Instalacja programów

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

na poczatek na prawde polecam apt-get lub aptitude a nie kompilowanie ze zrodel
Rad
Member

Post autor: Rad »

Przeczytaj wszystko co jest pod linkiem "dla początkujących" na forum.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

don_rafito pisze:Próbowałem zainstalować checkinstall, z pobranej wcześniej paczki .deb :

Kod:
debian: apt-get install home/rafito/Różności/paczki/checkinstall_1.6.1-1_i386.deb
Hmmm,... i coś w tu widzisz nie tak? Próbowałeś zainstalować pakiet home, a nie checkinstall i uzyskałeś informację, że takiego pakietu nie ma. I słusznie. APT nie służy do instalowania pakietów z twardego dysku. Jak piszą koledzy - niekiedy warto sięgnąć po podstawowe informacje nt. programów, których używamy. W zasadzie zawsze. Zamiast instalować pakiet home, wydaj polecenie by zainstalował checkinstall i - jeśli jest w Twoich repozytoriach - reszta "stanie się" sama.
don_rafito pisze:A wracając do tego FireFoxa. W readme było napisane, że mam kompilować przez polecenie ./configure. W katalogu z programem był plik makefile. Więc kompiluje (z braku laku-checkinstall- zainstaluje go od razu przez polecenie makeinstall). I ciągle wyskakuje mi polecenie:
Zainstaluj iceweasela, albo - jeśli chcesz wersję 3.0 - to na stronie firefox.pl masz zbudowaną paczkę dla linuksa. Zainstaluj (czyli rozpakuj) i ciesz się. Nie kompiluj, bo i tak nie skompilujesz (sorki, na taką kobyłę brak Ci podstawowej wiedzy). Szkoda Twojego czasu, zwłaszcza, że ktoś to już za Ciebie zrobił i działa.
don_rafito pisze:W ogóle, gdzieś przeczytałem, że do wersji stabilnych (ja dysponuję Debianem etch 4.0) nie można nic doinstalowywać, prócz tego co się ma na dołączonych płytkach i w repozytoriach(?-nie wiem czy się dobrze wyrażam) przeznaczonych dla wersji stabilnych. ¯e programy pobrane, czy w źródłach, czy w paczkach, będą chodzić tylko na lennym.
Bzdura, choć częściowa. Do Etcha doinstalować programy można. Oczywiście te, które są przeznaczone dla niego. Myślę, że około 20000 programów powinno Ci wystarczyć. Przynajmniej na początek. Inne programy można zainstalować, o ile ich zależności są w Etchu. Można też pomieszać dystrybucje, ale to nie dla Ciebie. Można zainstalować też inne programy, których nie ma w repozytoriach, ale znów - muszą być spełnione zależności. I tak się dzieje w każdym systemie, nie tylko w Etch, ale w dowolnym (za bodaj wyjątkiem 1 czy 2, które inaczej rządzą zależnościami).
don_rafito

Post autor: don_rafito »

Hmmm,... i coś w tu widzisz nie tak? Próbowałeś zainstalować pakiet home, a nie checkinstall i uzyskałeś informację, że takiego pakietu nie ma. I słusznie. APT nie służy do instalowania pakietów z twardego dysku. Jak piszą koledzy - niekiedy warto sięgnąć po podstawowe informacje nt. programów, których używamy. W zasadzie zawsze. Zamiast instalować pakiet home, wydaj polecenie by zainstalował checkinstall i - jeśli jest w Twoich repozytoriach - reszta "stanie się" sama.
To z czego mam instalować paczkę .deb, prosto z sieci, z dysku przenośnego, z płyty?

Po za tym wchodziłem już na link Dla początkujących. A programy w paczkach pobrałem z
i ze wszystkimi dzieje się tak samo.
pavbaranov
Senior Member

Skoro nie chce Ci się czytać, a mi przedłużać tego wątku:
1. APT (i jego pochodne) - co do zasady służą do instalacji programów z repozytoriów (sieciowych, lokalnych itp.)
2. Do instalowania programów ściągniętych na HD służy dpkg.
Reszta (także i to co powyżej) w podręcznikach.
Paczki .deb instaluj z czego chcesz, bo pytanie brzmi nie "skąd?", a "jak?". Na to pytanie masz odpowiedzi w wielu miejscach. Polecam m.in. ww. link, a także informacje dla początkujących na różnego rodzaju wiki, na jakilinux.org, na newbie.linux.pl.
Generalnie - instaluj - jeśli możesz z sieci (przy prawidłowo repozytoriach w /etc/apt/sources.list), bo jeśli będzie to potrzebne, APT dociągnie Ci zależności.
don_rafito

Post autor: don_rafito »

Dziękuję za cierpliwość, ale mam jeszcze jedno pytanie odnośnie FireFoxa.
Pobrałem paczkę, (tą niby gotową do użycia), rozpakowałem, uruchamiam i nic się nidzieje. Program się nie uruchamia. Ze skrótu także nie.
pavbaranov
Senior Member

don_rafito pisze:Pobrałem paczkę, (tą niby gotową do użycia), rozpakowałem, uruchamiam i nic się nidzieje.
Bo z FF ze stronki pod Debianem tak bywa. Zdaje się, że chodzi o ustawienia związane z przypisaniem (zlinkowaniem) do "firefox" programu iceweasel. Zobacz sobie na jakieś alternate, bo to chyba tam jest (albo winno, przynajmniej być) i ewentualnie zahaszuj odpowiedni wpis.
sali
Beginner

Post autor: sali »

Kod: Zaznacz cały

# apt-get install iceweasel
i już ci firefox/iceweasel śmiga jak złoto
pavbaranov
Senior Member

sali - wszystko ok, tylko, że don_rafito ma Etcha. Twoja propozycja jest świetna, jeśli nie chce/potrzebuje mieć wersji 3.0, bo zainstaluje mu bodaj 2.0.0.14. Przez apta można jednak z paczek zainstalować swiftfoksa i swiftweasela, oba już w wersjach 3.0.
ODPOWIEDZ