbym już sobie odpuścić repo experimentala. Ta paczka siedzi tam bo nie ma komu jej wyrzucić.
ODPOWIEDZ