Przychodzi taki moment, że modernizujesz komputer

Wszystko Off Topic
lepi01

Przychodzi taki moment, Że modernizujesz komputer

Post autor: lepi01 »

Witam wszystkich.
Jestem niestety jeszcze "świeży" w Linuksie (Debian). Dlatego szukam pomocy u mądrzejszych.
Przyszedł taki czas, że muszę wymienić sprzęt (płyta główna, procesor-Intel, pamięć). Szukam kogoś kto robił taką modernizację i mógłby podzielić się ze mną doświadczeniami. Mam trochę programów użytkowych, w tym magazynowo-księgowy i odtwarzanie wszystkiego poprzez reinstalacje systemu zjada mi za dużo czasu, którego nie mam. Może jest możliwość przeniesienia systemu bez reinstalacji. Proszę o pomoc, bo jestem w tym względzie zielony.
lepi01
Alana

Post autor: Alana »

Linuksa da się przenieść bez ponownej instalacji raczej bez problemu, szczególnie jeżeli masz jądra z paczki dystrybucyjnej, a nie kompilowane. Po prostu podłączasz stary dysk do nowego komputera i o ile zgadza się oznaczenie dysku (miałeś hda to podłączasz na hda) Linux ci ruszy.

Potem do zrobienia:
  1. konfiguracja X pod nową kartę graficzną (jeżeli używasz),
  2. porządek w

Kod: Zaznacz cały

/etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules
    po prostu wykasuj wpisy o kartach sieciowych, które tam znajdziesz i restart systemu żeby Linux wykrył nowe.
lepi01

Post autor: lepi01 »

Alana pisze:Linuksa da się przenieść bez ponownej instalacji raczej bez problemu, szczególnie jeżeli masz jądra z paczki dystrybucyjnej, a nie kompilowane. Po prostu podłączasz stary dysk do nowego komputera i o ile zgadza się oznaczenie dysku (miałeś hda to podłączasz na hda) Linux ci ruszy.

Potem do zrobienia:
  1. konfiguracja X pod nową kartę graficzną (jeżeli używasz),
  2. porządek w

Kod: Zaznacz cały

/etc/udev/rules.d/z25_persistent-net.rules
    po prostu wykasuj wpisy o kartach sieciowych, które tam znajdziesz i restart systemu żeby Linux wykrył nowe.

Bardzo dziękuję za informację. Zaraz zabieram się do pracy.Mam nadzieję że wszystko pójdzie dobrze.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
lepi01
JarekMk
Beginner

Post autor: JarekMk »

I to tak już, po prostu? Wydaje się zbyt piękne żeby było prawdziwe :P
sys

Post autor: sys »

Też zmieniałam płytę główną, wszystko wstało prócz sterowników grafiki, które musiałam przeinstalować. Poza tym nawet Mdk 10.1 sobie poradził z takimi zmianami.
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

Tak, bodajże przy kopiowaniu można pominąć katalogi /proc i /dev
ODPOWIEDZ