Skonfigurowałem hotkeys tak aby obsługiwał moją klawiaturę multimedialną, mój config wygląda tak:
Kod: Zaznacz cały
<?xml version="1.0"?>
<definition>
<config model="tracer 17-MTB">
<userdef keycode="162" command="dcop amarok player playPause">Play / Pause</userdef>
<userdef keycode="164" command="dcop amarok player stop">Stop</userdef>
<userdef keycode="144" command="dcop amarok player prev">Previous Track</userdef>
<userdef keycode="153" command="dcop amarok player prev">Next Track</userdef>
<userdef keycode="176" command="amixer sset 'PCM',0 5%+">Volume Up (+5%)</userdef>
<userdef keycode="174" command="amixer sset 'PCM',0 5%-">Volume Down (-5%)</userdef>
<userdef keycode="160" command="amixer sset 'PCM',0 toggle; amixer sset 'Master',0 toggle">Mute / Unmute</userdef>
<userdef keycode="236" command="evolution --online">Evolution Mail</userdef>
<userdef keycode="178" command="iceweasel">Iceweasel Web Browser</userdef>
<userdef keycode="230" command="nautilus">Nautilus</userdef>
<userdef keycode="232" command="xterm">XTerm</userdef>
</config>
<contributor>
<name>lol</name>
<email>lol</email>
</contributor>
</definition>
1. Wyciszenie, oraz zwiększenie / zmniejszenie głośności - owszem, działa, ale tylko kanały Master / Master Mono (wycisza tylko głośniki), mnie interesuje głównie kanał PCM (wycisza zarówno głośniki, jak i słuchawki), dlatego właśnie musiałem ustawić własne komendy zamiast po prostu <Mute>, <VolUp>, <VolDown> - pytanie brzmi: jak zmienić wyciszany kanał? Bo w /etc/hotkeys.conf mogę tylko ustawić, jakich programów używam. Oczywiście ze zmianą głośności jest to samo.
2. Czy da się w jakiś sposób pozbyć tego napisu "Launching:" z OSD:
http://img357.imageshack.us/img357/4638/osd1vw8.th.jpg]
żeby było tylko samo "Previous Track", "Play / Pause" np.:
zamiast:Evolution
itp.Launching:
Evolution
Wiem, że sam sobie jestem winny stosując userdefy zamiast zdefiniowanych w hotkeys komend, ale ja jednak wole takie rozwiązanie.
PS. Jeśli zły dział, proszę o przeniesienie, ten wydawał mi się najodpowiedniejszy.