Witam.
Chcę się połączyć z siecią firmową przez VPN, po drodze mam router na Debianie 4.0.
sieć firmowa - (router vpn (pptp)) = = internet = = router (debian) - mój laptop
Kombinowałem różne regułki na firewallu. dla mojego wewnętrznego IP mam przypisany inny zewnętrzny IP niż reszta sieci. regułki z googla nie za bardzo działają. W Windows wyrzuca błąd związany z GRE.
Może ma ktoś jakiś sprawdzony przepis?
--
Miłosz
po
Mam to samo z routerem linksysa z VPN, dziala tylko wtedy jak do kompa mam bezposrednio przypisane publiczne ip.
Prawdopodobny sposob na obejscie [nie mam jak teraz sprawdzic] - sprawdzic z jakich portow kozysta ten klient i przekierowac je i na komputerze na ktorym stoi klient VPN wpisac do konfiguracji TCPIP IP wyjsciowe, to ktore zobaczy router VPN po drugiej stronie.
Prawdopodobny sposob na obejscie [nie mam jak teraz sprawdzic] - sprawdzic z jakich portow kozysta ten klient i przekierowac je i na komputerze na ktorym stoi klient VPN wpisac do konfiguracji TCPIP IP wyjsciowe, to ktore zobaczy router VPN po drugiej stronie.
Jesli masz dostep do root'a tego routera na debianie to odpal tam
gdzie ethX to interfejs do internetu, i sprawdz czy ruch odbywa sie w obie strony, i ewentulanie poznij na interfejsie od lanu.
Kod: Zaznacz cały
tcpdump -i ethX -n proto gre
gdzie ethX to interfejs do internetu, i sprawdz czy ruch odbywa sie w obie strony, i ewentulanie poznij na interfejsie od lanu.