Instalacja programów
-
- Senior Member
Hmmm,... i coś w tu widzisz nie tak? Próbowałeś zainstalować pakiet home, a nie checkinstall i uzyskałeś informację, że takiego pakietu nie ma. I słusznie. APT nie służy do instalowania pakietów z twardego dysku. Jak piszą koledzy - niekiedy warto sięgnąć po podstawowe informacje nt. programów, których używamy. W zasadzie zawsze. Zamiast instalować pakiet home, wydaj polecenie by zainstalował checkinstall i - jeśli jest w Twoich repozytoriach - reszta "stanie się" sama.don_rafito pisze:Próbowałem zainstalować checkinstall, z pobranej wcześniej paczki .deb :
Kod:
debian: apt-get install home/rafito/Różności/paczki/checkinstall_1.6.1-1_i386.deb
Zainstaluj iceweasela, albo - jeśli chcesz wersję 3.0 - to na stronie firefox.pl masz zbudowaną paczkę dla linuksa. Zainstaluj (czyli rozpakuj) i ciesz się. Nie kompiluj, bo i tak nie skompilujesz (sorki, na taką kobyłę brak Ci podstawowej wiedzy). Szkoda Twojego czasu, zwłaszcza, że ktoś to już za Ciebie zrobił i działa.don_rafito pisze:A wracając do tego FireFoxa. W readme było napisane, że mam kompilować przez polecenie ./configure. W katalogu z programem był plik makefile. Więc kompiluje (z braku laku-checkinstall- zainstaluje go od razu przez polecenie makeinstall). I ciągle wyskakuje mi polecenie:
Bzdura, choć częściowa. Do Etcha doinstalować programy można. Oczywiście te, które są przeznaczone dla niego. Myślę, że około 20000 programów powinno Ci wystarczyć. Przynajmniej na początek. Inne programy można zainstalować, o ile ich zależności są w Etchu. Można też pomieszać dystrybucje, ale to nie dla Ciebie. Można zainstalować też inne programy, których nie ma w repozytoriach, ale znów - muszą być spełnione zależności. I tak się dzieje w każdym systemie, nie tylko w Etch, ale w dowolnym (za bodaj wyjątkiem 1 czy 2, które inaczej rządzą zależnościami).don_rafito pisze:W ogóle, gdzieś przeczytałem, że do wersji stabilnych (ja dysponuję Debianem etch 4.0) nie można nic doinstalowywać, prócz tego co się ma na dołączonych płytkach i w repozytoriach(?-nie wiem czy się dobrze wyrażam) przeznaczonych dla wersji stabilnych. ¯e programy pobrane, czy w źródłach, czy w paczkach, będą chodzić tylko na lennym.
-
To z czego mam instalować paczkę .deb, prosto z sieci, z dysku przenośnego, z płyty?Hmmm,... i coś w tu widzisz nie tak? Próbowałeś zainstalować pakiet home, a nie checkinstall i uzyskałeś informację, że takiego pakietu nie ma. I słusznie. APT nie służy do instalowania pakietów z twardego dysku. Jak piszą koledzy - niekiedy warto sięgnąć po podstawowe informacje nt. programów, których używamy. W zasadzie zawsze. Zamiast instalować pakiet home, wydaj polecenie by zainstalował checkinstall i - jeśli jest w Twoich repozytoriach - reszta "stanie się" sama.
Po za tym wchodziłem już na link Dla początkujących. A programy w paczkach pobrałem z
i ze wszystkimi dzieje się tak samo.
-
- Senior Member
Skoro nie chce Ci się czytać, a mi przedłużać tego wątku:
1. APT (i jego pochodne) - co do zasady służą do instalacji programów z repozytoriów (sieciowych, lokalnych itp.)
2. Do instalowania programów ściągniętych na HD służy dpkg.
Reszta (także i to co powyżej) w podręcznikach.
Paczki .deb instaluj z czego chcesz, bo pytanie brzmi nie "skąd?", a "jak?". Na to pytanie masz odpowiedzi w wielu miejscach. Polecam m.in. ww. link, a także informacje dla początkujących na różnego rodzaju wiki, na jakilinux.org, na newbie.linux.pl.
Generalnie - instaluj - jeśli możesz z sieci (przy prawidłowo repozytoriach w /etc/apt/sources.list), bo jeśli będzie to potrzebne, APT dociągnie Ci zależności.
1. APT (i jego pochodne) - co do zasady służą do instalacji programów z repozytoriów (sieciowych, lokalnych itp.)
2. Do instalowania programów ściągniętych na HD służy dpkg.
Reszta (także i to co powyżej) w podręcznikach.
Paczki .deb instaluj z czego chcesz, bo pytanie brzmi nie "skąd?", a "jak?". Na to pytanie masz odpowiedzi w wielu miejscach. Polecam m.in. ww. link, a także informacje dla początkujących na różnego rodzaju wiki, na jakilinux.org, na newbie.linux.pl.
Generalnie - instaluj - jeśli możesz z sieci (przy prawidłowo repozytoriach w /etc/apt/sources.list), bo jeśli będzie to potrzebne, APT dociągnie Ci zależności.
-
-
- Senior Member
Bo z FF ze stronki pod Debianem tak bywa. Zdaje się, że chodzi o ustawienia związane z przypisaniem (zlinkowaniem) do "firefox" programu iceweasel. Zobacz sobie na jakieś alternate, bo to chyba tam jest (albo winno, przynajmniej być) i ewentualnie zahaszuj odpowiedni wpis.don_rafito pisze:Pobrałem paczkę, (tą niby gotową do użycia), rozpakowałem, uruchamiam i nic się nidzieje.
Kod: Zaznacz cały
# apt-get install iceweasel
-
- Senior Member