Mam takie 2 pytania:
1. Czy mozna tak zrobic by na kazdym pulpicie gnome byly inne ikony (to sie chyba nazywa aktywator) i tapety?
2. Przesiadlem sie z wersji Etch na Lenny i od tej pory wszystkie czcionki sa mniejsze choc jest ta sama nazwa czcionki i ten sam rozmiar. Jakby chodzilo tylko o ustawienia systemowe to nie byloby problemu ale w programach np iceweasel czcionki tez sa malutkie.
Czy mozna w jakis sposob sposob za jednym zamachem zwiekszyc rozmiar tych czcionek w GNOME, KDE tak by zmienily sie nie tylko na pulpicie ale i we wszystkich programach?
Oddzielny wystrój pulpitów - GNOME
-
GNOME jest trochę upośledzony pod względem konfiguracji ;> ale myślę, że ma na pewno opcje wyboru tapety w zależności od pulpitu (poszukaj w ustawieniach pulpitu). Co do ikon może być ciężko gdyż zestaw jest wykorzystywany w całym środowisku (pulpit, menedżer plików, aplikacje)
Co do zmiany czcionki to analogicznie jak wyżej. Zmień wielkość na taką jaka Ci pasuje, w ustawieniach fontów. Myślę, że na pewno da się ustawić jadnakową dla list, menu, paneli, okien itp. Co do KDE to niech się wypowie GNOM'owiec jak sobie z tym radzi. Ja używam qt-gtk-style, ale to w drugą stronę - pod KDE ustawia się tematy i czcionki dla aplikacji spod GNOME (GTK)
Co do zmiany czcionki to analogicznie jak wyżej. Zmień wielkość na taką jaka Ci pasuje, w ustawieniach fontów. Myślę, że na pewno da się ustawić jadnakową dla list, menu, paneli, okien itp. Co do KDE to niech się wypowie GNOM'owiec jak sobie z tym radzi. Ja używam qt-gtk-style, ale to w drugą stronę - pod KDE ustawia się tematy i czcionki dla aplikacji spod GNOME (GTK)
-