Witam wszystkich.
Jestem niestety jeszcze "świeży" w Linuksie (Debian). Dlatego szukam pomocy u mądrzejszych.
Przyszedł taki czas, że muszę wymienić sprzęt (płyta główna, procesor-Intel, pamięć). Szukam kogoś kto robił taką modernizację i mógłby podzielić się ze mną doświadczeniami. Mam trochę programów użytkowych, w tym magazynowo-księgowy i odtwarzanie wszystkiego poprzez reinstalacje systemu zjada mi za dużo czasu, którego nie mam. Może jest możliwość przeniesienia systemu bez reinstalacji. Proszę o pomoc, bo jestem w tym względzie zielony.
lepi01
Przychodzi taki moment, że modernizujesz komputer
Linuksa da się przenieść bez ponownej instalacji raczej bez problemu, szczególnie jeżeli masz jądra z paczki dystrybucyjnej, a nie kompilowane. Po prostu podłączasz stary dysk do nowego komputera i o ile zgadza się oznaczenie dysku (miałeś hda to podłączasz na hda) Linux ci ruszy.
Potem do zrobienia:
Potem do zrobienia:
- konfiguracja X pod nową kartę graficzną (jeżeli używasz),
- porządek w po prostu wykasuj wpisy o kartach sieciowych, które tam znajdziesz i restart systemu żeby Linux wykrył nowe.
Kod: Zaznacz cały
/etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules
Alana pisze:Linuksa da się przenieść bez ponownej instalacji raczej bez problemu, szczególnie jeżeli masz jądra z paczki dystrybucyjnej, a nie kompilowane. Po prostu podłączasz stary dysk do nowego komputera i o ile zgadza się oznaczenie dysku (miałeś hda to podłączasz na hda) Linux ci ruszy.
Potem do zrobienia:
- konfiguracja X pod nową kartę graficzną (jeżeli używasz),
- porządek w
po prostu wykasuj wpisy o kartach sieciowych, które tam znajdziesz i restart systemu żeby Linux wykrył nowe.Kod: Zaznacz cały
/etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules
Bardzo dziękuję za informację. Zaraz zabieram się do pracy.Mam nadzieję że wszystko pójdzie dobrze.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
lepi01