po

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
milosz

połączenie vpn i router Debian

Post autor: milosz »

Witam.
Chcę się połączyć z siecią firmową przez VPN, po drodze mam router na Debianie 4.0.

sieć firmowa - (router vpn (pptp)) = = internet = = router (debian) - mój laptop

Kombinowałem różne regułki na firewallu. dla mojego wewnętrznego IP mam przypisany inny zewnętrzny IP niż reszta sieci. regułki z googla nie za bardzo działają. W Windows wyrzuca błąd związany z GRE.
Może ma ktoś jakiś sprawdzony przepis?

--
Miłosz
loleq

Post autor: loleq »

Problem może nie tkwić w konfiguracji routera na Debianie, który w konfiguracji domyślnej przepuszcza pptp a w parametrach Twojego ustawienia połączenia lub routera po stronie sieci firmowej. Podaj więcej szczegółów - jak zestawiasz połączenie, do jakiego routera się łączysz...
Awatar użytkownika
milosz

łącze sie do routera VPN. jak korzystam z iPlusa to jest ok. ale jak jestem w sieci za debianem to jest problem.
Alana

Post autor: Alana »

Mam to samo z routerem linksysa z VPN, dziala tylko wtedy jak do kompa mam bezposrednio przypisane publiczne ip.

Prawdopodobny sposob na obejscie [nie mam jak teraz sprawdzic] - sprawdzic z jakich portow kozysta ten klient i przekierowac je i na komputerze na ktorym stoi klient VPN wpisac do konfiguracji TCPIP IP wyjsciowe, to ktore zobaczy router VPN po drugiej stronie.
Awatar użytkownika
milosz

próbowałem.. ale nie chciało działać
sappa
Beginner

Post autor: sappa »

Jesli masz dostep do root'a tego routera na debianie to odpal tam

Kod: Zaznacz cały

tcpdump -i ethX -n proto gre 

gdzie ethX to interfejs do internetu, i sprawdz czy ruch odbywa sie w obie strony, i ewentulanie poznij na interfejsie od lanu.
ODPOWIEDZ