Znikn

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Radoslaus

Zniknęła ikonka kosza z panelu Gnome - Lenny

Post autor: Radoslaus »

Witam.
Któregoś dnia zauważyłem brak kosza na pasku. Zdziwiłem się, szybko okazało się, że w moim katalogu HOME nie ma katalogu.Trash. A kosza nie da się dodać w żaden sposób.
Gdy uruchamiam Nautilusa mam po lewej stornie PO£O¯ENIA: PULPIT, SYSTEM PLIKÓW i KOSZ. Ale nigdzie indziej nie.
Jak to naprawić?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Radoslaus Kosz nie znikł, tylko się utajnił. Czy trzeba się z twojej wypowiedzi domyślać, że masz zainstalowane środowisko Gnome.
Teraz jak to naprawią to po tych swoich próbach będziesz miał na panelu kilka skrótów do kosza.
Doraźnie utwórz sobie ikonę na pulpicie. W Lenny zauważyłem pojawiło się ta niedogodność, po aktualizacji dwa tygodnie temu. Rozwiązania nie znam, szczerze to nie szukałem. Wiem tylko, że jak będziesz prowadził kursor myszki po panelu i klikniesz w miejscu gdzie ma być ikona kosza to on się otworzy.
Radoslaus

Post autor: Radoslaus »

No tak moja niedokładność, przepraszam. To czekam cierpliwie :-|
rupek

Post autor: rupek »

scieżka do kosza to

Kod: Zaznacz cały

/home/user/.local/share/Trash
irtomek

Post autor: irtomek »

Po prostu: terminal

Kod: Zaznacz cały

gconf-editor
( lub,jezeli nie masz, zainstaluj),
potem kolejno:

apps>nautilus>desktop ( dalej bedziesz wiedzial co zrobic xd xd )
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Po wczorajszej aktualizacji ikona kosza wróciła na swoje miejsce. Pomimo tego, że sprawdzałem to miałem ich na dolnym panelu aż pięć.
ODPOWIEDZ