Witam,
Mam Debiana 4.0, kernel 2.6.18-4-k7 i radeona 9200. Sciagnalem sterowniki ze stornki ati ktore sa z 2006 roku (nowszych nie ma do tego modelu). Instaluje, niby wszystko pomyslnie sie zakonczylo ale to tylko pozory.
problem@agamemnon:~$ glxinfo |grep direct
direct rendering: No
OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect
Uruchomilem instalacje na konsoli, pozniej wyskoczylo mi okno i dalej szlo w graficznym, wczesniej probowalem na konsoli to w ogole nie chcial sie sterownik zainstalowac.
Moze mam uzyc jakiegos innego sterownika? Instalowal ktos r9200 na debianie? To w ogole mozliwe?
(forum czytalem i nie odnalazlem odpowiedzi na moje pytanie dlatego pisze)
hmm.... muszę cię pocieszyć bo nie jesteś sam :mrgreen: Mi też nie chcą działać sterowniki do tej karty, dlatego siedzę na otwartych i mi tam pasują. Spróbuj zainstalować z repo, może Tobie się uda
(WW) RADEON(0): DRI init changed memory map, adjusting ...
(WW) RADEON(0): MC_FB_LOCATION was: 0xd7ffd000 is: 0xd7ffd000
(WW) RADEON(0): MC_AGP_LOCATION was: 0xffffffc0 is: 0xe07fe000
...
(II) RADEON(0): Acceleration enabled
...
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x23
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x24
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x25
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x26
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x27
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x28
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x29
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x2a
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x2b
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x2c
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x2d
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x2e
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x2f
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x30
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x31
(WW) AIGLX: 3D driver claims to not support visual 0x32
problem@agamemnon:~$ glxinfo |grep direct
direct rendering: No
Nie wiem co jest zle, wczesniej mialem problem z modemem speedtouch 330 + net24, rozwiazalem ten problem kupujac router bo nikt nie potrafil polaczyc debiana z net24 na tym modemie. Teraz chyba musze kupic geforce zeby cieszyc sie plynna grafika...
Jak Ci się chce pobierać kilka godzin, to pobierz sobie najnowszego Knoppiksa (niestety tylko DVD). Bardzo dobrze rozpoznaje u mnie tą kartę. I wtedy możesz sobie porównać co i jak jest wymagane do jej poprawnej obsługi. W wersji live działa u mnie wszystko. Na komputerze z tą kartą nie muszę mieć 3d i mam zainstalowany tylko sterownik vesa. KNOPPIX_V5.3.1DVD-2008-03-26-EN
Chyba znalazlem gdzie jest problem. Wyczytalem na forum ze na otwartych sterach dziala radeon 9200 se, nie dziala radeon 9200 pro, ja mam radeon 9200 le i przyjmuje ze tez nie dziala na tych sterach :| Pora powrocic do konkurencji z nvidii...
Witam Wszystkich
Pozwole sobie dopisać się do tematu, a mianowicie jak na tej karcie przy otwartych sterownikach włączyć TV-out mam Radeona 9250 SE. Mam Debiana Lenny.